Det fina med porträttfotografi är att du i teorin kan ta bilderna med vilket objektiv som helst. Till skillnad från exempelvis djurfotografering kan du ju helt enkelt gå närmare personen du ska porträttera om du vill använda ett vidvinkelobjektiv.
Men vi ska komma ihåg att just vidvinkel ger en ganska ofördelaktig återgivning av ett ansikte. Pannan, näsan och hakan framhävs, så det är inte säkert att din modell kommer att älska dig om du väljer vidvinkel.
Nedan går vi igenom de tre brännvidder som är mest populära inom porträttfotografi. Du kan läsa om vad var och en lämpar sig bäst för och vilka för- och nackdelar de har.
> Läs även: Här är allt du behöver veta om porträttfotografering
Porträttfoto med 50 mm
"Nifty fifty", som den också kallas, är många nybörjares favoritobjektiv vid porträttfotografering, och det finns det flera orsaker till. Det är vanligtvis mycket lätt och kompakt, och det kan med fördel användas till bland annat gatufoto, landskap och arkitektur.
Dessutom är det ett av de billigaste objektiven på marknaden. Men populariteten beror naturligtvis även på att den maximala ljusstyrkan kan gå ända ner till F0.95, och till Canon kan du till exempel köpa detta objektiv med en ljusstyrka på F1.8 för drygt 1 000 kronor.
Brännvidden lämpar sig bäst för bilder i halv- och helfigur samt gruppbilder, eftersom du måste gå ganska nära modellen för att ta en närbild, och det är det inte alla som gillar. Objektivet ger dessutom en viss missteckning som förvränger ansiktet.
> Läs även: De bästa kamerainställningarna vid porträttfoto
Porträttfoto med 85 mm
Det här är det mest klassiska porträttobjektivet över huvud taget. Brännvidden ger ett bra arbetsavstånd. Du står nära modellen och har lätt att kommunicera med honom eller henne, dock utan att komma för nära.
Vid 85 mm får du ett lätt komprimerat perspektiv i stort sett utan missteckning, vilket ger en fördelaktig återgivning av ansiktet. Om du använder en stor bländaröppning, t.ex. F2.8, får du även en bra bakgrundsoskärpa som får modellen att framträda tydligt.
Brännvidden lämpar sig bäst för porträtt från bröstet och uppåt eftersom du måste backa ganska långt för att ta bilder i helfigur.
> Läs även: Därför bör du känna till de här 5 brännvidderna
Porträttfoto med 135 mm
Här är vi faktiskt uppe på måttlig tele. Därmed blir objektivet tyngre och dyrare än de två föregående, men samtidigt kan du använda det till att exempelvis ta makrobilder och fotografera djur.
Vid 135 mm får man ett ännu mer komprimerat perspektiv, mindre missteckning och ännu mer bakgrundsoskärpa än du skulle kunna få med de två andra brännvidderna på samma bländaröppning.
Brännvidden lämpar sig bäst för närporträtt från halsen och uppåt. För att ta bilder i halv- eller helfigur måste du gå väldigt långt bort, vilket kan vara ett problem i många lägen. Dessutom kan det innebära att du och modellen måste ropa till varandra.
> Läs även: Här är det bästa programmet för dina råfiler