Landskapsbild från skogsområde

Om du fokuserar på ett avstånd av fem meter från kameran, blir allt som är längre bort än cirka 2,5 m skarpt när du använder F4.0 på ett objektiv på 24 mm.

© Shutterstock

Så får du perfekt skärpa i landskapsbilderna

Redan hemma i soffan kan du ordna så att du lyckas med landskapsbilderna. Vi går igenom teorin bakom skärpedjupet, så att du kan ta bästa möjliga landskapsbilder.

Hela landskapet ska vara i fokus

Om du råkar på ett vackert, vidsträckt landskap, vill du säkert fotografera det precis som du ser det med blotta ögat – men det kräver att du har koll på skärpedjupet.

Skärpedjupet avgör hur mycket i bilden som blir skarpt. I varje bild finns det ett område framför och bakom fokuspunkten som blir skarpt i bilden. Det kallas för fokusfältet.

Vi går igenom hur du kan bestämma hur stort skärpedjup du vill ha, och var du ska fokusera för att lyckas med landskapsbilderna.

> Läs också: 5 saker du behöver veta om landskapsfotografi

Landskapsbild med stort skärpedjup

Inom landskapsfotografi är hela landskapet ditt motiv, så det blir oftast bäst om hela landskapet är i fokus.

© Shutterstock

Enkel matematik ger dig skärpan

Så här åstadkommer du största möjliga skärpedjup vid de vanligaste brännvidderna med en bländare på F8.0:

Hyperfokalavståndet är avståndet från kameran som du ska fokusera på för att få största möjliga skärpedjup genom hela motivet. Rätt avstånd avgörs av brännvidden och bländarvärdet: 

  • En brännvidd på 16 mm vid F8.0 – fokusera på en punkt 1,73 m in i bilden.
  • En brännvidd på 24 mm vid F8.0 – fokusera på en punkt 3,89 m in i bilden.
  • En brännvidd på 35 mm vid F8.0 – fokusera på en punkt 8,26 m in i bilden.

Det kan vara svårt att gissa sig fram till exakt vilket avstånd som gäller för brännvidden som man använder. Det finns dock en rad appar som kan hjälpa dig att hitta vilken punkt du bör fokusera på.

> Läs också: Den perfekta appen för fotografen.

Ett bra tips är att de flesta objektiver ger en maximal skärpa vid F8.0. Därför rekommenderar vi att du väljer en bländaröppning på F8.0 när du fotograferar landskap.

Det lämpligaste bländarvärdet kan visserligen varier utifrån vilket landskap som du fotograferar och vilket objektiv du har – men utgå gärna ifrån F8.0.

kamera i fokus, men skateboard utanför fokusfältet.

När man fokuserar på en bestämd punkt med ett kortare skärpedjup är det bara punkterna som ligger i samma plan som punkten där fokus ligger, som blir skarpa. Alla andra punkter – både framför och bakom det här planet – blir oskarpa.

© Shutterstock

Beräkna din fokuspunkt här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av