Duvor i flykt över kuslig stadsmiljö

När man tar en bild ur grodperspektiv får höga byggnader eller träd ett hotfullare utseende.

© Shutterstock

Höst på nya sätt med 3 enkla tips

Du kan utnyttja årstidens dimma, regn och mörker för att åstadkomma snyggt dystra motiv, oavsett om du är på landet, i staden, vid vattnet eller i skogen.

6 november 2017 av Kathrine Anker

Många fotografer stuvar undan kameran när vädret börjar bli blött och kallt, men det finns det ingen anledning till. 

Regn, dimma och halvmörker lämpar sig nämligen perfekt för att skapa snyggt gåtfulla bilder med kuslig och dyster stämning. 

Vi har sammanställt tre tips på hur du kan fotografera hösten i ett alldeles nytt ljus:

1. Använd månen som ljuskälla

Håll koll på månens rörelser och ge dig ut vid fullmåne, där du kan använda månen som svag belysning för dystra bilder. Nästa fullmåne inträffar den 4 november 2017.

2. Använd gråkort vid dimma

Man går ensam i kuslig, dimmig skog

Om dimman gör att bilden blir för ljus kan du öka skuggorna samt de grå och bruna nyanserna med Nivåer i bildbehandlingen.

© Shutterstock

Det kan vara svårt att åstadkomma rätt vitbalans när du fotograferar i dimma. 

Därför kan det vara bra att ha med sig ett färgneutralt gråkort. Fota i råformat och ta en bild med och en bild utan kortet. Sedan kan du enkelt justera vitbalansen efter kortet vid råkonverteringen när du kommer hem.

Läs också: Så fotograferar du i dimma


3. Underexponera i regnet

När det regnar kan de stora, tunga molnen skapa dramatik och frammana en kuslig stämning i ditt motiv. Underexponera med 1/3 bländarsteg för att få molnen att se ännu mörkare ut, samtidig som du förhindrar högdagrarna från att fräta ur.

> Just nu får du 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i din brevlåda tillsammans med vår populära bok, Photoshopskolan, där du får tips och guider till Photoshop, Lightroom och Elements för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av