Brudpar fotograferat i direkt solljus med rörig bakgrund

Det direkta solskenet gör att bruden kisar mot solen, samtidigt som ljuset ger hårda skuggor i hennes ansikte. Samtidigt stjäl den röriga bakgrunden uppmärksamhet från paret. Detta är bara ett av misstagen som nybörjare ofta gör. Här går vi igenom ytterligare 5 vanliga fel.

5 vanliga fel bland oerfarna bröllopsfotografer

Bröllopsfotografi är en av de allra mest krävande genrerna inom foto – det kräver nämligen att du har koll på både porträtt-, landskaps-, reportage- och makrofotografi. Här går vi igenom hur du kan undvika de vanligaste missarna.

11 juli 2018

Om du äger en systemkamera och mara har minsta hum om fotografi, finns det en överhängande möjlighet för att vänner eller släktingar kommer att be dig att fotografera ett bröllop, en studentfest eller någon annan viktig händelse. 

Att fotografera en väns eller en familjemedlems bröllop är en fantastisk gåva och ett bra (och roligt) sätt att bli en bättre fotograf. 

Däremot är det inte vidare kul om bilderna blir en besvikelse för både dig och det nygifta paret. 

För att hjälpa dig att ta de mest minnesvärda bröllopsbilderna har vi därför listat de fem vanligaste misstagen som nykläckta bröllopsfotografer gör:

1. Överexponerar brudklänningen

En av de största utmaningarna när man fotograferar bröllop är brudklänningen. 

Om du råkar överexponera den fräter den ur till en kritvit, enhetlig massa, och om du underexponerar den kommer den att se grådaskig och trist ut.

För bruden är det viktigt att detaljerna i klänningen syns tydligt på bilderna. Den bästa sättet att åstadkomma detta är att kontinuerligt hålla koll på kamerans histogram. 

Kurvans topp ska helst ligga en aning till höger om mitten, och så ska du försöka undvika stora utslag ute i kanterna av histogrammet. 

Läs också: Så använder du kamerans histogram

Du kan med fördel använda kamerans exponeringskompensation för att dämpa exponeringen om högdagrarna i klänningen fräter ur. 

Experttips: Risken för att klänningen ska bli överexponerad ökar i starkt solsken. Ett användbart tips är att fota i råformat och underexponera en aning. 

Då kan du enkelt öka exponeringen i bildbehandlingen. Däremot kan du inte få fram detaljer i klänningen under bildbehandlingen om de redan har frätt ur vid fototillfället.

2. Blockerar sikten för gästerna

Som fotograf är ditt viktigaste uppdrag att fånga de avgörande ögonblicken, t.ex. vigseln, den första kyssen och den första dansen.

Men kom ihåg att du inte är den enda som vill se vad som händer under bröllopet. Visa hänsyn när du placerar dig så att gästerna kan se mer än bara din ryggtavla.

I en liten kyrka kan det vara svårt att hitta en vinkel där du inte skymmer sikten för någon, så försök att placera dig så att åtminstone brudparets närmaste familj kan följa ceremonin.

Experttips: Med ett teleobjektiv kan du på längre håll fånga alla de viktiga ögonblicken utan att brudparet eller gästerna märker något. Det ger dessutom oftast mer omedelbara och äkta bilder än när folk "poserar för kameran".

> Här kan du läsa allt om bröllopsfotografi

3. Glömmer att fotografera alla gästerna

Du kan råka ut för besvikna miner om du glömmer att fotografera en eller flera personer. Be därför brudparet om en lista över vilka gäster som måste vara med på bilderna. 

I regel är barnen och mor- och farföräldrarna viktigast, men det kan även röra sig om en barndomskompis eller en släkting som har rest långväga ifrån för att vara med. 

Experttips: Bestäm på förhand med brudparet om de vill ha par/familjebilder eller en gemensam bild av alla gäster. Detta är bilder som brudparet och deras familjer ofta uppskattar under lång tid framöver. 

Och glöm inte att ta den "tråkiga" rundan för att fotografera alla vid borden – det kan också vara viktigt för brudparet att i efterhand se vem som satt bredvid vem under middagen. 

Bröllopsfotograf

De traditionella familje- och gruppbilder är i regel inte det skojigaste ögonblicket under dagen för vare sig fotografen eller gästerna. Men de är ändå viktiga att få med. Det är ju just vid bröllop och andra speciella händelser som familjen samlas. 

© Shutterstock

4. Får slut på utrymme och/eller batteri

Det är alltid irriterande att mötas av "Fullt kort"-meddelandet när du fotograferar – men det är verkligen bittert när du fotograferar ett bröllop och inte ens är framme vid förrätten.

Därför bör du alltid ha minst två extra minneskort i väskan. Oavsett om du fotar i råformat eller jpeg tar du snabbt så många bilder att det blir nödvändigt med ett extra kort.

När du packar väskan ska du också komma ihåg reservbatterierna, särskilt om du spelar in video eller har vanan att regelbundet kollar bilderna på lcd-skärmen.

Experttips: Se också till att alltid ha en extra kamera till hands. Om du själv inte äger ytterligare en kamera kan du kanske låna en, eller så kan du hålla koll på de övriga gästerna; någon av dem kanske har en kamera med sig som du kan låna om det skulle behövas.

> Här får du 6 bra tips om bröllopsfotografering

5. Glömmer att fotografera detaljerna 

Detaljer bröllopsfotografering

Med ett 100 mm makroobjektiv kan du lätt ta en bild som denna utan att flåsa brudgummen i nacken. Detaljerna är viktiga, men det är också viktigt att du inte "tar för stor plats" under festen. 

© Shutterstock

Det är mycket som händer på ett bröllop, och det är lätt att man blir så upptagen av att fotografera talarna och de ömsinta ögonblicken att man helt glömmer att fotografera de detaljer som brudparet har lagt stor omsorg på att välja.

Kom ihåg att fotografera borden med dukning och dekorationer, placeringskort, blommor, bröllopstårtan och så vidare.

Experttips: Ett makroobjektiv är guld värt om du ska fotografera vigselringar och andra detaljer. Ett 100 mm makroobjektiv är dessutom ett utmärkt porträttobjektiv, och det är så ljusstarkt att du även kan använda det under resten av kvällen.

Få en komplett tidslinje i Bonnier Digital FOTO

Hemligheten till att ta oförglömliga bröllopsbilder är att förbereda sig noga, och för bröllopsfotografen börjar dessa förberedelser redan veckan före bröllopet.

I Bonnier Digital FOTO nummer 11/2018 får du en komplett tidslinje över den stora dagen – med en massa tips om allt från var man ska stå i kyrkan till blixtanvändning under festen. 

så fotograferar du bröllop – guide

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret av tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av