Objektiv

Genom att använda dina objektiv korrekt kan du ta bättre bilder.

© Olympus

Få ut mer av dina objektiv

Med de rätt inställningar och tekniker kan du få ut mycket mer av dina objektiv. Här listar vi våra fem bästa tips för att få ut mesta möjliga av objektiven.

20 december 2018 av Poul Siersbæk

Du kommer ingenstans med din kamera utan ett objektiv, och valet av objektiv påverkar i hög grad resultatet. 

Det gäller i förhållande till såväl bildkvalitet som motivtyp och fotosituation.

Objektivtillverkarna fokuserar oftast på att utveckla objektiv som presterar bättre än tidigare, och det görs med hjälp av speciella glasmaterial och beläggningar samt optimerade fokusmotorer och bildstabilisering. 

Det har vi all anledning till att vara glada över, men på samma sätt som du kan ta bättre bilder genom att använda rätt kamerainställningar finns det också mycket du kan göra med dina objektiv. 

Här hittar du våra bästa tips på hur du kan optimera dina bilder genom att använda objektiven på rätt sätt.

1. När autofokusen krånglar

Kamerans autofokus är aktiverad i utgångsläget, och det är alldeles utmärkt i de flesta fall. 

Om autofokusen får problem i svagt ljus eller om objektivet av en eller annan anledning inte kan fokusera rätt, kan du stänga av funktionen och fokusera manuellt. 

Det sker oftast via en knapp på objektivet eller kameran.

Om din kamera har möjlighet att använda så kallad Focus Peaking är det en stor fördel. Här markeras de skarpa delarna av bilden med en färg när du vrider på fokusringen.

Läs också: Det ska kamerans autofokus klara av

2. Öka objektivets fokushastighet

Teleobjektiv med stora brännvidder har ofta en liten knapp där du kan ställa in fokushastigheten. Här kan du växla från Full till ett begränsat fokusområde, t.ex. 2,5 meter till oändligt. 

Funktionen är väldigt bra om du vet att motivet inte kommer att komma nära dig, och om du samtidigt vill undvika att autofokusen lägger onödigt krut på att jaga fokus alldeles intill dig. 

Samtidigt undviker du problem som beror på att det finns element i förgrunden som autofokusen felaktigt kan fokusera på i stället för huvudmotivet.

fokushastighet objektiv

På många större objektiv sitter en rad knappar. Den översta på det här objektivet gör det möjligt att justera fokushastigheten i förhållande till hur långt bort motivet är.

3. Växla snabbt mellan liggande och stående komposition

Vissa zoom- och teleobjektiv har ett speciell stativfäste monterat. Förutom att fästet hjälper kameran och objektivet att balansera perfekt på stativet, har det ytterligare en användbar funktion. 

Det har nämligen en liten skruv som lossar fästets grepp om objektivet, så att du blixtsnabbt kan vrida kameran till lodrätt läge, så att du kan fotografera i stående format i stället för liggande.

Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

4. Fokusera exakt i mörker

Många objektiv har en inbyggd avståndsskala. Med hjälp av den kan du ställa in skärpan när det är för mörkt för att autofokusen ska kunna hitta motivet. 

Då måste du fokusera manuellt, medan du tittar på skalan och fokuserar utifrån det uppskattade avståndet till motivet.

Läs också: Så fotograferar du med manuell fokus

5. Slipp oskarpa bilder

Kontrollera att den inbyggda bildstabiliseringen är aktiverad. Med den kan du tjäna in upp till fyra bländarsteg. Aktivera den på en knapp på objektivet. 

Det är framför allt en fördel när du fotograferar vid långa brännvidder med ditt teleobjektiv eller i svagt ljus. 

En del funktioner för bildstabilisering har flera inställningsmöjligheter som ska användas för bl.a. panorering eller om du befinner dig på ett rörligt underlag.

Läs också: Så fungerar kamerans bildstabilisering

Lär dig mycket mer om objektiv i Bonnier Digital FOTO

I vår nya artikelserie om kamerateknik "Få ut mer av ..." i tidningen tittar vi i varje nummer närmare på de viktigaste delarna av kamerautrustningen. 

I nummer 1/2019 av tidningen är det objektivet som är i fokus, och under 2019 kan du sedan läsa om filter, blixtar, stativ med mera. 

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera i dag, så kan du genast läsa artikeln via vår tidningsapp Wype, där du också hittar de senaste 10 numren av tidningen. 

> Det kan kosta så lite som 29 kronor att börja prenumerera. Här hittar du alla förmånliga erbjudanden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av