Kvinna fotograferar körsbärsträd

De vackra körsbärsträden blommar från april till maj.

© Shutterstock

Så fotograferar du våren

En ny och härlig årstid väntar på dig och din kamera. Våren är nämligen här med massor av bra fotomöjligheter. Här får du våra fem bästa tips på hur du lyckas med vårbilderna.

8 maj 2023

Med våren kommer massor av ljus och utomhusaktiviteter. Då är det bara att plocka fram kameran och ge sig ut. Här får du våra fem bästa tips på hur du tar snygga vårbilder just nu.

1. Utnyttja motljuset

Vårens värme innebär att massor av människor njuter utomhus. Fotografera gärna folkvimlet i motljus för att fånga de varma nyanserna i din bild. 

När du fotograferar mot ljuset riskerar du dock att få kraftiga kontraster i bilden. För att undvika att ljusa partier fräter ur kan du använda histogrammet som vägledning. 

Så här använder du histogrammet

  • Ta fram det på skärmen genom att trycka på Info eller pilknapparna när du visar din bild på kamerans skärm. 
  • Välj en exponering som ligger precis på gränsen till att högdagrarna fräter ur. Staplarna i histogrammet ska alltså ha sin tyngdpunkt till höger och precis nå fram till kanten. 

Om du exponerar enligt denna metod får du även mer detaljer i bildens mörkare områden. 

Ett ljusstarkt objektiv ger möjlighet att fotografera fram på kvällen, och när du använder full bländare får du också ett minimalt skärpedjup, så att du till exempel kan isolera ett solbelyst ansikte mitt i vimlet och därmed skapa en lugnare komposition.

Läs även: 3 tips om motljus

Blommor i motljus

Om du fotar i motljus kan du skapa ett drömliknande och diffust uttryck med blommor i förgrunden.

© Shutterstock
Svenska destinationer med folkliv i vackra omgivningar
Fina destinationer i Sverige

Här kan du fotografera folklivet i vackra omgivningar

2. Undvik ljusreflexer med smart utrustning

När du fotograferar blommor ska du satsa på enkla färgkombinationer och komplementfärger, till exempel gult och blått eller rött och grönt. Använd ett motljusskydd för att undvika ströljus. 

Ströljus är solljus som träffar frontlinsen och sprider sig genom de olika linserna i objektivet. Det försvagar kontrasten och färgmättnaden. Ströljus kan även leda till stora ljusfläckar i bilderna. 

Använd eventuellt ett polfilter för att ta bort ljusreflexer på bladen, så att du får mättade färger. Filtret tar ungefär en och en halv bländare.

Läs även: Få snyggare foton med polfilter

Solstrålar mellan träden

Vackert solljus mellan träden skapar ett nästan övernaturligt ljus.

© Shutterstock

3. Framhäv solstrålarna

Det krävs kanske lite letande i skogen innan du hittar fenomenet – men de vackra solstrålarna kan vara helt fantastiska. 

Ljusmätningen kan vara svår eftersom det är lätt hänt att man underexponerar denna typ av motiv med kraftigt motljus. Därför är det bäst att mäta ljuset runt mellantonerna för att undvika både över- och underexponering

Så får du fram solstrålarna i bilden

  • Ställ in kameran på centrumvägd ljusmätning.
  • Rikta kameran mot ett område i motivet som inte ligger i skugga eller badar i solljus.
  • Tryck på exponeringslåsknappen, komponera bilden och tryck av.

4. Fota körsbärsträden utan människor

Ett av vårens vackraste motiv är när de japanska körsbärsträden blommar. Den stora utmaningen kan vara att hitta rätt tidpunkt att fotografera dem, eftersom blomningen är en stor publikmagnet. 

Vi har själva försökt ett par gånger, och vi lyckades på andra försöket, när vi gick upp redan klockan sex på morgonen. Men det finns en annan smart metod. 

Om det är för många människor runt träden kan du öka exponeringstiden med hjälp av ett ND-filter. Med en lång exponering blir människorna så oskarpa att de i stort sett försvinner, förutom de som står helt stilla i exponeringsögonblicket. 

Du behöver använda stativ. Du bör även välja en vindstilla dag, för om blommorna rör sig i vinden blir de oskarpa. 

>Läs även: 5 tips för bättre landskapsbilder

Körsbärsträd

Blommande japanska körsbärsträd är en färgstark upplevelse.

© Shutterstock

5. Använd tele på dimman

På våren bildas så kallad advektionsdimma när varm och fuktig luft rör sig över kall mark eller en kall sjö. Den här typen av dimma är tjock och uppstår främst när vädret växlar.

Använd ett kraftigt tele på t.ex. 200 mm, eventuellt tillsammans med en telekonverter på 2,0x. Den långa brännvidden gör att perspektivet pressas samman så att dimman verkar vara ännu tjockare och de olika motivdelarna tycks befinna sig på samma avstånd från kameran. 

När du har fångat det perfekta vårmotivet kan du delta i vår fototävling.

Sjö med dimma

Den mystiska dimman är ett läckert motiv för alla landskapsfotografer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av