Vintergatan över vinterlandskap.

Den här veckans adventsutmaning gör dig bättre på att hitta lyckade kompositioner till dina vinterlandskap.

© Shutterstock

Julutmaning: 3 nya, spännande sätt att fotografera vinterlandskap

Det har blivit dags att öppna den tredje luckan i Bonnier Digital FOTOs adventskalender, där vi varje söndag ger dig en fotoutmaning som vi tycker att du ska testa under julen. Utmaningen den tredje söndagen i advent är annorlunda vinterlandskap.

Säsongen för vackra, frostiga landskap väntar runt hörnet – eller har redan börjat.

Då har du möjlighet att fotografera den nakna naturen där träden står utan löv och de korta dagarna ger ett fint och klart ljus. 

Med andra ord: Du behöver bara trycka på kamerans avtryckare för att få en bra bild.

Men ... 

Vi utmanar dig att tänka igenom vilken komposition som är bäst för ditt motiv – och våga testa nya idéer – när du fotograferar landskap. 

Nedan följer tre tips på olika typer av kompositioner du kan använda, och vi hoppas att du vill dela dina resultat med oss – antingen på Instagram där du kan tagga diginordic – eller i vår stora fototävling

1. Använd förgrunden till att rama in bakgrunden

Om du inkluderar förgrunden i dina landskap får bilden automatiskt djup, vilket gör det lättare att se hur stora olika inslag i motivet är. 

Du kan använda träd, blommor eller en klippformation som på bilden nedan.

Det viktigaste är att du vet vad du vill framhäva och sedan försöker rama in det med hjälp av förgrunden. 

Om ljuset är för starkt i bakgrunden riskerar du att förgrunden blir en svart silhuett.

Då ska du använda evaluerande ljusmätning. 

Islandskap.

Du kan zooma in det du vill exponera efter, så att det fyller bildramen. Här är det himlen och bergen i bakgrunden. Lås sedan ljusmätningen, zooma ut igen och ta bilden.

© Shutterstock

2. Fotspår i snön leder blicken

Om det ligger snö kan du ta fantastiska astrobilder där fotspår i snön leder blicken upp mot stjärnhimlen.

Om du däremot inte är omgiven av snövita landskap, kan du skapa ungefär samma komposition genom att fotografera vägar och stigar.

Då är det vägen eller stigen som leder blicken mot det du vill framhäva,

till exempel solnedgången eller stjärnhimlen.

Var med i Bonnier Digital FOTOs fototävling. De bästa bilderna publiceras i tidningen.

Fotspår i snön.

Du kan montera en mekanisk trådutlösare eller använda en trådlös utlösare när du tar astrobilder. Då kan du styra kamerans slutare utan att behöva hålla fingret på kameran, och om du dessutom har kameran på stativ får du mycket skarpare bilder vid långa slutartider. 

© Shutterstock

3. Fönster och dörrar ramar in landskapet

Du kan också rama in landskapet med hjälp av fönster, portar eller dörrar.

När du ramar in motivet med hjälp av exempelvis ett fönster så får du flera lager i din komposition. Det är ett bra sätt att visa upp julmyset inomhus – samtidigt som man ser vinterlandskapet utomhus.

Inomhus och utomhus i en och samma bild skapar svårigheter för kamerans ljusmätare, vilket kan resultera i att du förlorar detaljer.

När du tar bilder inifrån och ut mot stora ljusa områden som sand eller snö vill kameran ofta underexponera, men med hjälp av gafflingsfunktionen kan du låta kameran sätta ihop flera bilder så att du får detaljer i både mörka och ljusa partier.

> Läs även: Så får du bättre bilder med gaffling

Skidområde sett från fönster.

I kameramenyn kan du själv ställa in hur många exponeringssteg det ska vara mellan de olika bilderna när du tar en rad bilder för gaffling.

© Shutterstock

Bonus: Leta efter snygga kompositioner från luften

Världen ser helt annorlunda ut från luften, och med en drönare får du oändliga möjligheter att fotografera vinterlandskap på nya sätt.

Testa att leta efter naturliga inramningar från luften.

Det kan t.ex. vara skogen som ramar in swimmingpoolen som på bilden nedan.

Vägar och vattendrag kan också rama in ett vinterlandskap, men det är nästan omöjligt att se från marken, så därför måste du skicka upp drönaren i luften för att hitta bra kompositioner.

> Läs även: Det ska du fotografera med din drönare på vintern

Simbassäng i vinterlandskap.

Du kan även använda ett ND-filter som reducerar ljusblänk från snön, men tänk på slutartiden. Den måste förlängas något när ND-filtret gör exponeringen mörkare.

© Shutterstock

Nu är det din tur!

Vi hoppas att du har fått flera nya idéer om hur du kan förnya dina bilder och fota vinterlandskap på ett annorlunda sätt.

Och vi hoppas även att du vill dela dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och självklart genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av