Inspirationen till ett kul fotoprojekt kan komma från många olika håll, men internet är ett riktigt bra ställe att utgå ifrån.
Det gjorde danska Thomas Villefrance när han såg en tysk fotografs snygga bilder av svampar som med lite kreativ ljussättning liknade små gatlyktor längst nere på marken i den mörka skogen.
Steget var inte långt mellan tanke och handling, för strax därefter begav sig Thomas till skogs med ett par fotovänner. Alla hade med sig kameror, stativ och inte minst ficklampor.
Här kan du se resultaten av den här exkursionen, och du kan också läsa en kortfattad beskrivning av hur de gick tillväga, så att du också kan göra ett försök att ta den här typen av fina svampbilder.

När Thomas fotograferar lyser han upp svampen från flera olika vinklar. Som du kan se här behöver man faktiskt komma rätt nära med ficklampan för att få rätt koncentration av ljus.
© Thomas Villefrance3–5 exponeringar räcker
Svampbilden består av flera olika exponeringar. Därmed kan du under bildbehandlingen justera belysningen på alla sidorna av svamphatten och skapa illusionen av att den liknar en lampa.
Vissa fotografer använder 50–60 exponeringar för att skapa bilden av den lysande svampen, men Thomas Villefrance har kommit fram till att det oftast räcker med tre till fem bilder.
Så fotograferar du svampen:
Du behöver ett stativ, en ficklampa och naturligtvis din kamera. Var noga med att inte flytta stativet mellan exponeringarna; det minskar den nödvändiga arbetsinsatsen i Photoshop.
- Sätt kameran på stativ, och ta till att börja med en bild med bara det naturliga ljuset som finns i skogen.
- Ta sedan en bild där du lyser upp svamphatten underifrån.
- Avsluta med at tlysa ner över svampen, så att du får en bild där även svampens yttre är upplyst.
- Du kan ta flera bilder där du lägger ljuset på olika ställen på undersidan om du vill få extra möjligheter i bildbehandlingen.
- I Photoshop lägger du bilderna ovanpå varandra i olika lager och plockar fram detaljer från de enskilda bilderna tills du får fram ett önskat resultat.

Efter avslutad bildbehandling i Photoshop ser bilden ut så här. Den består av totalt tre bilder.
© Thomas VillefranceRedaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling
Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer i bildbehandlingen? Annars är det kanske hög tid att ta tag i det.
Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.
Boken har skrivits så att det finns något för alla, oavsett hur mycket eller lite man vet om bildbehandling. Det innebär att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.
Med vägledning från den här boken kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom olika funktioner, justeringsalternativ och effekter.