Tips från experten

Det här motivet är enligt Mark Galer perfekt för en nybörjare som ännu inte känner sig helt säker på att panorera. Här kan kameran nämligen göra mycket av jobbet åt dig. 

© Mark Galer

Fotoexpertens bästa tips

Britten Mark Galer är en tvättäkta nörd. Han älskar kamerateknik och har i flera årtionden undervisat allt från tonåringar till universitetsstuderande om hur de kan få ut mer av sina kameror. Vi har bett honom om hans bästa tips.

29 juli 2020 av Sarah Marie Winther

Det finns i princip ingen fråga om kameror, objektiv och fototeknik som Mark Galer inte kan svara på. 

Den brittiska fotografen har skrivit över 30 böcker om fotografi, och i 14 år ledde han fotoutbildningen på det prestigefyllda RMIT-universitetet i Melbourne. 

I dag undervisar han huvudsakligen online, och på hans YouTube-kanal ligger knappt 300 utförliga videor där han går igenom allt från bildstabilisering till blixtstyrning. Du hittar hans kanal här. 

Vi har pratat med den erfarna fotografen, och nedan får du några av hans bästa tips.

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

1. Betala bara för funktioner som du behöver

Mark Galer har alltid varit intresserad av ny teknik, och han älskar att hantera en helt ny kamera eller ett nytt objektiv. Men han anser absolut inte att man bör byta ut sin kamera bara för att det har kommit en ny modell.

"Jag råkar t.ex. ofta på fotografer som har köpt en Sony a9 eller a9 II, det vill säga en actionkamera, trots att de själva inte allt fotograferar särskilt snabbrörliga motiv. Det är helt enkelt onödigt", säger han. Och tillägger:

"Kameran har inte ett lika stort dynamiskt omfång som den billigare a7 III, och den hanterar inte heller höga ISO-värden lika bra. De hade kunnat få en kamera som passade bättre för deras behov till halva priset."

Mark Galers råd är därför klart och tydligt: Uppgradera bara om du faktiskt har användning för de nya funktionerna och inte som en statussymbol eller för att du vill ha något nytt. 

> Läs också: Det ska du tänka på innan du köper ett objektiv

2. Programmera kamerans knappar

De flesta systemkameror har så kallade användardefinierade knappar där man kan programmera in egna inställningar. De heter oftast C1, C2 och C3, eller bara 1, 2 och 3. 

Mark Galer kallar de här knapparna för sina "PAL"-inställningar. Det står för porträtt, action och landskap, eftersom det är de motivtyperna som han oftast fotograferar, vilket betyder att detta är inställningar som han ofta behöver använda. 

Genom att välja inställningar som passar för de olika motiven som du fotograferar, slipper du att justera slutartid, bländare, ISO och så vidare varje gång du byter motiv. I stället kan du enkelt byta mellan de olika inställningarna genom att bara trycka på en knapp.

> Läs också: 10 bra tips för att slippa problem med minneskortet

3. Autofokus och ögonregistrering klarar biffen

Tips från experten

Mark gillar att fotografera porträtt med en stor bländaröppning, ofta F1.4 eller F1.8. Tidigare gjorde det lilla skärpedjupet det nästan omöjligt att få skarpa resultat med autofokus, men tack vare ansikts- och ögonregistreringen är det nu mycket lättare.

© Mark Galer

Kameror är betydligt mer avancerade i dag än vad de var för bara tio år sedan, men många tror att de får bättre bilder genom att välja så många manuella inställningar som möjligt, förklarar Mark Galer.

"Det är ofta onödigt, för de har väldigt sofistikerade kameror som ofta kan göra jobbet åt dem. Men av en eller annan anledning väljer de manuellt program, spotmätning, enpunkts-autofokus, och så vidare."

I många situationer ger ett brett autofokusområde i kombination med ögonregistrering knivskarpa bilder – oavsett om du fotograferar människor eller djur; numera har många kameror nämligen inställningar för både människo- och djuransikten. 

> Läs också: Därför är en fullformatskamera det bästa valet

4. Vänj dig vid att använda exponeringskompensationen

Exponeringskompensationen är ett användbart verktyg, och Mark Galer använder det ofta när han fotograferar med de halvautomatiska programmen.

Hur ofta vet han däremot inte, för han gör det utan att tänka på det när han behöver dämpa eller förstärka ljusheten i ett motiv. Ju mer teknik som ligger i fingrarna, desto mer kan han nämligen koncentrera sig på själva motivet.

"Det finns inget mer frustrerande än att se en elev som ska fotografera en människa, stå och stirra på kameran i flera minuter i stället för att interagera med personen som ska fotograferas. Att hantera en kamera ska vara som att köra bil, det ska ske på autopilot", säger han. 

> Läs också: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel? 

5. Ha alltid med dig ett bordsstativ i väskan

Tips från experten

I den här bilden har Mark valt en slutartid på 8 sekunder. Det gick tack vare att kameran stod på ett litet stativ nere på marken, och tack vare att mannen på bilden satt helt stilla.

© Mark Galer

Många av Mark Galers landskapsbilder är tagna inom en radie på några hundra meter från hans hem i Melbourne, Australien. Han använder ofta långa slutartider för att åstadkomma kreativa effekter, och han har ett användbart tips för andra landskapsfotografer.

"Jag tar ofta med mig ett litet bordsstativ som jag ställer på marken. Det väger inte särskilt mycket, och folk lägger knappt märke till det eftersom det är så lågt", säger han.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Många fler tips från experten i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 12/2020 kan du läsa mycket mer om Mark Galers knep och tekniker, och du kan också läsa om vilka kameror som han rekommenderar just nu, oavstt om du behöver en fickkamera eller om du vill kunna fånga blixtsnabb action.

Om du ännu inte prenumererar kan du just nu få två nummer av tidningen samt en mångsidig fotoryggsäck för bara 69 kronor + porto! Ryggsäcken har praktiska justerbara skiljeväggar, så att du kan anpassa interiören så att den helt passar för din utrustning. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av