Ta de bästa bilderna av utomhusfesten

Bra festbilder ska helst återge stämningen på rätt sätt. Då är det en fördel om du kan inkludera flera lager i dina foton.

© Shutterstock

Så tar du festbilder

När du fotograferar på bröllop, jubileer och andra fester gäller det att fånga stämningen. Om du har full koll på ISO-värdet och behärskar blixten kan du ta helt oförglömliga foton. Här följer våra bästa tips för de perfekta festbilderna.

Festfotografering är bra mycket mer än en enskild bild. Det är en serie av bilder som ger ett långlivat intryck av festen du var på.

Här gäller det att vara förtrogen med kamerainställningarna, eftersom ljuset på en fest kan vara svårt att fota i. Ett hårt, artificiellt blixtljus är absolut inte lösningen.

Här följer våra tre bästa tips på hur du lyckas med festbilderna.

1. Avfyra blixten mot en vägg eller ett tak
2. Använd spotmätning i kontrastrikt ljus
3. Med kameran inställd på bländarprioritet är du alltid redo

1. Avfyra blixten mot en vägg eller ett tak

Inomhusfester kan vara en mardröm för fotografer, eftersom kamerans blixt ofta lyser upp allt och alla så att bilden ser onaturlig ut.

Under sådana förhållanden är det därför bäst att använda en extern blixt, eftersom det blir betydligt enklare att styra ljuset då.

Bra festbilder har ett naturligt mjukt ljus, och det kan du få till om du riktar den externa blixten mot taket eller väggen intill motivet.

På så sätt dämpas det hårda ljuset som kommer direkt från blixten – samtidigt som du fångar stämningen och får lagom upplysta motiv.

Läs även: 9 funktioner du bör känna till om din externa blixt

Mjukt ljus visar stämningen på festen.

Under kvällen, när mörkret faller på, är en stor bländaröppning som exempelvis F2.8 nästan oumbärlig om du vill undvika att aktivera blixten, eftersom de flesta fester hålls i lokaler med dåliga ljusförhållanden.

© Shutterstock

2. Använd spotmätning i kontrastrikt ljus

Kamerans standardläge är evaluerande ljusmätning, där ljuset mäts i en lång rad zoner över större delen av bildytan. En sådan mätning ger ofta en för ljus eller mörk exponering.

Då är spotmätning ett bättre alternativ som ger bra bilder när det är stora kontraster i ljuset.

Du väljer önskad ljusmätningsmetod genom att trycka ner ljusmätarknappen och vrida på inställningsratten. Mätarknappen sitter ofta precis bakom avtryckaren. 

När kameran är inställd på spotmätning mäts ljusstyrkan i en liten punkt. Placera punkten på exempelvis ansikten för att få en bra exponering på huvudmotivet.

> Läs även: Välj rätt ljusmätning i kameran

Gruppbilder på festen.

Kamerans ljusmätare väljer bästa möjliga exponering så att dina bilder varken blir för ljusa eller för mörka. Den löser uppgiften genom att bedöma ljusintensiteten i motivet, varefter bländare, slutartid och ISO ställs in korrekt av kameran.

© Shutterstock

3. Med kameran inställd på bländarprioritet är du alltid redo

Du kan lätt missa viktiga ögonblick om du fipplar med manuella inställningar. Därför är det en fördel ett fotografera på bländarprioriterat, alltså med programratten inställd på A eller Av.

När du vrider på programratten till A eller AV (beroende på kameramärke) har du kontroll över skärpedjup och fokuspunkter medan kameran tar hand om slutartiden. 

Om du kombinerar med Auto ISO säkerställer du även att ISO-inställningen alltid blir så låg som möjligt – och det är perfekt när du fotograferar på fester inomhus. 

> Läs även: Därför bör du använda bländarprioritet 

Brudpar som dansar bröllopsdans.

Att fånga festens huvudpersoner medan de har sin uppmärksamhet riktad på något annat än fotografen brukar vanligtvis ge riktigt bra bilder.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av