Nya Apple Macbook Air 2018

Den nya Macbook Air finns i flera olika färger för olika smaker – den glamourösa i guld, den stilsäkra i silver och den diskreta i grått. 

© Apple

Ny Macbook Air är ultralätt och har retina-skärm

Apple har nyligen presenterat tre nya produkter – en ny Macbook Air, iPad Pro och Mac Mini. Den nya Macbook Air är 25 procent lättare än föregångaren och har retina-skärm, precis som hos Pro-modellerna.

31 oktober 2018

Apple har nu, efter att i flera år ha lagt krutet på att förbättra de högprofilerade Macbook Pro-modellerna, sent omsider riktat uppmärksamheten mot Macbook Air.

Det är ungefär tre år sedan den lättare och billigare Macbook Air senast fick en mer omfattande uppgradering, så Apple fick jobba hårt för att den nya Air-modellen skulle kunna mäta sig med Macbook Pro-modellerna.

Macbook Air-modellens styrka har redan från början varit den låga vikten och det kompakta formatet, så det är naturligtvis också detta som Apple har satsat på med den nya Macbook Air-modellen. 

> Läs också: Bli ett ess på bildbehandling med ny kursbok

25 procent lättare Macbook Air

Nya Macbook Air är nämligen bara 1,56 centimeter tjock där den är som bredast i hopfällt läge, och den väger 1250 gram. 

Det innebär, enligt Apple, att den är hela 25 procent lättare än den tidigare versionen av Macbook Air. 

En annan stor nyhet är att nya Macbook Air har den hett efterlängtade retina-skärmen som även återfinns i Macbook Pro-modellerna.

Dessutom har kanterna kring skärmen blivit 50 procent smalare, vilket gör att designen ny påminner mer om den dyrare Macbook Pro. 

Nytt är också att den nya modellen är tillverkad i 100 procent återvunnet aluminium.

Nya Apple Macbook Air 2018

Retina-skärmen är en av de viktigaste nyheterna i nya Macbook Air.

© Apple

Macbook Air finns nu i i tre färger

Även tangentbordet har uppgraderats hos nya Macbook Air. 

Touchpaden är nu 20 procent större och har fått en så kallad Force Touch som du kan använda för att ange en rad kommandon genom att trycka med olika styrka samt genom att göra olika rörelser.

Något överraskande har inte den så kallade Touch Bar-panelen, som Apple introducerade med Macbook Pro for två år sedan och som fick ett blandat mottagande, förts vidare till den nya Macbook Air.

Macbook Air finns för första gången tillgänglig i tre olika färger – silver, grått och guld. Priset på den billigaste versionen med 128 GB SSD-lagringsutrymme och 8 GB minne är 14 995 kronor, medan den dyraste med 1,5 TB SSD-lagringsutrymme och 16 GB minne kostar 32 195 kronor.

> Här kan du läsa om de bästa gratisprogrammen för bildbehandling.

Helt ny design på iPad Pro

Även iPad Pro har genomgått stora förändringar. 

Den största förändringen är att Apple har valt att överge konstruktionen som i flera år har kännetecknat deras serie av surfplattor. 

På den nya modellen tar skärmen upp nästan hela framsidan, vilket leder tankarna till en smartphone. 

Den minsta av de båda modellerna har vuxit från 10,5 till 11 tum. Den största är fortfarande på 12,9 tum, men den har blivit smalare, så den är nu mindre än ett A4-ark. 

Som en konsekvens har både hörlurskontakten, Lightning-kontakten och Home-knappen skalats bort. 

I stället har plattan nu ansiktsigenkänning och USB-C-ingång. Fördelen här är att iPad Pro nu kan användas med en extern skärm samt användas för att ladda andra enheter, t.ex. en mobil. 

> Läs också: Skillnaderna mellan de nya iPhone-modellerna

Nya Apple iPad Pro

iPad Pro finns i två storlekar – 11 tum och 12,9 tum. 

© Apple
Nya Apple iPad Pro

Nya iPad Pro har ett kantigare yttre och en skärm som täcker nästan hela ytan. 

© Apple

Därför behöver du den nya iPad Pro 

Det har dessutom tillkommit en ny generation av den lilla pennan Apple Pencil. Den har nu fått klick- och dubbelklickfunktion, så den fungerar nu i stort sett som en datormus – och så fäster den magnetiskt till iPadens sidor och kan därmed laddas på trådlös väg.

Finns det skäl till att investera i den nya iPad Pro? 

Om man ska tro på Apple, så ja. Enligt dem är den nya iPad Pro inte bara 35–90 procent kraftfullare än förra årets modell, utan den är även kraftfullare än 92 procent av de bärbara datorerna som just nu finns på marknaden. 

iPad Pro finns i färgerna silver och space grey med fyra olika lagringsutrymmen: 64 GB, 256 GB, 512 GB och 1 TB. 

Versionen på 11 tum kostar från 9695 kronor, medan versionen på 12,9 tum kostar från 11 995 kronor.

> Läs också: 7 tips för bättre Instagram-bilder

Ny Mac Mini är fem gånger snabbare än tidigare

Sist men inte minst har Apple för första gången sedan 2014 uppdaterat den kompakta, stationära datorn, Mac Mini.

På ytan är den förvillande lik föregångaren, förutom att den har fått den nya mörkare färgen Space grey. 

Den nya stationära datorn Mac Mini

Det är fyra år sedan Mac Mini senast uppdaterades. Enligt Apple är den nya versionen upp till fem gånger snabbare än den tidigare. 

© Apple

Den nya versionen har också fått en 8:e generations Intel-processor med fyra kärnor med möjlighet att uppgradera till sex, vilket enligt tillverkaren gör den upp till fem gånger kraftfullare. 

Nya Mac Mini finns med upp till 64 GB minne och 2 TB lagringsutrymme. Den har fyra snabba Thunderbolt 3-portar, två USB-A-portar och en HDMI-kontakt. 

I likhet med de övriga nylanseringarna är Mac Mini tillgänglig från den 7 november, och den billigaste versionen med fyra processorkärnor och 128 GB SSD-hårddisk kostar från 9995 kronor, medan priset för modellen med sex processorkärnor och 256 GB SSD-lagringsutrymme är från 13 745 kronor. 

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling 

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar? 

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements. 

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder. 

Med boken till hands kan du lätt höja dina bilder till nya nivåer med hjälp av de utförliga steg-för-steg-anvisningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna. 

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av