färgade glas

Små fotoprojekt är bra om du vill bli ännu bättre som fotograf. Här rör sig motiven sällan, och du har gott om tid på dig för att prova dig fram.

© Shutterstock

3 kul fotoprojekt som du kan göra i hemmet

Vi tipsar om tre små fotoprojekt som du kan roa dig med inomhus. Fotoprojekten är en perfekt möjlighet att leka medan du får koll på kamerans inställningar.

1. Använd en droppe som lins

Du kan få ett intressant och annorlunda motiv om du fotograferar genom en vattendroppe. Den stora utmaningen i det här sammanhanget är att få droppen att sitta fast på något, så att du på kontrollerat vis kan fotografera genom den.

Det kan du göra genom att blanda vattnet med glycerin; då kan du lyckas med en stor droppe som inte glider iväg, och då blir det betydligt enklare. Utgå ifrån en blandning av två delar vatten och en del glycerin.

En blomma lämpar sig fint när du ska fästa droppen. Spraya blomman med en blomspruta tills droppen blir tillräckligt stor. Sedan fäster du blomman, så att du får händerna fria till att jobba med kameran.

> Läs också: Kul och enkelt fotoprojekt som du kan göra på mindre än en timme

Bild tagen genom vattendroppe

Använd live view för att zooma in rejält på vattendroppen. Stäng av autofokus och fokusera manuellt.

© Shutterstock

2. Perfekt panorama på 360 grader

Med lite händighet, en äggklocka och en kompaktkamera som kan ta bilder i intervall, kan du ta fina panoramabilder inomhus.

Många kompaktkameror har en inbyggd där kameran kan lägga samman flera olika bilder till en panoramabild. Ofta är det dock svårt att få en rak horisontlinje när du tar panoramabilder, men om du placerar kameran på äggklockan och vrider upp den, får du en bildserie med en helt rak horisontlinje. 

Du kan fästa äggklockan i ditt kamerastativ, eller så kan du ställa klockan och kameran på ett bord. 

> Läs också: Allt du behöver veta om panoramabilder

Inomhuspanorama

Om du tänker försöka dig på att fota panorama inomhus, ska du tänka på att linjerna i golvet kommer att förvrängas. Detsamma gäller om du har en mönstrad matta. Det här kan emellertid korrigeras i Photoshop.

© Shutterstock

3. Lek med ljusets brytning

Ljus bryts annorlunda i vatten än i luft, och det kan du utnyttja kreativt. Om du har ett par vinglas och lite färgad papp, kan du göra en uppställning där färgerna blir spegelvända i glasen.

Du kan välja vilka färger du vill, men du får tydligast effekt med starka färger. Det är viktigt att glasen kan placeras en bra bit från bakgrunden och att huvudljuset bara når bakgrunden och inte glasen. På så vis undviker du reflexer i glasen.

> Läs också: De bästa kamerorna just nu


Ljusets brytning i ett vinglas

Bakgrunden spegelvänds i glasen. Du får bäst resultat när glasen står en bit från bakgrunden.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av