Färgglada paraplyer på gatan

Om du lär dig mer om färgcirkeln kan du samtidigt lära dig att använda komplementfärger. Det vill säga färger som passar väldigt bra ihop och som ger bilder som är mer intressanta att titta på. 

© Shutterstock

Så använder du komplementfärger i foton

Det finns flera olika kompositionsknep som är bra att ha i bakhuvudet när du fotograferar. Ett av dem är att använda färgcirkelns komplementfärger. Men vad innebär det egentligen?

22 november 2022 av Sarah Marie Winter

De flesta fotografer är mer eller mindre medvetna om färgerna när de tar bilder. 

De kanske använder ett filter för att förstärka en blå himmel eller anpassar utsnittet en aning för att undvika en illgul soptunna.

Men långt ifrån alla fotografer tänker på komplementfärgerna i färgcirkeln när de komponerar sina bilder. 

Det borde de göra. Men varför? Vad är färgcirkeln egentligen – förutom ett ord från skolans bildlektioner? Och hur ska den användas?

Det svarar vi på här. 

Det kan nämligen finnas goda skäl att lära sig mer om färgcirkeln och komplementfärgerna.

> Läs även: Det viktigaste du behöver veta om komposition

Vad är komplementfärger?

Komplementfärger är de färger som står i störst kontrast till varandra. De kallas därför även för kontrastfärger.

Grönt är komplementfärg till rött, orange är komplementfärg till blått och violett är komplementfärg till gult. Det innebär alltså att till exempel grönt och rött passar mycket bra ihop. 

Komplementfärgerna ligger alltid mittemot varandra i färgcirkeln, som du kan se ovan. 

> Läs även: Förstå det gyllene snittet

Färgcirkeln och komplementfärger vid bildbehandling.

Det är också bra att kunna färgcirkeln och komplementfärgerna när du redigerar dina bilder i exempelvis Lightroom. Då kan du betona vissa färger mer i bilden, och vilka färger du förstärker spelar roll för helhetsintrycket.

© Shutterstock

Vad är färgcirkeln? Och vad har den med grundfärgerna att göra?

Färgcirkeln är en visuell framställning som ger en överblick över vilka färger som passar bra ihop.

Färgcirkeln är en av grunderna på bildlektionerna, men den är faktiskt lika bra att känna till när du fotograferar.

En snabb titt på färgcirkeln ger nämligen en bra överblick över vilka färger som passar bra ihop, och det kan hjälpa dig när du letar efter intressanta och snygga motiv. 

Färgcirkeln kan också hjälpa dig när du tar porträtt, om du vill att modellernas kläder ska matcha varandra. Det är ett sätt att skapa blickfång och tydliga kontraster.

Färgcirkel

Komplementfärgerna är de färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln, till exempel blått och orange. Det innebär samtidigt att till exempel grönt och gult inte passar bra ihop. 

© Shutterstock

Vad är Ittens färgcirkel?

En av de mest kända färgcirklarna är Ittens färgcirkel, som utgår från grundfärgerna och visar vilka färger som kompletterar varandra – och vilka färger som inte passar ihop.  

Den är uppkallad efter Johannes Itten, en schweizisk expressionistisk konstnär, designer och lärare. 

Ittens färgcirkel är relevant även för dig som fotograf, eftersom den är enkel att använda och garanterar en bättre komposition i dina bilder. 

Färgcirkeln är uppbyggd med de tre grundfärgerna gult, rött och blått i mitten. 

Därefter kommer de sekundära färger som man kan blanda med hjälp av grundfärgerna, eller primärfärgerna. Sekundärfärgerna är orange, lila och grönt.

Samtidigt visar den omgivande cirkeln de tertiära färgerna. Den omfattar med andra ord hela färgspektrumet. 

Du hittar de bästa färgerna till ditt motiv genom att dra ett rakt streck från en färg till cirkelns motsatta sida. 

Mittemot orange hittar vi till exempel blått, vilket betyder att orange och blått är komplementfärger.

Ittens färgcirkel

Färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln, till exempel blått och orange, kallas komplementfärger och genom att använda dem skapar du energi och dynamik. Det betyder samtidigt att grönt och gult inte alltid är en lyckad kombination.

© Shutterstock

Vilka kontrastfärger passar inte ihop enligt färgcirkeln?

Om man utgår från Ittens färgcirkel, så passar färger som ligger nära varandra inte bra ihop. Det innebär till exempel att grönt och gult, lila och orange och grönt och blått inte bör kombineras. Om du vill ha en dynamisk bild kan du med fördel undvika dessa färgkombinationer. 

Exempel på komplementfärgerna rött och grönt som passar bra ihop.

Rött och grönt är komplementfärger och det finns massor av situationer, till exempel i gatumiljöer, där dessa två färger möts. Det gäller bara att hålla ögonen öppna.

© Shutterstock

Varför använda komplementfärger?

Komplementfärger används helt enkelt för att skapa kontrast i en bild. När man kombinerar två komplementfärger blir resultatet att färgerna framhäver varandra och känns mer mättade och levande, vilket ger en mer dynamisk bild.

Det kan till exempel vara en fördel om motivet är mycket statiskt. Komplementfärger kan även användas för att leda blicken genom en bild, fram till en viktig del av motivet.

Det kan till exempel vara en orange båt mitt i ett blått hav eller ett rött hus mitt i en grön skog. Färgerna kan alltså hjälpa kompositionen på traven och göra detaljerna mer iögonfallande. 

> Läs även: Så skapar du snyggare färgbilder

Exempel på komplementfärgerna orange och blått

Orange och blått är komplementfärger, och de framträder till exempel på kvällen i den blå timmen när gatlamporna tänds. Men de kan också finnas i andra situationer, som här i ”Den blå staden”, Chefchaouen i Marocko. 

© Shutterstock

Hur används komplementfärger?

Du kan även använda vitbalansen för att reglera färgåtergivningen, så att bilden blir mer intressant att titta på. Ett exempel ser vi i bilden nedan, där fotografen inte har sökt efter en viss färg utan bara använt det artificiella ljuset, himlen och speglingen. 

Det viktigaste är att du håller ögonen öppna och övar på att se de olika färgerna. Om du till exempel fotograferar en modell i en lila klänning, kan du leta efter en gul vägg att placera henne framför. 

Färgerna du använder behöver inte stå mittemot varandra i färgcirkeln – du kan till exempel även få stark effekt med rött och blått eller orange och lila, eftersom de färgerna också kontrasterar mot varandra.

> Läs även: 3 sätt att få perfekt vitbalans

Exempel på komplementfärgerna gult och lila

Artificiell gatubelysning i kombination med blå timmen kan ge fantastiska färgkontraster. Här är vitbalansen inställd så att blått har blivit lila, vilket har gett ett intressant resultat. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av