Kvinna fotograferar körsbärsträd

De vackra körsbärsträden blommar från april till maj.

© Shutterstock

Så fotograferer du våren

En härlig tid väntar på dig och din kamera. Våren är nämligen här med alla sina fina fotomöjligheter. Vi visar dig hur du kan utnyttja dem till max.

6 april 2017

Tips 1: Utnyttja motljuset

Vårvärmen innebär att massor av människor ger sig ut för att njuta av vädret. Fota gärna folkmyllret i motljus för att få med de varma tonerna i bilden. 

När man fotar mot ljuset riskerar man dock att få starka kontraster i bilden, och för att undvika att de ljusa partierna fräter ur kan man använda histogrammet som guide. 

Så använder du histogrammet

  • Plocka fram det genom att trycka på Info eller på pilknapparna när du ser bilden på kamerans skärm. 
  • Välj en exponering som ligger precis på gränsen till urfrätta högdagrar. Staplarna i histogrammet ska då ligga åt höger och bara precis nudda kanten. 

Exponerar man på det sättet syns det också fler detaljer i bildens mörkare områden. 

En ljusstark optik ger möjlighet att fotografera till sent på kvällen, och när man fotar med helt öppen bländare får man också fördelen av ett minimalt skärpedjup, så att man t.ex. kan isolera ett enskilt solbelyst ansikte mitt i en folksamling och därmed få en lugnare bild.

Läs också: 3 bra tips vid motljus

Svenska destinationer med folkliv i vackra omgivningar
Fina destinationer i Sverige

Här kan du fotografera folklivet i vackra omgivningar


Tips 2: Undvik linsöverstrålning med fiffig utrustning 

När du fotar blommor ska du satsa på enkla färgkombinationer och komplementfärger, som gult och blått eller rött och grönt. Använd motljusskydd för att slippa ströljus, det solljus som träffar frontlinsen och sprider sig genom linselementen och försämrar kontrasten och färgmättnaden. 

Det är också det ljus som kan ge upphov till stora fläckar i bilden. Använd ev. ett polfilter, då det kan motverka återsken från bladen och därmed mätta färgerna. Filtret tar ungefär ett och ett halvt bländarsteg.

Läs också: Så får du fina bilder med polfilter

Tips 3: Mät fram strålarna

Solstrålar tränger fram mellan träden

Vackra solstrålar som tränger fram mellan träden ger ett näst intill övernaturligt ljus.

Vackra solstrålar som tränger sig fram mellan träden skapar ett nästan övernaturligt ljus. Det krävs något av en jakt i skogen för att man ska hitta fenomenet. 

Ljusmätningen kan vara kritisk, då man lätt underexponerar denna sorts bilder med det starka motljuset. Därför mäter man det bäst runt mellantonerna för att undvika både över- och underexponering.

Så får du fram strålarna i bilden

  • Ställ in kameran på centrumvägd ljusmätning.
  • Rikta kameran mot ett område i motivet utan skuggor eller solljus.
  • Klicka på exponeringslåsknappen, komponera bilden och tryck av.

Tips 4: Körsbärsträd utan folk

Ett av de vackraste vårmotiven är när körsbärsträden blommar. Den stora utmaningen kan vara att hitta rätt tidpunkt att fotografera dem, eftersom blomningen är en mycket uppskattad attraktion. 

Vi har själv försökt ett par gånger, där det lyckades andra gången bara för att vi steg upp klockan sex på morgonen. Men det finns en annan smart metod: Är det för mycket folk kan man med hjälp av ett ND-filter öka exponeringstiden så att den blir väldigt lång. Det gör folk så pass suddiga att de i stort sett försvinner, sånär som på dem som står helt stilla under exponeringen. 

Kom ihåg att använda stativ. Det är också en god idé att fotografera en dag när det är vindstilla, eftersom vinden ger rörelseoskärpa på blommorna när den ruskar om bland trädkronorna.

Tips 5: In i dimman

Dimma över sjön

Den mystiska dimman är ett omtyckt motiv bland landskapsfotografer.

På våren bildas så kallad advektionsdimma när varm och fuktig luft rör sig över en kall markyta eller en kall sjö. Den här typen av dimma är tjock och syns framförallt när vädret slår om. 

Använd ett kraftigt tele på ­t.ex. 200 mm, eventuellt monterat på en 2,0x konverter. Den stora brännvidden gör att perspektivet trycks ihop, så att dimman verkar ännu tjockare, samtidigt som de olika bildelementen verkar ligga i ett och samma lager.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av