Fågelfoto är en av de grenar inom naturfoto som har flest anhängare, och det är inte utan anledning. Det är t.ex. generellt lättare att komma inom skotthåll för fåglarna än de vilda däggdjuren, och så finns det många fler av dem.
Vintern är en riktigt bra årstid för fågelfotografering, för då är de inte upptagna med parning och utfodring av ungarna. Även om en del fåglar har dragit till varmare breddgrader finns det fortfarande riktigt många fåglar som håller ut i vinterkylan.
De samlas där det går att hitta mat, och det gör det mycket lättare för oss fotografer än när vi vill fota fåglar på sommaren. Antingen kan vi leta upp naturliga födoplatser, eller så kan vi själva mata fåglarna och locka dem på det sättet.
Nedan tipsar vi om hur du lyckas med dina fågelbilder.
> Läs också: 3 flyttfåglar att fotografera
Lägg ut foder i trädgården eller skogen

Nötskrikan är fotograferad från ett gömsle i skogen. Man måste ändå undvika snabba rörelser, får fåglarna registrerar allt.
© Morten HilmerEtt vanligt missförstånd är att det krävs meterlånga teleobjektiv för att lyckas med fågelbilderna. Det enda som krävs är faktiskt en bra kamera och ett zoomobjektiv på 70–300 mm eller mer.
Det handlar nämligen inte alltid om att smyga sig på motiven – särskilt inte när du kan få motiven att komma till dig, och det kan du särskilt på vintern genom att lägga ut foder.
I och med att fåglarna först behöver hitta fodret och vänja sig vid omgivningarna, kan det ta ett par dagar innan det är läge att fotografera, och det kan ta upp till en veckan innan förhållandena blir riktigt bra.
Utgå ifrån din trädgård eller någon lämplig plats i närheten av där du bor. Det kan vara i skogen eller någon annan plats där du kan vara i fred.
Häng upp några talgbollar i städen, och tryck in lite fett i sprickorna på trädens bark. Placera maten så att fåglarna har en liten gren i närheten som de kan landa på, gärna så att maten inte kommer med i bild.
Efter några dagar börjar fåglarna dyka upp – även om du sitter bara åtta till tio meter därifrån. Därmed blir det lätt att ta bra bilder.
> Läs också: Så får du fler fåglar i trädgården
Använd ett fotogömsle till de skygga fåglarna

Den här bilden är tagen i ögonhöjd från ett fotogömsle, vilket ger ett realistiskt perspektiv där man inte står och tittar ner på fåglarnas ryggar samt en snyggt oskarp bakgrund.
© Morten HilmerDet är väldigt svårt att komma nära skygga fåglar som ormvråkar, så om man vill fotografera dem är det bäst att skaffa ett fotogömsle som du placerar någonstans där du vet att fåglarna kommer.
Det låter kanske låter lite väl övermaga, men de billigaste gömslena kostar faktiskt inte mer än en dryg tusenlapp, och det tar bara ett par minuter att ställa i ordning dem.
Ett bra knep är att köpa gömslet i jaktbutiker. De brukar ha ett stort utbud, medan priserna är relativt låga.
> Läs också: 5 tips som ger finare fågelbilder
Fjärrstyr kameran med mobilen

Genom att fjärrstyra kameran via en app kan du få fina bilder helt utan teleobjektiv. Den här fågeln är t.ex. fotograferad vid 69 mm.
© Morten HilmerOm din kamera har wifi kan du komma nära fåglarna utan vara sig tele eller gömsle. Då kan du fjärrstyra kameran via en app, så att du inte stör eller skrämmer fåglarna när du fotograferar.
Om din kamera t.ex. är från Sony, ska du använda appen PlayMemories, medan Canons app heter Canon Camera Connect och Nikons heter Wireless Mobile Utility. Alla apparna finns till både iPhone och Android.
Ställ upp kameran en timme i förvägen och fokusera manuellt på grenen som du hoppas att fåglarna kommer att sätta sig på, så att du har en bestämd fokuspunkt när du fotograferar. Ställ in kameran på serietagning, så att den tar flera bilder snabbt efter varandra.
Ställ dig sedan en bra bit bort och var beredd med mobilen, så att du kan trycka på utlösaren när fåglarna dyker upp.
> Läs också: Så utnyttjar du kamerans wifi
Skapa lugn i bilden med oskarp bakgrund

Ofta får man lägga sig ner på mage för att få med förgrunden i bilden. Här har fotografen använt autofokus med en ensam punkt som ligger på fågelns huvud.
© Morten HilmerDet kan vara svårt att åstadkomma ett rent uttryck i sina bilder, för det är sällan som det är helt rent i både för- och bakgrunden.
En bra teknik är att i stället låta förgrunden delvis täcka för motivet. I bilden ovan är det ett isflak som sticker upp framför sandlöparen och ger en fin förgrundsoskärpa, men tekniken fungerar också med bl.a. gräs, löv och sand.
Det är en teknik som lämpar sig väl när man fotograferar med tele där för- och bakgrunden snabbt blir väldigt oskarpa. Om du inte har något teleobjektiv, kan du åstadkomma samma effekt genom att välja en stor bländaröppning.
> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter
Använd längre slutartid för sittande fåglar

Om fågeln sitter stilla kan man absolut välja en längre slutartid. Här vilar teleobjektivet på en klippa, medan fotografen håller en knytnäve under motljusskyddet för att stabilisera kameran och objektivet.
© Morten HilmerDe flesta förknippar nog djurfotografi med blixtsnabba slutartider, men det behövs inte alltid när du fotograferar fåglar.
En del fåglar kan nämligen sitta helt stilla under en längre tid, och när de gör det kan du använda en relativt lång slutartid och ändå få en skarp bild. Därmed kan du välja ett lägre ISO-värde, vilket ger en högre bildkvalitet.
Om du fotograferar på fri hand behöver du emellertid tänka på att inte välja en så lång slutartid att du inte längre kan hålla kameran stilla.
Bilden ovan togs med en slutartid på 1/13 sekund, vilket bara var möjligt eftersom objektivet vilade på en sten. Du kan även använda t.ex. ett staket eller en bil för att luta objektivet mot.
> Läs också: Därför ska du använda bländarprioritet