Många fotografer stuvar undan kameran när det börjar bli kallt och blött ute, men det finns det ingen anledning till.
Regn, dimma och skymning passar nämligen perfekt för att skapa vackra, mystiska bilder som utstrålar en lite otäck och dyster stämning.
Här får du tre tips på hur du fotograferar hösten i ett helt nytt ljus.
1. Välj rätt slutartid
Precis som med de flesta andra motiv spelar slutartiden stor roll för känslan i dina höstbilder.
Använd till exempel en snabb slutartid på 1/250 sekund eller kortare för att frysa rörelsen i dimma, dis och regn, och få en stämningsfull bild.
Du kan också skapa en spännande effekt genom att använda väldigt långa slutartider, till exempel en halv sekund eller längre.
Det får bland annat dimman att smetas ut, och det kan ge ett drömskt uttryck som inte utan vidare går att få fram i bildbehandlingsprogram som Photoshop eller Lightroom.
Långa slutartider är dessutom särskilt aktuella på hösten, då ljuset blir mer och mer dämpat för var dag som går, eftersom man får mer ljus i sina bilder ju längre slutartid man använder.
Det betyder mindre brusiga bilder och gör även att man till exempel kan ta bilder av den vackra fullmånen som dyker upp på kvällshimlen var 29:e eller 30:e dag.
Sist men inte minst kan du även kombinera långa och korta slutartider med hjälp av bildbehandlingsprogram.

Om dimman gör bilden för ljus kan du dra ta fram mörkret och de grå och bruna nyanserna genom bildbehandling.
© Shutterstock2. Använd gråkort i dimma
Det kan vara svårt att få rätt vitbalans när du fotograferar i dimma.
Därför är det en god idé att använda ett färgneutralt gråkort. Ställ in kameran på råformat och ta en bild av kortet och en av motivet. Då kan du enkelt justera vitbalansen efter kortet vid råkonverteringen när du är hemma.
Många kameror har dessutom en funktion som automatiskt kan justera vitbalansen efter ett gråkort medan man är ute och fotar.
Om din kamera har denna funktion rekommenderar vi att du använder den, så att färgerna blir korrekta redan i kameran.
>Läs även: Så fotograferar du i dimma

Ett gråkort som det på bilden kostar inte särskilt mycket, och när man väl har vant sig vid att använda det har man stor nytta av det.
© Shutterstock3. Underexponera i regn
När det regnar kan de stora, tunga molnen skapa dramatiska motiv. Underexponera med 1/3 bländare för att få molnen att verka ännu mörkare, samtidigt som högdagrarna inte fräter ur.
Detta gör du lätt med ett av de automatiska programmens – som t.ex. Av/A eller Tv/S (Canon/Sony) – där du använder exponeringskompensationen, som på flera kameramodeller har en egen ratt.

Vi använde kamerans exponeringskompensation för att underexponera bilden med ett helt exponeringssteg, vilket framhävde den dystra stämningen samtidigt som det möjliggjorde att vi utan problem kunde ta bilden utan stativ på 1/500 sekund.
© Holger Svend Anderson