Ung kvinna i blått vatten

Genom att använda färgat vatten kan du åstadkomma en fascinerande effekt som inte liknar något annat som du har fotograferat. Här går vi igenom hur du gör.

© Bonnier Digital FOTO

Så använder du färgat vatten för att ta förtrollande porträtt

Det krävs överraskande få ingredienser för att ta ett vackert och sinnligt porträtt där modellens ansikte bryter vattenytan. Här får du receptet.

21 augusti 2019 av Sarah Marie Winter

Om du använder internet för att söka efter inspiration till vad du ska fotografera finns det goda chanser att du har råkat på bilder som har manipulerats i Photoshop på ett eller annat vis. 

Kanske har bakgrunden bytts ut, eller så har man lagt till effekter som t.ex. rök, stjärnor eller fjärilar. Ofta är det rätt tydligt att det handlar om artificiella effekter, och det är synd, för då känns bilden mindre trovärdig. 

Till skillnad från vad man kanske kan tro är det faktiskt rätt enkelt att skapa intressanta effekter direkt vid tagningstillfället. Här går vi igenom hur du kan ta ett vackert porträtt, där modellens ansikte nätt och jämnt sticker upp över den blå vattenytan.

> Läs också: Så tar du lyckade porträtt av folk som du känner

1. Köp standardmjölk och blå karamellfärg

Det bästa med den här effekten är att den bara kräver tre ingredienser – standardmjölk, blå karamellfärg och ett badkar som kan fyllas med vatten. 

Mängden mjölk beror på hur stort ditt badkar är och hur ogenomskinligt du vill att vattnet ska vara. Vi använde 1,5 liter till ett rätt litet badkar.

Karamellfärg finns i de flesta mataffärer. Dr. Oetkers variant är bra; där är flaskorna så stora att du klarar dig med en enda.

> Läs också: Ta dramatiska porträtt i direkt solljus

2. Blanda ingredienserna i badkaret

Blå karamellfärg och mjölk i vatten

Det är viktigt att tillsätta mjölken och karamellfärgen löpande – på så vis har du kontroll över färgen och genomsynligheten. 

© Bonnier Digital FOTO

Börja fylla badkaret med vatten och häll löpande i mjölk och karamellfärg, så att det blandas ordentligt med vattnet, och så att du kan styra resultatet. 

Det är lättare att hälla i mer mjölk än att ta bort det ur vattnet igen, så ta det lugnt med mjölken i början. 

> Läs också: 4 knep till din nästa fotosession

3. Använd en pall för att komma upp en bit

Ställ en pall eller en stol bredvid badkaret, så att du kan fotografera modellen rakt uppifrån. 

Försök inte att balansera med en fot på vardera sida av karet. Om du halkar kan du skada både dig själv, modellen och kameran.

> Läs också: Så tar du den perfekta profilbilden

4. Sätt en extern blixt på kameran

Om det faller in naturligt ljus från t.ex. ett fönster bör du utnyttja det. Annars kan du montera sin externa blixt på kameran och rikta den mot den bortersta väggen. Då blir reflektionen av blixtljuset mindre tydlig.

Ta en testbild och justera eventuellt blixtens ljusstyrka. Vi använde 1/8 ljusstyrka. Använd den inbyggda reflekteringspanelen eller en diffusor för att mjuka upp ljuset.

> Läs också: 3 gratis tips som ger bättre ljus i porträttbilder

5. Experimentera med vinklar och poser

Sannolikheten är hög att din modell inte har varit med om något liknande, så därför är det viktigt att du instruerar hen noga och och visar hur bilderna blir under arbetets gång, så att modellen kan se hur det ser ut från ditt perspektiv.

Vi tog först ett par bilder utan händer, men det såg underligt och lite amputerat ut, så vi bad modellen arrangera sina händer kring ansiktet på olika sätt medan vi fotograferade. Det gav ett fint, naturligt resultat.

> Läs också: 3 tips för poser vid porträttfotografering

Få en hel guide med överraskande effekter

På Bonnier Digital FOTO bestämde vi oss för att ta reda på om det gick att skapa våra egna effekter direkt vid tagningstillfället – och det gick fint! Det var faktiskt både roligare och enklare än att sitta och svettas över lager och penslar i bildbehandlingen. 

I Bonnier Digital FOTO nummer 13 kan du se hur det gick när vi blåste såpbubblor på vår modell, placerade henne i ett badkar med blått vatten och försedde henne med rökgranater. 

Du får veta hur vi åstadkom effekterna och vad vi lärde oss, så att du själv kan gå ut och ta enastående porträtt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av