Reportagefotografi

Ett fotoreportage kan absolut skildra t.ex. en dag bland gatans gycklare och musiker. Både svartvitt och färg fungrerar bra, men var konsekvent.

© Shutterstock

Så fotar du reportage

När du ger dig in på reportagefotografi kan du skapa en röd tråd i ditt bildberättande och testa olika tekniker. Här hittar du våra bästa tips om reportage.

24 september 2019 av Poul Siersbæk

Om du älskar att fotografera men saknar nya utmaningar, kan fotoreportage vara helt rätt. Här handlar det i grund och botten om att berätta en historia med bilder från verkligheten på ett beskrivande sätt.

Det finns många duktiga fotojournalister som gör fantastiska fotoreportage – både från världens oroshärdar och det politiska livet. De kan utgöra bra inspiration och fungera som förebilder, men ett reportage kan absolut vara intressant även om det handlar om vardagliga saker, så länge som bilderna och berättelsen är bra.

> Läs också: Fem fel som oerfarna bröllopsfotografer begår

Hantverkare i arbete

Bildreportaget kan t.ex. handla om att följa en hantverkare eller en konstnär under en tid. Det behöver inte nödvändigtvis vara mer än en dag eller några timmar.

© Shutterstock

Du kan skapa fotoreportage om allt möjligt. Det kan vara en arbetsdag hos en spännande konsthantverkare eller att följa en fotbollsmatch både på och utanför planen. Det kan även handla om vardagen hos en vän eller nära släkting. Det viktiga är bara att det finns en röd tråd i bildberättandet.

Generellt sett behöver du vara rustad med tålamod och ha ett öppet sinne, så att du är redo att fotografera det oväntade. Var flugan på väggen och låt projektet ta den tid som behövs.

Här hittar du våra bästa tips om hur du kan komma igång med ditt fotoreportage.

> Läs också: 8 tips för gatufoton

Fotbollsmatch

Fotboll äger inte bara rum på planen. Fånga gärna också ögonblicken när tränaren instruerar spelarna.

© Shutterstock

1. Förbered dig noga

Gör klart för dig vad du ska använda reportaget till och varför du vill göra det. Sätt dig in i ämnet och omgivningarna, så att du har en känsla av vilka motiv som kan uppstå. 

Kontakta personerna som ska vara med i reportaget, för att vara säker på att de är med på idén. Erbjud dem eventuellt att skicka över bilderna från reportaget i efterhand.

2. Ta med rätt utrustning

Använd en systemkamera och ett bra allroundobjektiv som t.ex. täcker området 24–70 mm på fullformat. På en APS-C-kamera är ungefär 18–120 mm lagom. 

Då kan du både komma nära inpå, fotografera porträtt och ta översiktsbilder till reportaget.

> Här hittar du vår stora objektiv-guide. 

3. Ta med en blixt till reportaget

Det är en stor fördel att ta med en blixt. Då kan du alltid vara säker på att få tillräckligt med ljus när du fotograferar inomhus. Fyra gärna av blixten mot taket eller en vägg. 

Indirekt ljus är bättre när man ska bevara stämningen. Alternativt kan du använda dig av ljuset som faller in från fönster.

> Om du vill veta mer om att fotografera med blixt, hittar du massor av tips här. 

Kvinna målar i ateljé

Reportagebilder blir oftast bäst om personen inte tittar in i kameran, utan bara gör sitt jobb. 

© Shutterstock

4. Skapa variation i reportaget

Ta bilder i både stående och liggande format till reportaget. Det ger lite variation till din berättelse. Använd olika brännvidder, och gå gärna nära inpå – även med vidvinkel.

Såvida du inte vill ha med ett klassiskt porträtt, är det bäst att låta personen sköta sitt utan ögonkontakt.

5. Ge reportagebilderna samma bildstil

För att hålla fast vid den röda tråden i ditt bildberättande, är det bra att ge bilderna samma justeringar i t.ex. Lightroom. Det är lätt att åstadkomma med Förinställningar eller Profiler.

Här kan du med fördel använda några av de förinställningar till Lightroom och funktionsmakron till Photoshop som vi har lagt i Fördelszonen till våra prenumeranter. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av