Brudparet på den stora dagen

Om du förbereder dig ordentligt kan du vara säker på att ta bra bröllopsbilder.

© Shutterstock/Natalia Kabliuk

Ta de bästa bröllopsbilderna

Bröllop hör till de största och högtidligaste familjehändelserna. Man kan inte göra om dagen, så det är viktigt att vara väl förberedd när bilderna ska säkras. Här får du våra bästa tips på hur du kan ta de bästa bilderna av den stora dagen.

24 april 2017 av Poul Siersbæk

Hör du till dem som alltid blir tillfrågad om att agera bröllopsfotograf eftersom du har en så fin kamerautrustning? 

Då har vi sammanställt några bra tips och knep till dig, så att du kan vara säker på att få ett lyckat resultat och ett nöjt brudpar.

Detaljbild från bröllopsdagen

Som bröllopsfotograf gäller det att ha öga för de små detaljerna på den stora dagen.

© Shutterstock/Ververidis Vasilis

Om det ska gå smidigt och bra från början till slut är det en del saker som du behöver ha koll på innan det är dags att rikta kameran mot brudparet. 

Här får du sex tips som är bra att tänka på när du ska fotografera bröllop

Tips 1:

Ha aldrig med dig fler objektiv än vad du kan ha inom räckhåll. Om det är svårt att komma åt utrustningen kommer du inte att använda den.

Använd t.ex. en axelväska med enkel åtkomst till utrustningen eller en dubbelrem med kameran på den ena sidan och väskan på den andra. 

Holdfast Moneymaker med väska och kamera

Med en dubbelrem som till exempel Money Maker från Holdfastgear får du enkel åtkomst till kameran och väskan med objektiv. 

© Hodfastgear

Tips 2:

Det enkla är ofta det bästa. Om du t.ex. inte känner dig trygg med att använda blixt till porträttbilder bör du låta bli. Du klarar dig nästan alltid utan.

Tips 3:

Leta upp de annorlunda vinklarna. Om alla gästerna står och fotograferar med sina mobiler bör du leta upp en annan vinkel. Det är vad som skiljer dig från resten.

Tips 4:

Se till på att ha koll på vad som kommer att hända och de olika platserna där vigseln och festen äger rum. Det ger dig arbetsro och gör att brudparet kan känna sig lugna och trygga med dig. Om tekniken krånglar ska du inte låta dem märka det. Småprata om ditt och datt och försök att behålla en avslappnad stämning (även om du har full panik inombords).

Tips 5:

Ha med dig gott om minneskort. Du får absolut inte få slut på utrymme. Detsamma gäller för batterierna som ska vara ordentligt laddade.

Bonustips:

Om du har möjlighet till det kan det vara bra att ha med dig både en fullformats- och en APS-C-kamera. Ofta passar objektiven till båda kameratyperna, vilket ger dig fler brännvidder att välja mellan. 

Till exempel ger objektiv på 35 mm och 85 mm de angivna brännvidderna på fullformat, medan de får brännvidderna 53 mm och 128 mm på APS-C.

2 objektiv kan räcka

I regel kan du fotografera alla situationer som du förväntas föreviga med två brännvidder. 

Till de stora sammanhangen och gruppfotona behöver du ett vidvinkelobjektiv. Här är 35 mm en bra utgångspunkt som inte heller ger alltför mycket missteckning. 

Dessutom behöver du ett bra porträttobjektiv med lätt tele för de klassiska bröllopsbilderna av paret. Ett objektiv på 85 eller 135 mm är perfekt för det här jobbet. 

Gemensamt för båda objektivtyperna är att ljusstyrkan är avgörande. Välj modeller som ger största möjliga bländaröppning, t.ex. F1.4. Då minimerar du risken för bildbrus när ljuset är svagt.

Mer om bröllopsfoto i Bonnier Digital FOTO

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 7/2017, som finns i butikerna nu, kan du läsa mycket mer om bröllopsfotografering och få fler tips från bröllopsfotografen Anton Zeuthen.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen med en gång på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av