Fotograf med kamera omringad av människor

Läs detta om dina porträtt saknar det lilla extra. 

© Sarah Marie Winther

Fotografen som intervjuar de stora fotograferna: Mina 3 bästa knep för porträtt

Som journalist på Bonnier Digital FOTO har jag under årens lopp intervjuat många internationella fotografer, men jag fotograferar så klart också själv. Nedan hittar du mina bästa knep som ger snyggare och unikare porträtt.

9 december 2020 av Sarah Marie Winter

Som journalist på Bonnier Digital FOTO har jag intervjuat en lång rad kända fotografer, men vid sidan om har jag faktiskt också själv fotograferat en hel del – bland annat till de många olika guiderna som vi har haft med i tidningen. 

Under arbetets gång har jag kommit på att man mycket väl kan ta lyckade porträtt, även om man inte har en massa olika dyra objektiv att välja mellan eller fullutrustad fotostudio till förfogande. 

Nedan kan du läsa om redskapen som jag tycker har varit effektivast när jag har velat ge mina porträtt en liten "extra touch".

Det handlar inte om någon banbrytande teknik för flera tusen konor, utan bara några bra – och stundtals underskattade – hjälpmedel. 

> Läs också: Nybörjarguide till porträtt

Porträtt av ung kvinna på en bänk mot en röd vägg

Den här bilden är tagen på några meters avstånd, men om du ska ta närbilder, är en reflektor ett fantastiskt och billigt verktyg för att styra ljuset. 

© Bonnier Digital FOTO

1. Reflektor

Ett av de billigaste och enklaste sätten att lyfta ett porträtt är genom att använda en reflektor. Med en sådan kan jag belysa ansiktet på ett naturligt sätt och skapa en catchlight som ger mer liv i ögonen.

När jag ser yrkesfotografer använda reflektorer, ser de stora och ohanterliga ut, men den typen som jag använder kostade 400 kronor och kan packas ner i en nylonväska i samma storleksordning som en middagstallrik.

Om du är på väg ut för att fotografera och ser att dagsljuset är i svagaste laget, kan du använda något så enkelt som en bit vit kartong för att reflektera ljuset. Om du har ett par minuter på dig, kan du limma på ett ark aluminiumfolie, så får du en ännu effektivare reflektor.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoto

2. Extern blixt

Du vet säkert en hel del om blixten, men har du tänkt på att använda extern blixt, när man fyrar av blixten utan att den sitter på kameran, t.ex. med hjälp av en kabel eller en trådlös sändare.

Och det lämpar sig väldigt väl för porträtt, i och med att det ger mig mycket friare tyglar när det gäller blixtljusets riktning. Jag kan t.ex. belysa modellen bakifrån, så att ljuset bara ger en tunn kontur kring modellen, eller från sidan, för att ge mer kontrast åt ansiktet.

En blixtkabel kan köpas på nätet för några hundra kronor, och en enklare sändare kostar ungefär lika mycket. Om du inte har någon blixt, kan du köpa en från tredjepartstillverkare som Godox eller Yongnuo för under 1000 kronor.

> Läs också: 5 tips som ger snygga porträtt

Porträtt av ung kvinna sittande på en bänk med prisma framför kameran

Med ett prisma framför kameran kan du åstadkomma ett stämningsfyllt och unikt porträtt. 

© Bonnier Digital FOTO

3. Prisma

Mitt absoluta favoritredskap, när det gäller porträtt, är mitt trekantiga glasprisma. Det är 15 cm långt och kostade cirka 100 kronor på eBay, och den har räddat otaliga porträtt åt mig.

Genom att hålla prismat framför objektivet kan jag skapa speglingar, regnbågar och andra fina effekter som ger porträttet ett helt annat uttryck och får det att skilja sig från mängden.

Även andra glasföremål kan användas, för det handlar bara om att bryta ljuset på ett annat sätt än hur vi brukar de det. Du kan t.ex. experimentera med glasögon, luppar, gamla vinglas och liknande.

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Stor intervju i Bonnier Digital FOTO

Om du vill veta mer om hur jag fotograferar, ska du läsa Bonnier Digital FOTO nummer 19/2020. Här kan du också läsa om varför jag reser till Östeuropa för att fotografera, och hur jag tar ögonblicksbilder på gatan utan att folk märker det.

Om du ännu inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO + boken "Bli en bättre fotograf" för 88 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter!

Boken innehåller kompletta och användbara guider till alla de viktigaste motiven, från porträtt och solnedgångar till vilda djur och astro – och en massa intressanta saker däremellan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av