Dubbelexponering av stad och fotograf
Dubbelexponering

Du kan åstadkomma snyggt drömska bilder genom att lägga samman två bilder – antingen direkt i kameran eller i bildbehandlingen.

© Aurelien Romain // Unsplash

Så skapar du snygga dubbelexponeringar

Dubbelexponeringar är en kvarleva från när man fotograferade analogt med film och kunde råka ta två bilder på samma bildruta. Men effekten kan även ge konstnärliga resultat med intressanta texturer och silhuetter.

Om du är på humör att skapa något som inte bara är en bild, men som inte heller är en hel serie, kan en av de mest kreativa teknikerna inom fotografi, dubbelexponering, vara helt rätt. 

Här kan du kombinera två eller till och med tre bilder i en för att åstadkomma ett drömskt resultat som garanterat sticker ut från mängden. 

Du kan skapa dubbelexponeringar med ett fåtal klick, och det går att använda alla typer av motiv och bilder – faktum är att det är en bra metod för att förbättra en bild där det inte händer så mycket.

Vad är en dubbelexponering?

Dubbelexponering innebär att två bilder är tagna ovanpå varandra. Med andra ord kan du se motiven från två bilder i ett och samma foto.

Detta härstammar från den analoga eran. Om man inte matade fram filmen utsattes nämligen filmen från ljus två gånger i samma filmruta, och då fick man två motiv ovanpå varandra vid framkallningen.

Nuförtiden får man gå lite annorlunda till väga än att bara låta bli att mata fram filmen; det finns andra metoder för dubbelexponering som efterhärmar tekniken på digital väg. 

Så skapar du dubbelexponering i kameran

Många digitalkameror har en särskild funktion för dubbelexponering som du kan använda för att skapa bilden direkt i kameran. Fördelarna med den här metoden är att den är både enkel och snabb.

Nackdelen är att du inte får ett särskilt stort urval av motiv som du kan använda till dubbelexponeringen, och du kan inte heller redigera bilderna innan du lägger dem ovanpå varandra.

Funktionen finns bland annat hos Canon EOS 5D Mark III, Canon EOS-1D X och Canon 70D, i ett antal av Nikons dyrare DSLR-kameror, bland andra Nikon D800 och Nikon D300, Fuji X-Pro1, Fuji X100-serien, Olympus OM-D E-M5 samt i några av Pentax modeller, till exempel K10D.

Du kan hitta en komplett lista över kameror med dubbelexponeringsfunktion här. Rulla ned till fältet till vänster där det står 'Multiple Exposures'.  

Bild tagen med dubbelexponering i kameran

Så kan en dubbelexponering i kameran se ut. I det här fallet rör det sig om två bilder av trädkronan som har lagts ovanpå varandra. 

© Shutterstock

Lär dig om dubbelexponeringsfunktionen

Innan du går ut och fotograferar dubbelexponeringar är det bra att sätta sig in i hur funktionen för dubbelexponering i kameran fungerar. Funktionen har nämligen olika möjligheter hos olika kameror.

Bland annat kan man med Canon 5D Mark III ta både en och flera exponeringar i en och samma bild, samt använda en tidigare tagen bild på minneskortet för att skapa dubbelexponeringen.

Andra märken kan ha ett antal olika begränsningar. Bland annat kan men med Fujifilms X100-serie bara använda två bilder tagna direkt efter varandra till dubbelexponeringar.

I den här videon i Fördelszonen kan du se hur du ställer in en Canon-kamera till att ta dubbelexponeringar. I den här videon visas samma procedur på en Nikon-kamera (bara för prenumeranter).

Dubbelexponering i bildbehandlingen

De finns ingen anledning att gräma sig om ens kamera inte har någon dubbelexponeringsfunktion. I Photoshop kan du nämligen lätt kombinera en bild som du tog i dag med mobilen med en bild som du tog förra året med kameran.

Till skillnad från funktionen i kameran, som kan hämma kreativiteten i och med att du ofta behöver använda bilder som du precis har tagit, har du här helt fria tyglar och kan åstadkomma exakt ett sådant resultat som du eftersträvar.

> Om du vill bli ett ess på bildbehandling kan du just nu få vår kursbok med 100 olika tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Du hittar erbjudandet här.

Så skapar du en dubbelexponering i Photoshop Elements

Det är väldigt enkelt att åstadkomma dubbelexponeringar i Photoshop Elements. 

