Makrofotografi av vitsippor med bokeh

Vitsippor är ett av Annas favoritmotiv. De här är fotograferade framför ett vattendrag där solens reflektioner utgör den fina bakgrunden.

© Anna Ulmestrand

3 enkla fototips från makrodrottningen Anna Ulmestrand

Den svenska fotografen Anna Ulmestrand är känd för sina färgstrålande och abstrakta bilder av vardagens små motiv. Här får du veta hur hon bär sig åt.

26 april 2020 av Sarah Marie Winter

Våren är här, och med anledning av detta har vi pratat med den framstående svenska makrofotografen Anna Ulmestrand. 

Anna har fotograferat makro sedan 2002, och hennes bilder har ställts ut på gallerier och fotofestivaler, och hon har också hållit föredrag och workshopar både i och utanför Sverige.

Under vårt samtal fick vi ta del av tre tips som du själv lätt kan testa ute i trädgården. 

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Makrobild av knoppande skott med daggdroppar

Anna gillar framför allt att fotografera helt vanliga motiv som återfinns i de allra flesta trädgårdar – som den här knoppande skotten. 

© Anna Ulmestrand

1. Kryp runt på marken

När Anna är ute och fotograferar ser hon alltid till att ha på sig praktiska kläder som tål lite smuts. 

Det bästa är nämligen att lägga sig ner på magen, så att du kommer i ögonhöjd med motiven och inte riskerar att missa något intressant.

> Läs också: Så får du ut mesta möjliga av makroobjektivet

2. Fotografera genom saker

När man fotograferar makro behöver man inte blända upp särskilt mycket förrän skärpedjupet blir så litet att både för- och bakgrunden blir så oskarpa att man inte kan urskilja dem. Detta kan man utnyttja för att skapa lager och djup.

När Anna har hittat sitt huvudmotiv letar hon alltid efter något i omgivningarna som hon kan fotografera det igenom, t.ex. en blomma eller ett blad.

> Läs också: Ta lyckade makrobilder med teleobjektivet

3. Fokusera manuellt

Anna använder alltid manuell fokusering, och hon ställer in skärpan genom att försiktigt vrida fokusringen fram och tillbaka. 

Det beror på att autofokusen ofta försöker hugga tag i det som ligger närmast kameran, men även på att hon ofta råkar ut för att det dyker upp något oväntat och intressant i bilden när hon vrider på fokusringen.

> Läs också: Så slipper du suddiga makrobilder

Makrobild av vissna kvistar med daggdroppar och spegling

Anna använder i stort sett alltid den största bländaröppningen på sitt 90 mm-makroobjektiv, vilket är F2.8. Det ger ett väldigt litet skärpedjup som hon kan använda kreativt. 

© Anna Ulmestrand

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av