Tips för den absoluta nybörjaren

Det är helt normalt att göra misstag när man är ny inom ett område, men med de här 10 tipsen blir det lite lättare att få bra bilder redan från början.

© Shutterstock

10 viktiga tips till den absoluta nybörjaren

Vi har alla varit nybörjare inom – här har vi sammanställt 10 tips som vi gärna hade haft koll på när vi köpte vår första kamera.

10 juni 2020 av Sarah Marie Winther

Moderna kameror har ett överväldigande stort antal funktioner och inställningar, och många nybörjare har förståeligt nog svårt att räkna ut vilka inställningar som passar bäst för bilderna som de vill ta.

Därför har vi sammanställt några tips för dig som vill komma igång med att fotografera, men som inte riktigt vet var di ska börja. 

> Läs också: Ska jag välja en spegellös systemkamera eller DSLR?

1. Fotografera i råformat

En del kameror är som standard inställda på att ta spara bilderna du tar i filformatet jpeg. Det bör du ändra så snart du packar upp kameran.

När du väljer RAW får du nämligen betydligt fler möjligheter att redigera bilden precis som du vill ha den  och t.ex. få fram fler detaljer ur delar av vilden som är under- eller överexponerade. 

2. Välj A eller AV

Många nybörjare är livrädda för att göra fel, så de håller sig till den gröna Auto-knappen där kameran bestämmer allt från slutartid till vitbalans. 

Använd i stället det bländarprioriterade programmet. Här kan du välja bländarvärdet, och så gör kameran resten. Detta är särskilt användbart om du t.ex. vill åstadkomma en oskarp bakgrund. 

Programmet heter oftast A eller Av på programratten.

3. Använd inte den största eller den minsta bländaröppningen

En stor bländaröppning ger en oskarp bakgrund, medan en liten bländaröppning gör den skarp. Så varför inte välja den största bländaröppningen när man fotograferar porträtt och den minsta när man fotograferar landskap?

Tyvärr blir bildkvaliteten sämre när man kommer längst ut åt båda hållen. Därför är det oftast bäst att hålla sig minst 2 bländarsteg från varje extremvärde.

Om ditt objektivs största bländare är F1.4, bör du därför inte välja en större bländare än F2.8.

> Läs också: Det behöver du tänka på innan du köper ett objektiv

Tips för den absoluta nybörjaren

Kamerans LCD-skärm visar ofta bilden ljusare än vad den egentligen är. Histogrammet ljuger däremot aldrig, så det är bra att vänja sig vid att kolla exponeringen via histogrammet.

© Shutterstock

4. Använd evaluerande ljusmätning

Det finns vanligen flera olika ljusmätningsmetoder att välja mellan, men i de allra flesta fallen ger standardinställningen, evaluerande ljusmätning, bäst resultat.

En del nybörjare utgår ifrån att spotmätningen är mer exakt eftersom den mäter ljuset i ett mycket litet område, men just därför är det också svårare att använda den korrekt.

Vid normala ljusförhållanden utan en övervägande del ljusa eller mörka områden, kan du därför använda den evaluerande ljusmätningen, även kallad matris eller multi.

5. Titta på histogrammet

De flesta kamerors LCD-skärmar är något ljusare än den faktiska bilden, så det är inte en vidare god idé att granska exponeringen endast utifrån skärmbilden.

Använd i stället histogrammet och se till så att du inte får höga värden längst ute till höger eller vänster – det betyder att delar av bilden är mycket över- eller underexponerade. 

6. Undvik hårt dagsljus

Vilken typ av motiv du än fotograferar är det bäst att göra det vid andra tidpunkter än mitt på dagen.

Mellan cirka klockan 12 och 15 står solen nämligen högt på himlen, vilket ger hårda skuggor som kan störa helhetsintrycket i landskapsbilder och vara direkt missprydande i porträtt.

7. Städa upp i bakgrunden

När du fotograferar är det viktigt att du lägger tid på att hitta en enkel bakgrund som inte stjäl uppmärksamheten från huvudmotivet.

Om du t.ex. fotograferar porträtt, se till så att det inte står en papperskorg, ett elskåp eller parkerade bilar bakom din modell. Välj i så fall en annan vinkel.

Se också upp så att det inte sticker upp ett träd eller liknande bakom modellen. I så fall ser det ut som att trädet växer upp hur personens huvud, vilket kan förstöra bilden. 

> Läs också: Det viktigaste du behöver veta om komposition

Tips för den absoluta nybörjaren

Välj kläder som tål lite smuts när du ska fotografera djur. Då kan du lätt komma ner i markplanet och ta intressantare bilder. 

© Shutterstock

8. Kom ner i ögonhöjd

När du fotograferar motiv som befinner sig längre ner än du, t.ex. blommor, djur eller barn bör du komma i höjd med motivet genom att t.ex. ställa dig på knä eller lägga dig på mage.

Det ger intressantare bilder – dels eftersom du får himlen i bakgrunden i stället för marken under motivet, och dels för att du får en bättre kontakt med motivet när du är i ögonhöjd med det. 

9. Undvik blixt

Många nybörjarkameror har in inbyggd blixt som poppar upp när du fotograferar i svagt ljus med det automatiska programmet.

På grund av blixtens blygsamma storlek och begränsade räckvidd ger den dock ytterst sällan användbara bilder. I de flesta fall får du bättre resultat genom att öka ISO-värdet och använda det befintliga ljuset. 

10. Sök hjälp på nätet

Om du råkar ut för tekniska problem när du fotograferar – oavsett om det rör sig om en kamerainställning som du inte kan hitta, ett objektiv som du inte kan ställa in skärpan med, eller något helt annat, tveka inte att söka hjälp på nätet.

Ofta ger en kortfattad beskrivning av problemet på engelska ett direkt svar på Google, i och med att många andra fotografer sannolikt har haft samma problem. 

> Läs också: Skicka in dina bilder till månadens fototävling

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av