Lär dig tekniken bakom bildstilar

Redan vid exponeringen kan du optimera färger och kontrast så att det blir exakt som du vill ha det. Med funktionen bildstil kan du se effekten i samma sekund som du tar bilden. Se här hur du utnyttjar funktionen fullt ut.

26 februari 2016

Med bildstilar i kameran kan du få färger och kontrast att återges på ett visst sätt. Det kan ofta löna sig att använda en viss bildstil till exempelvis landskapsbilder och en annan till porträttbilder. Väljer man en lämplig bildstil kan man helt slippa bildbehandla sina bilder efter att ha tagit dem, eftersom de då redan har försetts med rätt färguttryck och kontrast. Bildstilen påverkar bilder tagna i jpeg, då kamerans processor tolkar ljuset och färgerna på ett visst sätt, som sedan lagras i jpeg-filen. Fotar man samtidigt i råformat blir den valda bildstilen också utgångspunkt när råfilen öppnas i råkonverteraren. Här kan man dock alltid välja någon av de andra bildstilarna eller nollställa alternativet om det passar bättre till det aktuella motivet.

I Nikons spegelreflexkameror döljer sig sju bildstilar. De kallas Picture Control. Canon EOS har utöver en autoinställning sex olika bildstilar, som kallas Picture Style. Andra kameratillverkare har motsvarande bildstilar. Bland bildstilarna hittar man t.ex. Landskap, Porträtt, Neutral och Monokrom, där respektive bildstil är bra att använda om man tar många bilder av samma motivtyp. Bildstilen Landskap mättar de gröna och blå färgerna, medan Porträtt sörjer för optimala hudtoner. Vill man ha bästa möjliga utgångspunkt för en grundlig bildbehandling kan man med fördel välja Neutral om man är Canon-fotograf och Jämn om man är Nikon-fotograf. Då får bilderna nämligen naturliga färger och många mellantoner. Läs vidare om hur du gör det bästa av tekniken.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av