Man bildbehandlar

Gaffling är en metod som du bl.a. kan använda för att kombinera flera olika bilder med olika exponering för att få en bild som är perfekt exponerad över hela bildytan.

© Shutterstock

Få koll på olika typer av gaffling

Det finns flera olika typer av gaffling som har olika ändamål. Gemensamt för dem alla är att du tar flera olika bilder av samma motiv med flera olika inställningar. På så vis kan du t.ex. lägga samman flera olika bilder till en enda och få lyckade resultat även i riktigt besvärliga situationer.

17 augusti 2020 av Christian Trant

Om du har råkat ut för att kameran inte ger en välexponerad bild oavsett vilka inställningar du väljer, kan gaffling, eller bracketing, vara till hjälp. 

Här går vi igenom olika typer av gaffling. 

1. HDR-gaffling

Lämpar sig för: Kontrastrika motiv

Det finns flera olika motiv där kamerans bildsensor inte klarar av att greppa över alla nyanserna i en enda bild. Det kan t.ex. vara solnedgångar med stora kontraster mellan ljusa och mörka delar. 

Då blir resultatet ofta en vacker himmel, men en väldigt mörk förgrund. 

Det kan du dock undvika genom att använda HDR-gaffling, där HDR står för High Dynamic Range.

Några kameror har en inbyggd HDR-funktion som du aktiverar i kameramenyn. Om din kamera inte har en sådan funktion kan du i stället ta flera olika bilder där du exponerar efter högdagrar, mellantoner och skuggor.

Sedan kan du lägga samman bilderna i t.ex. Photoshop eller Lightroom för att få en enda bild med detaljer från hela bildserien som du har tagit med olika inställningar.

I Photoshop klickar du på Arkiv / Automatisera / Lägg samman till HDR Pro. Nu väljer du bara dina bildfiler och låter Photoshop klara resten.

> Läs också: Så lyckas du med HDR-bilderna

Badbrygga och solnedgång

Med hjälp av gaffling kan du åstadkomma en bild där både bryggan och solnedgången är korrekt exponerade.  

2. Fokusgaffling

Lämpar sig för: När skärpedjupet är för litet. Det gäller ofta för både makro- och landskapsfotografi där det är svårt att få skärpa i hela bilden – eller t.ex. från insektens huvud till den bakersta delen av kroppen.

Genom att ta en serie bilder med samma inställningar, men med olika fokus, kan du åstadkomma ett skärpedjup som annars är omöjligt. Metoden är relevant när du fotograferar landskapsbilder med flera olika lager, men även när du fotograferar makro och skärpedjupet är väldigt litet.

När du flyttar fokus vid fotograferingen får du en rad bilder med olika fokusområde. Sedan kan du antingen välja ut en enda bild där skärpan ligger exakt där du vill ha den, eller lägga samman alla bilderna till en enda, med skärpa hela vägen från förgrund till bakgrund.

När du fotograferar makro kan du använda metoden för att ta bilder där en hel insekt är i fokus, så att alla dess små detaljer syns tydligt.

> Läs också: Den bästa fotoutrustningen för makro

Skalbagge på blad.

Om ditt motiv sitter stilla tillräckligt länge för att du ska hinna fotografera det med olika fokuspunkter, kan du sedan lägga samman bilderna till en enda bild med ett betydligt större fokusområde.

© Shutterstock

3. Vitbalansgaffling

Lämpar sig för: Fotografen som föredrar att fotografera i jpeg-format och inte är nöjd med bildernas färgtemperatur.

Kamerans automatiska vitbalans gör oftast ett bra jobb, men det händer att de tar fel på färgnyanserna, så att bilderna får fula färgstick.

I sådana fall kan vitbalansgaffling vara till hjälp, och metoden går ut på att du tar flera bilder av samma motiv med olika färgtemperatur.

Den här metoden är mest relevant för dem som fotograferar i jpeg-format; den här filtypen ger nämligen inte samma möjligheter för att korrigera vitbalansen i bildbehandlingen som man får med råfiler.

> Läs också: 3 vägar till perfekt vitbalans

Gradvist ändrad vitbalans.

Om vitbalansen inte återges korrekt i dina bilder, kan du ta flera bilder vid olika inställningar för att sedan välja den bästa. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av