Bild av vattendroppar som svävar i luften.

Du kan åstadkomma små fina plask med bara några enstaka droppar genom att släppa ner små föremål, eller så kan du låta större föremål falla ned i vattnet om du vill ha ett större plask.

© Shutterstock

Veckans utmaning: Ta fina bilder av vattendroppar i luften

Du kan ta fina och uttrycksfulla bilder av stänkande vatten och droppar i luften. Det enda som krävs är att du har rätt uppställning, och att du har ställt in kameran rätt. Vi utmanar dig till att frysa fast dropparna i luften med din kamera.

Det behöver du

Du behöver din kamera, ett stativ, ett glas med vatten och ett litet föremål som du kan släppa ner i vattnet, te.x. en isbit eller ett bär. 

Allt beror på vilket uttryck som du vill åstadkomma i bilden och hur mycket du vill att vattnet ska stänka upp.  

Om du har ett makroobjektiv är du extra väl rustad för uppdraget, men du kan även få fina resultat med vanliga teleobjektiv.

Om du har en extern blixt kan du ta ännu mer effektfulla bilder av vattendropparna, men det är inte ett måste.

Du kan åstadkomma regelbundna stänk genom att fylla en liten plastpåse med vatten och hänga den på ett stativ. Gör ett så pass litet hål i påsen att en liten vattendroppe faller ner i glaset med jämna mellanrum.

> Läs också: 3 kul fotoprojekt som du kan göra i hemmet

Närbild av vattendroppe.

Om du sätter kameran på stativ cirka en meter från punkten där objektet bryter vattenytan, bör du välja ett bländarvärde på omkring F11. Det ger ett stort skärpedjup i bilden.

© Shutterstock

Så ställer du in kameran

Om du sätter kameran på stativ cirka en meter från punkten där objektet bryter vattenytan, fungerar det oftast bra med ett bländarvärde på cirka F11.

Om du har en extern blixt, bör du ställa in blixten till omkring 1/32 sekund, så att du får en snabb ljusglimt som passar fint till den korta tiden när vattendroppen ska fångas.

Ställ in kamerans slutartid till cirka 1/200 sekund och ISO till 400 beroende på ljusförhållandena där du fotograferar.

> Läs också: 9 funktioner som du behöver känna till i blixten

Röd vattendroppe fotograferad mot en vit bakgrund.

På den här bilden har man använt röd karamellfärg i vattnet, och en vit bakgrund, vilket gör att den röda färgen blir mer iögonfallande. 

© Shutterstock

Använd en enfärgad bakgrund

Du kan åstadkomma en enfärgad bakgrund genom att placera ett ark enfärgat papper bakom punkten där stänket blir. Då syns vattendropparna tydligare, och då vilar blicken på själva dropparna och inte på störande föremål i bakgrunden.

Som ett extra tips kan du hälla karamellfärg i vattnet, för att få ett mer markant uttryck hos dropparna. Välj en färg som syns tydligt mot den valda färgen i bakgrunden, så får du finast resultat.

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Nu är det din tur!

Du är nu redo att ta bilder av droppar som svävar i luften, så det är bara att plocka fram prylarna och sätta igång. Kom ihåg att dina bilder inte alls behöver påminna om dem som visas här i artikeln.

Vi hoppas att du vill dela med dig av dina resultat. Du kan göra det genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av