Bild av slott i Köpenhamn

Det är faktiskt inte så svårt att ta bilder mer korrekt perspektiv och snörräta linjer.

© Shutterstock

Veckans utmaning: Fotografera byggnader utan störtande linjer

Om du någonsin har riktat kameran mot en hög byggnad, har du säkert också varit med om att bilden såg ut som att byggnaden "störtade" ned mot dig. Men det går faktiskt att fotografera arkitektur utan störtande linjer. Är du redo att anta utmaningen?

20 juli 2020 av Sarah Marie Winter

När du ska fotografera en byggnad, behöver du ofta rikta kameran uppåt för att få med hela motivet. Då uppstår en så kallad missteckning som visar sig genom störtande linjer.

Det kan ge en dramatisk effekt, men det kan även förstöra intrycket av byggnaden när linjerna faller in mot bildmitten.

Många professionella arkitekturfotografer väljer att investera i ett dyrt tilt/shift-objektiv som förskjuter fokusplanet, men det finns även andra metoder som inte kostar ett öre.

Tre metoder som ger raka byggnader

Det bästa sättet att undvika störtande linjer är att fotografera i höjd med mitten av byggnaden, men det kräver nästan alltid att du kan komma upp en bit ovanför marken, t.ex. genom att stå ett par våningar upp i byggnaden mittemot. 

Ett annat sätt är att stå en bra bit bort från byggnaden och använda ett teleobjektiv som, till skillnad från vidvinkeln, knappt har någon missteckning. 

Om du inte kan komma tillräckligt långt bort eftersom byggnaderna t.ex. står för nära varandra, går det att använda vidvinkelobjektiv. Men då är det viktigt att kameran är helt vågrät i förhållande till motivet. 

Nedan går vi igenom fyra steg som ger helt räta byggnader när du fotograferar med ett vidvinkelobjektiv. 

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Fotografera byggnader utan störtande linjer

När kameran är vågrät i förhållande till motivet får du rakare linjer. 

© Tommy Alven/Shutterstock

1. Sätt kameran på stativ

Risken för störtande linjer ökar ju kraftigare vidvinkelobjektiv du använder. Och det är också viktigt att du håller kameran vågrät i förhållande till motivet. Du får bäst resultat genom att använda ett kamerastativ.

Anledningen är dels för att du då kan använda en liten bländaröppning på t.ex. F11 för att få största möjliga skärpedjup, och dels eftersom du undviker att vippa på kameran när du tryker på utlösaren.

2. Kontrollera med vattenpasset att kameran står rakt

Många kameror och kamerastativ har inbyggt vattenpass, men om så inte är fallet, kan du köpa ett för ett par hundra kronor och montera det i kamerans blixtsko.

Med ett vattenpass kan du se när kameran står helt rakt, vilket gör det lättare att undvika störtande linjer. 

Om huvudmotivet är högre än vad det är brett, ta bilden i stående format i stället för liggande. Eventuellt får du med lite för mycket himmel och förgrund, men det går alltid att beskära bort i efterhand.

> Läs också: Det viktigaste du som fotograf behöver veta om komposition

Fotografera byggnader utan störtande linjer

Den här byggnaden återges helt rakt, medan speglingen ger ytterligare djup och harmoni i bilden.

© Rolf_52/Shutterstock

3. Använd live view med stödlinjer

Aktivera live view och använd den för att komponera bilden. I de flesta kameror kan man också aktivera stödlinjer som gör det enklare att se om horisonten är rät.

Som bonus kan du även få hjälp med kompositionen om du t.ex. komponerar med hjälp av tredjedelar. Du hittar oftast den här inställningen i kameramenyn. 

4. Beskär och räta upp lutande linjer i Photoshop

Försök, om det går att ta med lite extra utrymme i bildkanterna, så att du kan räta upp eventuella störtande linjer i bildbehandlingen.

I Photoshop öppnar du helt enkelt bilden, markerar lagret och trycker på Ctrl + T. Sedan högerklickar du och trycker Förvrängning, varpå du kan justera genom att dra i hörnen. Det vanligaste är att du behöver dra de två övre hörnen utåt. 

Du kan även aktivera hjälplinjer som du placerar vid varsin sida av byggnaden innan du börjar dra i bilden. Då syns det tydligt när byggnaden är rak. När du är nöjd, trycker du på Enter. 

> Läs också: Därför ska du fotografera i svartvitt

Nu är det din tur!

Du är nu redo att gå ut och ta helt raka bilder av byggnader, så det är bara att plocka fram kameran och ge dig ut. Kom ihåg att dina bilder inte alls behöver påminna om dem som visas här i artikeln.

Vi hoppas att du vill dela med dig av dina resultat. Du kan göra det genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av