Speciell fototeknik ger nytt liv åt svamparna

Med en ficklampa och lite kreativitet kan du få skogsbilder i ett helt annat ljus. 

© Thomas Villefrance

Så tänder du lampan i skogens svampar

Du kan ta med dig kameran ut i skogen för att skildra den som den faktiskt ser ut, men du kan också ta med dig artificiellt ljus och ge helt nya dimensioner åt skogens detaljer.

11 april 2017 av Niklas Majgaard

Inspirationen till ett kul fotoprojekt kan komma från många olika håll, men internet är ett riktigt bra ställe att utgå ifrån.

Det gjorde danska Thomas Villefrance när han såg en tysk fotografs snygga bilder av svampar som med lite kreativ ljussättning liknade små gatlyktor längst nere på marken i den mörka skogen. 

Steget var inte långt mellan tanke och handling, för strax därefter begav sig Thomas till skogs med ett par fotovänner. Alla hade med sig kameror, stativ och inte minst ficklampor.

Här kan du se resultaten av den här exkursionen, och du kan också läsa en kortfattad beskrivning av hur de gick tillväga, så att du också kan göra ett försök att ta den här typen av fina svampbilder.

När Thomas fotograferar lyser han upp svampen från flera olika vinklar. Som du kan se här behöver man faktiskt komma rätt nära med ficklampan för att få rätt koncentration av ljus.

© Thomas Villefrance

3–5 exponeringar räcker

Svampbilden består av flera olika exponeringar. Därmed kan du under bildbehandlingen justera belysningen på alla sidorna av svamphatten och skapa illusionen av att den liknar en lampa.

Vissa fotografer använder 50–60 exponeringar för att skapa bilden av den lysande svampen, men Thomas Villefrance har kommit fram till att det oftast räcker med tre till fem bilder. 

Så fotograferar du svampen:

Du behöver ett stativ, en ficklampa och naturligtvis din kamera. Var noga med att inte flytta stativet mellan exponeringarna; det minskar den nödvändiga arbetsinsatsen i Photoshop.

  1. Sätt kameran på stativ, och ta till att börja med en bild med bara det naturliga ljuset som finns i skogen. 
  2. Ta sedan en bild där du lyser upp svamphatten underifrån.
  3. Avsluta med at tlysa ner över svampen, så att du får en bild där även svampens yttre är upplyst.
  4. Du kan ta flera bilder där du lägger ljuset på olika ställen på undersidan om du vill få extra möjligheter i bildbehandlingen. 
  5. I Photoshop lägger du bilderna ovanpå varandra i olika lager och plockar fram detaljer från de enskilda bilderna tills du får fram ett önskat resultat. 

Testa gratis HDR i Googles Nik Collection

Lysande svamp efter bildbehandling i Photoshop

Efter avslutad bildbehandling i Photoshop ser bilden ut så här. Den består av totalt tre bilder.

© Thomas Villefrance

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av