Antenntekniker på toppen av Empire State Building

Joe McNally är en av världens mest stilbildande fotografer, och ett av hans mest kända porträtt är det här av teknikern Tom Silliman som byter en glödlampa högst uppe på toppen av Empire State Building i New York. 

© Joe McNally

3 bra skäl till att fotografera porträtt i miljö

Det finns många bra skäl till att ta ett par steg tillbaka från modellen och ta med omgivningarna i bilden.

9 juli 2020 av Sarah Marie Winter

Många människor förknippar nog ordet "porträtt" med snyggt belysta studiobilder mot en neutral bakgrund. 

Om du själv fotograferar tänker du kanske snarare på en disciplin som kräver att du behöver hitta en plats med bra ljus och en enkel bakgrund som inte stör ögat, t.ex. en enfärgad vägg. 

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträtt

Men det är stor skillnad mellan den här typen av porträtt och porträtt där det händer något runt modellen, och där man faktiskt kan se eller åtminstone få en känsla av var personen befinner sig.

Den typen av bilder kallas ofta för porträtt i miljö, och det är en genre som är särskilt populär i tidningar och andra nyhetsmedier, där bilden vanligen ska berätta en historia och inte bara visa hur en viss persons ansikte ser ut.

> Du kan även läsa mer om reportagegenren och hur du själv kommer igång med den här.

Jazzsaxofonist på bar i Manhattan

Med en rök­maskin bakom baren, två stora blixtlampor utanför och en lokal saxofonist som modell kunde Joe McNally återskapa det dammiga ljuset som förr i tiden var vanligt på Manhattans jazzbarer.

© Joe McNally

Vad har porträtt i miljö för poäng?

Det finns flera bra skäl till att använda sig av omgivningarna där modellen dagligen vistas i dina bilder.

Den första är att modellen blir mer avslappnad när hen befinner sig på en välbekant plats. Många blir självmedvetna och stressade när de hamnar i en fotostudio, och det undviker du om du t.ex. fotograferar dem i hemmet eller på arbetsplatsen.

Den andra är att omgivningarna ger fler fokuspunkter i bilden, som blicken kan vandra mellan, och det ger betydligt mer djup åt kompositionen än om bakgrunden bara är en vit vägg. 

Den tredje är att det ger betraktaren av bilden en inblick i modellens personlighet och liv. Många tycker att porträtt av människor som de inte känner är rätt ointressanta. Men om bilden berättar en historia om personen som visas, kan det bli intressant. 

> Läs också: Allt du behöver veta om porträttfotografering

Liten flicka läser rysliga sagor på sitt rum

Den här bilden togs med över 10 externa blixtar och fotolampor för att åstadkomma den önskade sagolika ljussättningen. Bilden tryckes sedan upp i 9 x 13 meter till fotomässan PPI.

© Joe McNally

Hur tar du porträtt i miljö?

Du kan ta porträtt i miljö var som helst, så länge det på något sätt kan förknippas med personen som du ska fotografera.

En bra utgångspunkt är deras hem, det det naturligtvis finns massor av föremål som säger något om den, och där de sannolikt kan vara relativt avslappnade. 

Men om de arbetar med något som inte bara innebär att de sitter framför en dator, kan du säkert också ta intressanta bilder på arbetsplatsen. 

Det kan t.ex. vara en bagare, en slaktare, en skräddare, en konstnär eller något helt annat. Du kan även fotografera personer på deras stamställe, t.ex. ett fik, en restaurang eller en bar. Eller vad sägs om att fotografera dem där de idrottar?

> Läs också: Ta bra sportbilder

En mästerlig historieberättare

I Bonnier Digital FOTO nummer 11/2020 kan du läsa en intressant intervju med den amerikanska fotografen Joe McNally. Han är en av världens mest stilbildande fotografer, och det är hans bilder som du ser i den här artikeln.

Joe har fotograferat alla från Donald Trump till Napalm-flickan, och de berättelserna och många fler får du ta del av i den åtta sidor långa intervjun. 

Du får även tips på hur du kan använda en extern blixt för att förstärka det naturliga ljuset för att ta autentiska porträtt som sjuder av liv. 

Om du ännu inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få två nummer av tidningen och en flexibel fotoryggsäck för bara 59 kronor + porto! Ryggsäcken har smarta, justerbara skiljeväggar som du kan placera var det behövs för att hålla just din utrustning på plats. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av