Makromotiv att fotografera i höst

Under hösten vimlar det av motiv som är spännande att fotografera i extrem närbild. Här tipsar vi om fem saker som du kan rikta makroobjektivet mot. 

© Shutterstock

Passa på att ta makalösa makrobilder i höst

När sommaren går över i höst och bladen skiftar färg, kommer det fram en massa intressanta motiv nere på marken. Plocka fram kameran och gå på jakt efter de här fem höstmotiven.

2 oktober 2019 av Sarah Marie Winter

Det är ingen hemlighet att hösten är en av årstiderna när vi är allra gladast över att vara fotografer – inte minst när det handlar om att fotografera makro. 

Vid den här tiden på året vimlar det nämligen av fotogeniska motiv nere på marken, särskilt i skogen där de färgglada löven ger en stämningsfylld bakgrund.

Om du saknar inspiration till vad du kan ta dig an med kameran i högsta hugg, har vi här sammanställt en kort lista över motiv som vi ser fram emot att fotografera nu i höst. 

1. Gott om svamp under hösten

Makromotiv att fotografera i höst

Välj en ren bakgrund sm inte stjäl uppmärksamhet från svampen, t.ex. ett träd, vars varmt bruna färger förstärker höststämningen i bilden. 

© Shutterstock

Det går att hitta svamp under alla årstider, men under hösten är de extra talrika. De kan också vara fantastiskt fotogeniska. Det fina med svampar är att de finns i en massa former och färger, och så blir de inte rädda och springer iväg när du går närmare inpå.

När du har hittat en fin svamp är det bra att gå ner på knä eller lägga dig ner, så att du är i "ögonhöjd" med svampen. Då framträder svampens form tydligare, samtidigt som det är lättare att åstadkomma en snygg bakgrundsoskärpa. 

Du kan även lägga kameran på marken med objektivet uppåt och fotografera svampens undersida mot himlen. De svampar som kategoriseras som skivlingar har små lameller som kan ge ett konstnärligt intryck om ljuset från himlen skiner genom dem.

Läs också: Så tänder du lampan i skogens svampar

2. Hitta sniglarna i skogen

Makromotiv att fotografera i höst

Sniglar älskar vatten, så du kan med fördel placera en snigel nära en vattenpöl eller en bäck för att få en fin reflektion som här. 

© Shutterstock

Sniglar, särskilt snäckor, hör till några av de tacksammaste djuren att fotografera. De är lätta att hitta, och så rör de sig så långsamt att du har gott om tid att fotografera dem. Du kan till och med plocka upp dem och placera dem exakt där du vill ta bilden.

I likhet med svampar älskar sniglar fukt, så gå en runda i skogen strax efter en regnskur, så kan du vara säker på att hitta minst en. Om du hittar en snäcka och plockar upp den, kan du vända den upp och ner när du lägger den på plats – då har du ett par minuter på dig att komponera bilden innan snigeln kommer fram ur sitt hus. 

Om solen är framme är det bra att fotografera snigeln i motljus. Dess halvtransparenta kropp filtrerar ljuset och ger en intressant bild. Du kan även placera snigeln uppe på en annan snigel eller på en svamp, så länge du är försiktig. 

> Läs också: Höst på nya sätt med 3 enkla tips

3. Grodor jagar föda på hösten

Makromotiv att fotografera i höst

Vanlig groda hör till de vanligast förekommande grodorna i landet, och den är relativt lätt att komma nära i skogen. 

© Shutterstock

Under våren och sommaren är det oftast lättare att höra grodor än att se dem, och när de till slut visar sig är det sällan mer än några sekunder i taget innan de snabbt hoppar i vattnet. 

Men om du sätter dig vid en damm och väntar är sannolikheten stor att de dyker upp igen. Det fina med en damm är också att du kan få kul bilder där bara grodans huvud sticker upp ur vattnet och speglar sig i vattnet. 

Du kan även leta efter paddor. De är inte lika skygga och kan sitta stilla ett bra tag. Vanlig padda har vårtig hud med massor av textur som gör sig fint på bild. Leta efter paddor under stubbar, rotvältor, mellan blottade rötter eller under lös bark.

> Läs också: 3 sträckfåglar att fotografera i höst

4. Fotografera de tydliga spindelnäten

Makromotiv att fotografera i höst

Ett spindelnät kan vara väldigt fotogeniskt även om det är ofärdigt eller trasigt – särskilt om det är fyllt av daggdroppar. 

© Shutterstock

I vanliga fall är spindelnät näst intill osynliga om du inte står i rätt vinkel, men när daggen faller under höstmorgnarna blir spindelnätet plötsligt till ett litet gnistrande konstverk. 

Gå upp tidigt, så hinner du hitta motivet innan solens värme har fått daggdropparna att avdunsta. Om det blåser gör du bäst i att vänta; spindelnät är otroligt lätta, så även den minsta vindpust får det att darra, och då är det väldigt svårt att få skarpa bilder.

När du har hittat ett fint spindelnät, behöver du hitta en vinkel där bakgrunden blir så mörk som möjligt. Då syns både nätet och daggdropparna tydligare. Om du vill få helt knivskarpa droppar är det bäst att använda manuell fokus och kamerastativ. 

> Läs också: 5 tips till det perfekta höstporträttet

5. Trädens bark är lättare att fotografera under hösten

Makromotiv att fotografera i höst

Många träd, särskilt äldre exemplar, har fantastiska strukturer som du kan komma nära med kameran. 

© Shutterstock

Trädens bark är naturligtvis ett motiv som du kan fotografera hela året, men under hösten är det betydligt enklare än under sommaren. Dels fäller träden sina löv, vilket ger ett bättre ljusinsläpp, och dels är vädret oftare mulet med ett jämnt ljus som lämpar sig särskilt väl för att fotografera strukturer och texturer. 

Leta efter gamla träd som oftast har den ojämnaste barken. Särskilt ekar och tallar har en tjock bark med linjer och lager som kan ge fantastiska makrobilder. 

Läs också: 6 tips som ger enastående höstbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av