Roligt, lätt och snabbt fotoprojekt med dubbelexponering eller multiexponering

Genom att kombinera flera exponeringar i en enda bild kan du skapa en rolig "klon-effekt". Läs hur du gör i den här artikeln. 

© Bonnier Digital FOTO

Roligt och enkelt fotoprojekt som du kan göra på under en timme

Många nyare kameror har en inbyggd funktion för dubbelexponering, och med den kan du ta både roliga och unika bilder. Det enda du behöver är din kamera, en modell och en enkel bakgrund.

7 mars 2019 av Sarah Marie Winter

Flera nyare kameramodeller ger möjlighet att skapa dubbel- eller multiexponeringar med några få knapptryckningar. 

Det öppnar helt nya möjligheter att skapa spännande bilder.

På många kameramodeller kan du själv reglera hur många foton du vill lägga samman, samt om kameran själv ska korrigera sammanläggningen av bilderna, så att det färdiga resultatet blir korrekt exponerat. 

En av de mest intressanta möjligheterna är att du kan sätta samman flera olika versioner av samma motiv, till exempel en tennisspelare som slår till en boll, en dansare som gör en piruett – eller bara en person som går genom en bild. 

Här ser du hur du gör en bild med dubbelexponering som den i början av texten. 

1. Leta upp en mörk bakgrund

Om du vill att personen ska framträda tydligt på bilden bör du använda en mörk bakgrund och be personen ta på sig ljusa kläder som på bilden längst upp på sidan.

2. Sätt kameran på stativ

Bakgrunden får inte flytta sig det minsta mellan exponeringarna, så använd stativ. 

Tänk på att du inte kan vrida kameran mellan bilderna, så modellens rörelser måste ligga inom utsnittet. 

> Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

3. Gör minst tre exponeringar

En dubbelexponering består ofta av två bilder, men många kameror kan ställas in så att de gör fler exponeringar (så kallade multiexponeringar).

Den här bilden blir bäst om du väljer minst tre exponeringar. 

På vissa kameror kan du även ställa in hur exponeringarna ska läggas samman. 

Inställningen som du ska välja brukar heta Genomsnitt, Medel, Automatisk ökning On eller något liknande.

> Läs mycket mer om dubbelexponeringar här

4. Välj kontinuerlig tagning

Om du vill fånga alla rörelser, till exempel i ett hopp, ställer du in kameran på ­kontinuerlig tagning, så att kameran fortsätter att exponera bilder medan du håller utlösaren nedtryckt. 

5. Välj manuell fokusering

Fokusera där din modell kommer att befinna sig, och välj manuell fokusering på objektivet. Annars kommer autofokusen att försöka ställa in skärpan på modellen medan han eller hon rör sig genom bilden.

> Läs även: Kom i gång med manuell fokusering

Massor av tips om dubbelexponering i Bonnier Digital FOTO

Dubbelexponeringar är en av de mest konstnärliga effekterna du kan använda som fotograf, och i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO har vi fördjupat oss i tekniken. Vi hittade tre fascinerande typer av dubbelexponeringar som du kan kasta dig över.

Du kan bland annat lära dig hur du fyller en silhuett med ett träd eller något annat, för att skapa ett annorlunda och vackert porträtt. Om du inte kan hitta funktionen i din kamera – var bara lugn! Du får även en grundlig vägledning om hur du skapar effekten i Photoshop. 

Köp Bonnier Digital FOTO nr 5/2019 i din tidningsbutik, eller köp en prenumeration och få en kraftig kikare och 2 nummer av Bonnier Digital FOTO levererade hem till dig för 49 kronor + porto och expedition – totalt 98 kr.

Prenumerationen ger även tillgång till de senaste numren av tidningen i appen Wype, samt tillgång till Fördelszonen med över 400 videokurser om fotografering och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av