Så fotograferar du en regnbåge

En regnbåge kan vara ett magiskt element i en landskapsbils, men de uppstår – och försvinner – snabbt, så det gäller att vara redo när det händer. 

© Shutterstock

Så fotograferar du en regnbåge

En regnbåge är ett flyktigt naturfenomen som kan ge alla typer av landskapsbilder ett stämningsfyllt och magiskt uttryck. Här hittar du våra tips på hur du bäst fotograferar naturens vackra färgspel när det plötsligt visar sig.

27 maj 2019 av Sarah Marie Winter

En regnbåge bildas när solens strålar träffar vattendroppar i luften. Här bryts och reflekteras solljuset på samma sätt som i ett prisma, vilket ger det vackra färgspelet. 

Det är allra vanligast att se en regnbåge när solen skiner samtidigt som det regnar, men regnbågar kan också bildas i vattenfall eller om du sprutar vatten med en trädgårdsslang i solsken. 

Du kan med andra ord både uppsöka platser med högre sannolikhet för att se regnbågar och skapa egna för att t.ex. kunna öva dig inför det ögonblick när en naturlig regnbåge uppenbarar sig. 

Regnbågar kan uppstå plötsligt och försvinna snabbt igen, så du behöver reagera snabbt om du vill ta lyckade bilder av fenomenet. Här får du våra bästa tips. 

1. Titta bort från solen 

Ibland regnar det samtidigt som solen skiner utan att det syns någon regnbåge. 

Det beror på att regnbågen egentligen bara är solsken som reflekteras på ett visst sätt i regndropparna, och den reflektionen syns bara om tittar åt motsatt håll i förhållande till solen. 

Du behöver alltså stå med solen i ryggen om du ska kunna se en regnbåge. 

2. Glöm inte kompositionen 

En regnbåge är ett vackert fenomen, men den fungerar sällan som ensamt element i bilden. 

Så även om det kan vara frestande att koncentrera sig på regnbågen behöver du komma ihåg att leta efter andra element som du kan använda i din komposition.

> Läs också: Allt som fotografen bör veta om komposition

regnbåge över stad

Här bidrar kupolerna och hustaken till att skapa en intressant förgrund, medan den vackert djupblå himlen får en extra dimension av regnbågen. 

© Shutterstock

3. Välj rätt brännvidd 

Det finns inte något särskilt objektiv som är perfekt för regnbågar – valet av objektiv beror nämligen å hur du tänker använda regnbågen i bilden. 

Om du har ett storslaget landskap är en kraftig vidvinkel idealiskt, eftersom du då kan få med hela regnbågen så att den kan rama in landskapet. 

Om du däremot vill att regnbågen ska sluta vid ett element i bakgrunden, t.ex. ett stort träd eller en gammal lada, är det perfekt med ett tele; då kan du flytta det elementet närmare utan att avståndet till regnbågen förändras. 

Så länge du rör dig parallellt med regnbågen med solen i ryggen tar den upp lika mycket av bildytan. 

> Du hittar vår stora guide till objektiv här

4. Använd polfilter

Många av regnbågens färger är svaga till att börja med, men under loppet av några sekunder kan de bli betydligt intensivare, så du gör klokt i att vänta och hålla ett öga på regnbågen. 

Om du vill få ännu starkare färger kan du använda ett polfilter på objektivet. 

Filtret kan däremot också blockera reflektionerna från ljuset som skapar regnbågen, så titta på regnbågen och skruva på filtret tills färgerna är intensivare i sökaren än vad de är i verkligheten. 

> Läs också: 4 filter du bör känna till

regnbåge över vackert landskap

Med ett polfilter kan du få intensivare färger hos både regnbågen och landskapet – men håll koll på regnbågen medan du skruvar på filtret.

© Shutterstock

5. Använd kamerastativ

En himmel full av mörka moln bjuder inte på vidare mycket ljus, och därför behöver man ofta använda stativ för att inte få skakiga bilder. Om du använder polfilter filtrerar det också bort ljus motsvarande cirka 1,5 bländarsteg.

När kameran står på stativ kan du välja det manuella programmet och underexponera bilden en aning. Det ger lite mer mättade färger och får regnbågen att framträda tydligare.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

6. Skydda utrustningen

Att fotografera regnbågar innebär naturligtvis att man utsätter sig för en del regn. 

I och med att långt ifrån alla kameror och objektiv är vädertätade är det bra att skydda utrustningen med ett regnskydd eller helt enkelt bara en plastpåse.

Vira påsen kring kameran, sätt ett gummiband runt objektivet, så att påsen sitter tätt och gör hål i påsen vid frontlinsen.

> Här hittar du fyra användbara fotoknep med en plastpåse

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av