Så får du perfekta bilder med din blixt

Din blixt kan användas på fler sätt och i fler situationer än man skulle kunna tro. Här går vi igenom hur du med fyra av blixtens inställningar kan göra dina bilder mycket bättre.

Så får du perfekta bilder med blixten

Blixten är ett perfekt hjälpmedel i svagt ljus, men även i andra situationer är den till ovärderlig hjälp. Här visar vi hur du får mest ut av inställningarna.

25 oktober 2018 av Poul Siersbæk

De flesta kameror har en liten inbyggd blixt som kan vara till god hjälp i nödfall. 

Den är inte lika ljusstark som en extern blixt – oftast har den bara en räckvidd på knappt två meter, men den är bra att ha i vissa sammanhang. 

Däremot behöver du använda den rätt för att den ska ge optimal effekt med välexponerade bilder som följd.

Ta kontroll över den inbyggda blixten

När du fotograferar med helautomatiska inställningar aktiveras den inbyggda blixten om kameran anser att det finns behov för det. Det kan till exempel vara när du fotograferar i mörker eller om du fotograferar i motljus och motivet ligger i skugga. 

Problemet är bara att du inte kan påverka blixtens ljusstyrka, och du kan inte heller vara säker på att den valda bländaren ger dig det skärpedjup som du är ute efter. 

Du har helt enkelt överlämnat allt till kamerans automatik.

Lyckligtvis behöver du bara vrida programratten till något av de halvautomatiska programmen som bländarprioritet (A eller Av), slutartidsprioritet (S eller Tv) eller programmet P för att få kontroll över både kameran och blixten. Sedan behöver du dessutom ställa in blixten rätt. 

Nedan går vi igenom hur du använder fyra viktiga funktioner.

1. Slow sync: Få med bakgrunden

Slow sync flash

Med blixtinställningen slow sync kan du även få med lite av bakgrundens ljus.

© Shutterstock

Med funktionen Slow Sync accepterar kameran att du använder längre slutartider än vad kameran annars skulle föreslå, t.ex. 1/25 sekund. 

Här exponerar kameran tillräckligt länge för att få in ljus även i bakgrunden om du t.ex. fotograferar ett porträtt i solnedgång eller en kväll i staden. 

Samtidigt ser blixten till att du får med detaljer i ansiktet och kläderna genom att lätta upp de tunga skuggorna. 

Slow Sync kan även användas till action. Då får du ett skarpt huvudmotiv och samtidigt oskarpa ljuseffekter i bakgrunden.

Läs också: 5 tips för bättre bilder med inbyggd blixt

2. Ge fart i bilderna med 2:a slutarridån

Synkronisering med 2:a slutarridån

Genom att synkronisera blixten med den andra slutarridån under en lång exponering kan du få bilarnas lyktor att bilda ränder.

© Shutterstock

Om du ställer in blixten så att den synkroniseras med den andra slutarridån fyras blixten av i slutet av exponeringstiden i stället för i början. 

Det är bra om du vill fotografera action och visa rörelse, men samtidigt vill att huvudmotivet blir skarpt i slutet av rörelsen i stället för början. 

Det är bland annat en bra teknik i mörker när man vill att de förbikörande bilarna ska dra ljusstrecken åt rätt håll. Med den första slutarridån hamnar ränderna nämligen framför bilen snarare än bakom den.

3. Snygg bakgrundsoskärpa i solen med High-Speed-Sync

High-Speed-Sync blixt

Med High-Speed-Sync kan blixten fyras av vid korta slutartider, så att du kan behålla en stor bländaröppning och få en fin bakgrundsoskärpa.

© Shutterstock

Det finns många situationer där man vill lätta upp skuggor på huvudmotivet i starkt solsken, men en blixt kan inte fyras av vid slutartider som är kortare än vanligtvis 1/200 eller 1/250 sekund. 

Du kan blända ned till t.ex. F16, men då kan du inte längre åstadkomma en snyggt oskarp bakgrund till porträttet. 

Lösningen är High-Speed-Sync där blixten fyrar av en massa korta blixtglimtar i sekunden snarare än en kraftig. 

Läs också: Så använder du High-Speed-Sync i blixten

4. Slipp slagskuggor med fler blixtar

Blixt med master/slav

När du använder flera blixtar samtidigt kan du få full kontroll över slagskuggor och åstadkomma ett snyggt belyst porträtt.

© Shutterstock

När du använder flera blixtar på en gång kan du belysa motiven från flera vinklar och därmed kontrollera skuggorna, vilket framför allt är en stor fördel vid porträtt. 

En blixt som kallas för master fjärrutlöser de övriga externa blixtarna som kallas för slavblixtar. 

Alla blixtarna kan ställas in till olika ljusstyrkor, så det är fritt fram att experimentera med belysningen. Det är bara blixtar av det dyrare slaget som kan användas som master, så du kan bara använda kamerans inbyggda blixt som slavblixt. 

Beroende på märke och modell styrs blixten av blixtglimtar, infraröda signaler eller radiostyrning. Du kan även styra blixtarna med en extern fjärrutlösare, t.ex. Pocket Wizard.

Läs också: 9 funktioner hos den externa blixten som du behöver känna till

Få full kontroll över blixten med Bonnier Digital FOTO

I tidningen Bonnier Digital FOTO 16/2018 får du många fler tips och knep om hur du tar full kontroll över blixten i vår teknikserie "Plåta bättre".

I serien går vi igenom kamerans program, ljussättning, skärpedjup, fokus med mera. Om du vill läsa de tidigare avsnitten – och vara säker på att inte missa nästa – kan du som prenumererar läsa äldre nummer av tidningen via vår tidningsapp Wype. 

Börja prenumerera i dag, så kan du genast läsa de senaste 10 numren av Bonnier Digital FOTO. 

> Det kostar från 29 kronor att komma igång. Här hittar du förmånliga erbjudandena.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av