Dramatisk porträtt sol kvinna

Direkt solljus – eller rättare sagt skuggorna som det kastar – kan användas för att skapa ett spännande uttryck i ett annars alldagligt porträtt. 

© Bonnier Digital FOTO

Ta dramatiska och uttrycksfulla porträtt i direkt solljus

Det finns inga skäl för porträttfotografen att undvika solens strålar. Om du utnyttjar ljuset rätt och ser upp med de hårda skuggorna i ansiktet, kan du få väldigt dramatiska porträtt.

15 april 2019 av Sarah Marie Winter

Direkt solljus kan vara hårt och oförlåtande i ett ansikte, så därför bör du som utgångspunkt alltid ge dig in i skuggan när solen skiner och du vill fota porträtt. 

Men om du bara nöjer dig med att hitta en skuggig plats kan du lätt råka ta porträttbilder där modellen är i skugga och bakgrunden är fullt upplyst av solen. 

I bästa fall blir den ljusa bakgrunden då det första som man lägger märke till i bilden, och i värsta fall förvirrar de stora kontrasterna kamerans ljusmätare, så att modellens ansikte blir alltför mörkt eller bakgrunden blir alltför ljus. 

> Läs också: Så använder du spotmätning i kameran

Använd skuggorna kreativt

Vad många inte tänker på är att solljuset – eller rättare sagt skuggorna som det kastar – faktiskt kan användas för att ge porträttet en extra touch. 

Knepet är att välja en tidpunkt under dagen när solen står så lågt att ljuset träffar modellen i ögonhöjd, så att ögonen blir upplysta. 

På sommaren är det bäst att fotografera vid gryning och skymning, men på vintern går det bra att åstadkomma en bild som den längst upp på sidan mitt på dagen. 

Rama in ansiktet i porträttfotot

Du behöver hitta ett föremål som kastar en mjuk skugga. Ett litet träd fungerar bra, för skuggorna från grenarna kan ändras mycket om modellen bara flyttar sig ett par steg.

Be sedan modellen att vrida huvudet åt det ena hållet, och sedan det andra hållet. Rör dig själv runt modellen tills du hittar en vinkel där skuggan faller perfekt.

Du kan få ett intressant resultat om du kan få skuggorna att rama in ansiktet, och kanske till och med täcka delar av det – du behöver bara se till att minst ett av ögonen syns ordentligt. 

> Få ännu fler tips på porträttfoton i vårt exklusiva prenumerantuniversum Fördelszonen. 

Så använder du solen för att ta dramatiska porträtt

Det är viktigt att du undviker skuggor över ögonen, man annars finns det inga regler. Du kan t.ex. absolut låta den största delen av ansiktet ligga i skugga, om bara ett öga är belyst.

© Bonnier Digital FOTO

Se upp med slagskuggor

För att få det mest smickrande resultatet ska du välja en vinkel som ger en så liten slagskugga under näsan som möjligt. 

Be modellen vrida huvudet åt olika håll och flytta själv på dig medan du håller koll på hur skuggorna faller. Ofta får du bäst bilder när ansiktet är riktat mot kameran.

> Läs om de bästa kamerainställningarna för porträttfoto

Skona modellens ögon

Be modellen att blunda medan du ställer in kameran. 

De flesta har svårt att se direkt in i solen under en längre tid, och det syns tydligt på bilden om modellen har kämpat för att hålla ögonen öppna. 

> Läs också: Så fungerar exponering

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av