Här finns nämligen en särskild funktion för att skapa dubbelexponeringar.

  1. Börja med att, i Photoshop Elements, öppna bilden som du ska lägga effekten på och gå till modulen Guidad i toppen. Gå till fliken Roliga redigeringar och klicka på Dubbelexponering. Till höger visas nu en meny med stegen som du ska genomföra för att åstadkomma effekten. 
  2. Tryck på Beskärning och beskär bilden för att centrera huvudmotivet. Klicka sedan på bocken. 
  3. Klicka därefter på Snabb och måla på huvudmotivet för att markera det. 
  4. När du är färdig klickar du på Förfina kant... längst ned och sätter Radie på 20 för att åstadkomma rundade kanter och göra så att eventuella hår kommer med i markeringen. Klicka på OK. 
  5. Klicka sedan på Importera ett foto och välj en bild som du ska lägga som en effekt över den första bilden. Klicka på Montera. 
  6. Du kan göra bilden genomskinligare genom att justera skjutreglaget Intensitet. Klicka på bocken. 
  7. Slutligen kan du med Effekter välja en effekt till bilden som du kan öka och minska med hjälp av skjutreglaget Intensitet. 
  8. Klicka på Nästa och Spara som för att spara den färdiga bilden.
Dubbelexponering

Det är bara fantasin som sätter gränserna när du jobbar med dubbelexponeringar. Ibland kan man åstadkomma fantastiska resultat, medan andra motiv inte lämpar sig särskilt väl för dubbelexponeringar. 

Så skapar du en dubbelexponering i Photoshop

Börja med att öppna den första bilden i Photoshop. Kopiera lagret genom att klicka på Lager, Duplicera lager... eller genom att trycka på Ctrl/Cmd + J.

Dra nu in nästa bild i programmet, så att den lägger sig ovanpå den andra som ett så kallat Smart objekt. Då kan du nämligen göra den större eller mindre utan att bildkvaliteten försämras.

Klicka på det översta lagret med den nya bilden och dra ner det under kopian av bakgrundslagret som du skapade tidigare, så att det översta lagret nu består av kopian av bakgrundslagret.

> I den här videokursen i Fördelszonen kan du se hur det går till att skapa dubbelexponeringar i Photoshop (endast för prenumeranter).

Välj blandningsläget Raster i Photoshop

Klicka på rullmenyn över lagren där det står Normal. Här kan du välja blandningsläge. Börja med att välja Raster. Nu bör båda bilderna smälta samman så att du kan se dem samtidigt.

I regel krävs det viss justering innan bilden är helt perfekt. Du kan bl.a. justera storleken på den nya bilden genom att klicka på Redigera, Omvandling, Skala och dra i bildhörnen.

Du kan även flytta runt bilden, rotera den eller spegelvända den. När du är nöjd klickar du på den lilla bocken ovanför bilden.

Bild redigerad till dubbelexponering i Photoshop

Så här kan en dubbelexponering skapad i Photoshop eller Photoshop Elements se ut. 

© Shutterstock

Avlägsna delar av bilden med lagermasker i Photoshop

Ibland vill man inte ha med delar av den nya bilden i dubbelexponeringen, bl.a. efterdom den täcker viktiga delar av den gamla bilden.

Du kan avlägsna oönskade element genom att klicka på Lägg till lagermask längst ned i panelen, trycka på D för att göra för- och bakgrundsfärgerna till svart och vitt samt använda penselverktyget för att "radera" delar av bilden.

Om du råkar måla över något som du vill ha kvar i bilden trycker du på X för att få vitt som förgrundsfärg, så kan du måla tillbaka den önskade delen.

För att åstadkomma en effekt som på bilden ovan behöver du använda en stor bild för att avlägsna allt i bilden förutom den lilla delen som ligger över ansiktet. 

Bli expert på bildbehandling nu 

Med vår kursbok "100 tips och kurser" samt alla videokurserna om bildbehandling i Fördelszonen har du allt som krävs för att bli riktigt vass på bildbehandling. 

Du får åtkomst till Fördelszonen med dit prenumerationsnummer, och här hittar du dessutom flera timmars inspiration till både bildbehandling och fotografering. 

Få "100 tips och kurser", 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt fullständig åtkomst till Fördelszonen för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. 

> Du hittar erbjudandet här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av