Översikt över udda objektiv

Under de senaste åren har det kommit ut några rätt udda objektiv på marknaden. Vi tittar på vad man kan göra med dem.

© Bonnier Digital FOTO

5 roliga och udda nya objektiv, och vad du kan göra med dem

Det kommer hela tiden ut nya objektiv på marknaden, och några är mer särpräglade än andra. Här tittar vi närmare på fem objektiv från de senaste åren som har fått fotovärlden att höja på ögonbrynen.

10 mars 2021 av Sarah Marie Winter

När man tillverkar nya objektiv, görs det oftast utifrån en efterfrågan hos kunderna eller om det saknas något objektiv i utbudet till t.ex. en ny systemkamera.

Men då och då lanseras också objektiv där det är uppenbart tillverkaren har haft som målsättning att positionera sig som synnerligen innovativ. 

När sådana objektiv offentliggörs kan vi på Bonnier Digital FOTO inte låta bli att tänka "Men varför? Och hur ska man kunna få användning för det här?" Så det har vi bestämt oss för att ta reda på.

Vi har sammanställt fem objektiv av det mer udda slaget, som har lanserats under de senaste tre åren. Nedan kan du läsa om dem och se vad man faktiskt kan använda dem till. 

> Läs också: Stor guide till objektiv

1. Laowa 24mm F14 macro probe

Laowa objektiv

Det ser inte ens ut som ett objektiv, och användningsområdena är också begränsade. Men Laowas 24 mm makroobjektiv klarar något som inga andra objektiv kan.

© Venus Optics

Det råder ingen tvekan om att det här 40 cm långa, vattentäta objektivet från Venus Optics tar priset för det mest okonventionella av dem alla. 

Med den speciella makrovidvinkeln, med en största bländaröppning på F14, kan du gå riktigt nära t.ex. insekter och samtidigt få med djurets omgivningar i bilden och i fokus. 

Om du älskar den oskarpa bakgrunden som karakteriserar makrofoton, är objektivet inget för dig. Det är den å andra sidan om du är nyfiken på hur det ser ut inne i ett getingbo, nere i akvarier och andra svåråtkomliga ställen.

Objektivet behöver dock drivas av en extern powerbank, och detaljgraden i bilderna är inte vidare imponerande, så du ska inte investera i det om du är ute efter de mest imponerande bilderna.

Pris: 19 495 kronor

> Läs också: Det behöver du veta innan du köper ett objektiv

2. Laowa 25mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro

Laowa objektiv

Det är inte ofta man kan få riktigt nära insekter och samtidigt få med deras omgivningar. Därmed ger Laowas 25 mm makroobjektiv möjlighet att fotografera på ett helt nytt sätt.

© Venus Optics

Ett annat uppseendeväckande objektiv är det här ultramakroobjektivet, även det från Venus Optics, som med 2,5–5 gångers förstoring lägger sig mellan ett makroobjektiv och ett mikroskop.

Fem gångers förstoring måste kunna ge enormt häftiga bilder av insekter, tänker du kanske – men i och med att man måste komma så nära som cirka fyra centimeter för att fotografera, och då tar de flesta levande insekter till flykten.

Dessutom behöver du blända ner en hel del för att få bara en anings skärpedjup, och det betyder att slutartiden i de flesta fall blir flera sekunder lång. 

Objektivet lämpar sig därför bäst för helt orörliga motiv som kan fotograferas inomhus och med stativ, t.ex. döda insekter, abstrakta mönster smycken eller liknande.

Pris: 5490 kronor

> Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

3. Laowa 9mm F2.8 Zero-D

Laowa objektiv

Om du här till dem som vill få så med så mycket som möjligt i dina landskapsbilder, kan ultravidvinkeln från Laowa vara något för dig.

© Laowa

Det tredje objektivet i vår exposé är, föga överraskande, också från Venus Optics, och det intressantaste med det här objektivet är den extrema bildvinkeln på 113 grader horisontellt. 

Det finns ingen automatik i objektivet så i vissa fall kan du behöva ställa in kameran till fotografering utan objektiv innan du kan använda det. Och du får också klara dig utan autofokus.

Det gör dock inte så mycket, för på F8.0 blir allt i bilden från en halv meter till oändligt knivskarpt, så det är så gott som omöjligt att lägga fokus fel. 

Objektivet lämpar sig perfekt för bl.a. landskap, arkitektur och astro, och längden på sex centimeter gör att det alltid får plats i fotoväskan. 

Pris: 6490 kronor

> Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

4. Tokina SZX 400mm F8.0 Reflex MF

Tokina objektiv

Om du är ute efter ett billigt tele för stillastående motiv och vågar dig på en utmaning eller två, är 400 mm rätt för dig. 

© Tokina

Teleobjektiv är oftast både tyngre och dyrare än andra objektiv, men här sticker objektivet från Tokina ut. Det väger nämligen bara 355 gram och kostar under 4000 kronor.

Det beror på att objektivet är ett så kallat spegeltele som är utformat som ett teleskop med speglar längst fram och bak. Det medför vissa begränsningar, bl.a. en fast bländare på F8.0 och uteslutande manuell fokus.

Spegelkonstruktionen ger dessuden en speciell bakgrundsoskärpa, även kallad "donut-bokeh", i och med att de lysande cirklarna i bakgrunden ser ut som ringar, eller flottyrmunkar.

Den manuella fokusen gör att objektivet inte lämpar sig så väl för vilda djur, men det fungerar desto bättre för landskaps- och fullmånebilder.

Pris: 3690 kronor

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

5. Nikon NIKKOR Z 58mm F0.95 S Noct

Nikon objektiv

Porträttobjektivet till Nikons spegellösa systemkameror kostar inte bara skjortan – det är också svårt att använda. Men om man klarar av att hantera det, kan man bli rikligt belönad.

© Nikon

Om du hör till de fotografer som tänker "ju större bländaröppning, desto bättre", är Nikons enormt dyra porträttobjektiv något för dig. Den maximala bländaren är nämligen hela F0.95. 

Det ger en vanvettigt snygg bakgrundsoskärpa, men medför också vissa svårigheter. När skärpedjupet är så litet, innebär minsta lilla slarv vid fokuseringen nämligen att fel del av motivet, t.ex. ögonfransarna snarare än ögonen, blir skarpt.

Det blir inte lättare av att objektivet bara har manuell fokus, och att den väger hela två kilo. Du behöver alltså använda stativ och focus peaking om du vill få användbara resultat.

Ja, och så behöver du så klart knappt 100 000 kronor på banken. 

Pris: 94 990 kronor

> Läs också: Därför är ett 50 mm-objektiv din nya bästa vän

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av