Färgglada paraplyer ovanför gata

Med hjälp av komplementfärger kan du ta bilder som är mer uppseendeväckande och intressantare att titta på. 

© Shutterstock

Så använder du komplementfärger när du fotograferar

Det finns ett flertal olika kompositionsknep som är bra att ha i bakhuvudet när du fotograferar. Ett av dem är att använda komplementfärger. Men vad är det egentligen?

7 april 2021 av Sarah Marie Winter

De flesta fotografer är mer eller mindre uppmärksamma på färgerna när de fotograferar. Det kan t.ex. visa sig genom att de använder ett filter för att förstärka en blå himmel eller att de tar ett steg åt sidan för att inte få med en illgul sophink i bilden.

Men det är långt ifrån alla fotografer som tänker på komplementfärgerna när de bestämmer vart de ska rikta kameran. 

Men varför skulle de det? Vad är ens komplementfärger för något – förutom en term från bildlektionerna? Och hur ska de användas?

Det går vi igenom här. 

Det kan nämligen finnas goda skäl till att hålla koll på komplementfärgerna. 

> Läs också: Det viktigaste du som fotograf behöver veta om komposition

Färgcirkel

Komplementfärgerna är de färgerna som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln, t.ex. blått och orange. 

© Shutterstock

Vad är komplementfärger?

Innan vi kommer till de här färgerna, behöver vi först känna till grundfärgerna, eller primärfärgerna. Det är rött, gult och blått, och det är utifrån dessa färger som alla andra färger blandas fram.

Komplementfärgerna är de två färgerna som står i störst konstrast till varandra. Grönt är komplementfärg till rött, orange är komplementfärg till blått och lila är komplementfärg till gult.

Komplementfärgerna hamnar alltid mitt emot varandra i färgcirkeln, som du kan se ovan. 

> Läs också: Förstå gyllene snittet

Exempel på komplementfärgerna rött och grönt

Rött och grönt är komplementfärger, och det finns massor av situationer, t.ex. i gatubilden, där de båda färgerna möts. Därmed är det bra att hålla ögonen öppna.

© Shutterstock

Varför ska du använda komplementfärger?

Komplementfärger används helt enkelt för att skapa kontrast i en bild. När man använder två komplementfärger i kombination med varandra, framhäver färgerna varandra så att de ger ett mer mättat och livfullt intryck, vilket ger en mer dynamisk bild.

Det kan t.ex. vara en fördel när motivet är väldigt stationärt. Komplementfärger kan också användas för att leda blicken genom bilden fram till en viktig del av motivet.

Det kan t.ex. vara en orange båt i ett blått hav, eller en rödmålad stuga i en grön skog. Färgerna kan alltså hjälpa kompositionen på vägen och göra detaljerna mer iögonfallande. 

> Läs också: Så tar du snyggare färgbilder

Exempel på komplementfärgerna orange och blått

Orange och blått är komplementfärger som man ofta hittar på kvällen under den blå timmen när gatubelysningen tänds. Men de finns även på andra håll, t.ex. här i "den blå staden", Chefchaoen i Marocko. 

© Shutterstock

Hur används komplementfärger?

Det finns flera sätt att använda komplementfärger. Du kan antingen låta båda färgerna spela en lika stor roll, som i det översta bildexemplet med fönsterluckorna, eller så kan du hitta en detalj som bryter av mot en dominerande färg, som i bildexemplet ovan.

Du kan även använda vitbalansen för att styra färgerna, så att bilden blir intressantare att titta på, som i bildexemplet nedan, där fotografen inte har letat upp en specifik bild, utan har använt konstljuset, himlen och speglingen. 

Det viktigaste är att du håller ögonen öppna och tränar din blick till att upptäcka de olika färgerna. Om du t.ex. fotograferar en modell i en lila klänning, kan du se om du hittar en gul vägg som kon kan stå framför. 

Du behöver inte nödvändigtvis använda färgerna som står rakt mitt emot varandra i färgcirkeln – du kan också åstadkomma en stor effekt med rött och blått eller orange och lila, i och med att dessa färger också kontrasterar mot varandra.

> Läs också: 3 vägar till perfekt vitbalans

Exempel på komplementfärgerna gult och lila

Gatubelysning i kombination med den blå timmen kan ge fantastiska färgkontraster. Här har vitbalansen ställts in så att den blå färgen blir lila, och det har gett ett intressant resultat. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av