Man på berg fotograferar soluppgången
© Shutterstock

Därför ska du använda bildstilar

Redan vid exponeringen kan du optimera färger och kontrast så att det blir exakt som du vill ha det. Med funktionen bildstil kan du se effekten i samma sekund som du tar bilden. Se här hur du utnyttjar funktionen fullt ut.

21 januari 2020

I kameran kan du välja mellan olika bildstilar där kameran visar färger och kontrast på ett visst sätt.

Bildstilarna är oftast genrespecifika. Med andra ord kan du ställa in kameran så att den optimerar färgerna för ett landskaps- eller porträttfoto.

Här får du fyra bra skäl till att du bör börja använda de olika bildstilarna.

1. Du sparar tid med bildstilar

Bildstilar är framför allt till för att du ska få fantastiska bilder redan vid tagningen. Det är anledningen till att många av bildstilarna är genrespecifika, så att du i nästan varje situation kan välja en bildstil som ger bättre bilder utan att du behöver bildbehandla dem efteråt.

Med hjälp av rätt bildstil kan du helt och hållet hoppa över bildbehandlingen, och det sparar massor av tid.

Om du t.ex. väljer bildstilen Landskap gör kameran oftast de gröna och blå färgerna i bilden mer mättade, medan Porträtt ger optimala hudtoner.

Du kan också välja en bildstil som ger svartvita bilder redan i kameran.

> Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder.

Ett färgstarkt landskap

Genom att använda bildstilen Landskap får din bild mer färg redan i kameran.

© Shutterstock

2. Få en bättre blick för kompositionen

En bildstil som återfinns i alla kameror är svartvitt. Den kallas ofta även för monokrom. 

Den svartvita bildstilen kan bidra till att öka kreativiteten och göra så att du lägger större kraft på kompositionen. Bildstilen gör bl.a. att du ser kontraster, skuggor och högdagrar på ett annat sätt. När du fotograferar i svartvitt kan det också medföra att du inte lägger lika stor vikt vid färger, utan i stället tittar på bilden i sin helhet.

En svartvit bildstil kan också göra det lättare att se vad som är skarpt i bilden, i och med att kontrasten blir tydligare. Det kan göra det lättare och roligare att använda manuell fokusering.

> Läs också: Allt du behöver veta om komposition.

Svartvit bild av arkad

Använd den svartvita bildstilen för att kunna lägga krut på kompositionen när motivets färger inte längre kan stjäla din uppmärksamhet.

© Shutterstock

3. Få den bästa utgångspunkten

Om du väljer en så kallad neutral bildstil visar kameran hur din råfil kommer att se ut innan du sätter igång med råkonverteringen. En råbild är nämligen ofta en aning matt och grådaskig innan man redigerar fram färger och kontrast vid råkonverteringen.

Anledningen till det matta intrycket är att råfilen innehåller mesta möjliga antal bilddata som du senare kan använda dig av när du bildbehandlar. Den låga kontrasten betyder alltså att högdagrarna och skuggorna ligger närmare varandra, så att du lättare undviker att de fräter ur eller går över helt i svart.

En råfil kan emellertid fortfarande få t.ex. urfrätta högdagrar. Det kan bero på att kameran visar en felaktig bild i sökaren eller på skärmen, så att du får se en alltför ljus eller mörk bild när du fotograferar. Om du inte kan se att delar av bilden fräter ur, kan du inte heller justera din exponering för att undvika detta.

Då kan det vara bra att använda den neutrala bildstilen. Här visar kameran en bild med minsta möjliga kontrast, precis som hos din råfil.

Då får du också större kontroll över när delar av bilden blir alltför mörka eller ljusa.

> Läs också: 5 anledningar till att fota i råformat.

Tunnel med hög kontrast

Med en neutral bildstil blir det lättare att se när högdagrarna fräter ur och när skuggorna blir för mörka. Den här bilden är ett bra exempel på hur stor skillnad det kan vara mellan högdagrar och skuggor.

© Shutterstock

4. Du kan alltid ångra en bildstil

En bildstil är som sagt ett val som du gör innan du tar bilden. Vissa bildstilar är mer markanta än andra, och ibland kan man i efterhand ångra att man valde en viss bildstil i stället för en annan. Det går oftast att ordna.

Om du fotograferar i råformat, påverkas bilden nämligen inte av bildstilen utom i sökaren, under förutsättning att du fotograferar med en spegellös kamera. Då kan du alltså fortfarande se bildstilen i sökaren, men när du öppnar bilden i råkonverteraren visas inte den valda bildstilen. Däremot kan du använda dig av kamerans bildstilar vid råkonverteringen. Med andra ord kan du ångra bildstilen så länge som du fotar i råformat.

Oftast går det att ställa in kameran så att den tar en bild i råformat och en i jpeg samtidigt. Då får du en jpeg-fil med den valda bildstilen, som du genast kan lägga upp på nätet eller skicka i ett mejl utan vidare bildbehandling, och även en råfil som du kan redigera efter behag i efterhand.

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av