Flicka fotograferar blommor på fri hand utan kamerastativ

Kamerastativ är användbara, men de kan också stå i vägen för din kreativitet. Utan stativ kan du röra dig friare. 

© Shutterstock

5 tips som ger skarpa bilder utan kamerastativ

I vissa situationer är kamerastativet oumbärligt, men i andra är det mest i vägen för din kreativitet. Här går vi igenom hur du kan ta knivskarpa bilder utan stativ.

11 oktober 2018

Ett kamerastativ är ett fantastiskt redskap när du t.ex. ska fotografera med långa slutartider. 

Men ett stativ kan också innebära en begränsning i och med att du inte kan röra dig lika fritt. Det kan också betyda att du inte tänker lika kreativt när du ska hitta rätt vinkel och komposition. 

Många fotografer vill framför allt ha med sig stativet vid landskapsfotografering, och det är också användbart med det extra stöd som man får av stativet. Men man kan absolut få skarpa bilder utan stativ, även när ljuset är svagt. 

> Här kan du läsa allt om kamerastativ

1. Stå rätt

Det låter kanske underligt, men hur du står och hur du håller kameran kan faktiskt avgöra om du får en skarp eller en skakig bild. Den optimala ställningen är lätt särade ben och rak rygg. 

Om du är högerhänt håller du vänsterhanden under objektivet medan du håller kameran med högerhanden. Se till så att armbågarna ligger intill kroppen.

Innan du tar bilden andas du in, sedan andas du ut, så att din kropp är så avslappnad som möjligt. Sedan trycker du lugnt och stilla ner utlösarknappen.

2. Stabilisera kroppen genom att luta dig mot något

Det är precis så enkelt som det låter – hitta något som du kan luta dig mot, så kan du hålla kameran nästan lika stilla som ett kamerastativ. Det kan vara ett träd, en stor sten eller ett staket.

> Läs också: 6 tips som ger enastående höstbilder

Om det inte finns något lämpligt föremål som du kan luta dig mot, kan du i stället lägga dig på mage med armbågarna mot marken, eller på rygg som fotografen på bilden ovan. 

Du kan också sätta dig på huk med armbågarna mot knäna – det skadar inte att vara kreativ. Det viktigaste är att det är en så pass behaglig ställning att du kan vara helt stilla.

3. Aktivera bildstabilisering i kameran eller objektivet

Om kameran eller objektivet har inbyggd bildstabilisering bör du aktivera den. Den motverkar nämligen de skakningar som kameran utsätts för. 

Bildstabiliseringen ger dig ofta mellan tre och fyra bländarsteg extra, vilket innebär att du t.ex. kan fotografera på 1/30 sekund i stället för 1/250 sekund med ett objektiv på 250 mm – och ändå få skarpa bilder.

Den här smarta tekniken har bara en nackdel – den är dyr. Därmed är det inte alla kameror som har den, utan vanligen de dyrare modellerna. 

Så om du funderar på att investera i ett nytt objektiv kan det finnas en poäng med att välja en modell med bildstabilisering om du vill slippa vara beroende av stativet. 

> Läs också: Så funkar kamerans bildstabilisering

4. Använd serietagning

Serietagning, eller Burst Mode som det ibland kallas, är ett bra sätt att ta skarpa bilder på fri hand. 

Du väljer vanligtvis den högsta hastigheten genom att trycka på en knapp på kameran som heter AF-Drive, Drive eller CH, beroende på kameramärket. Det finns två skäl till att den här funktionen lämpar sig väl för fotografering på fri hand:

Når du trycker ner utlösarknappen ger det små skakningar i kameran, men när du fotar i serier  trycker du bara på utlösarknappen en gång, vilket gör att skakningarna i princip bara påverkar den första bilden i serien. 

Om du använder en DSLR-kamera uppstår det även små skakningar när spegeln fälls upp för att släppa in ljus till sensorn. Men vid serietagning fälls spegeln bara upp en enda gång, och därmed påverkas inte de efterföljande bilderna av skakningarna. 

5. Använd självutlösare

Ett sista tips är att använda kamerans självutlösare, av samma anledning som man använder serietagning. Med hjälp av den kan man nämligen undvika de kameraskakningar som ger oskärpa i bilderna. 

På de flesta kameror kan man ställa in självutlösaren till två eller tio sekunder. De flesta fotografer föredrar tio sekunders fördröjning, men när du fotograferar på fri hand kan två sekunder vara ett bättre val. 

> Läs också: Därför ska du använda kamerans självutlösare

Redaktionen rekommenderar:
Bli en bättre naturfotograf med Seasons

I vår videoserie Seasons kan du följa naturfotografen Morten Hilmer när han ger sig ut i naturen för att fotografera storslagna landskap och vilda djur. Följ med den meriterade fotografen på fotoresor till Finland, Danmark och Norge medan han generöst delar med sig av sina bästa knep.

I vårt eget hörn av internet, Fördelszonen, hittar du hela tre säsonger av Seasons samt en massa videokurser, guider, förinställningar och mycket mer. Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så får du genast åtkomst till Fördelszonen.

Just nu kan du t.ex. få en fin kikare tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO samt åtkomst till Fördelszonen för totalt 98 kronor. Här hittar du erbjudandet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av