Trollslända på kvist.

En bra makrobild visar detaljrikedomen även i riktigt små motiv. 

© Shutterstock

Den bästa fotoutrustningen för makro

Med rätt utrustning i fotoväskan kan du ta ännu finare makrobilder. Vi tipsar om den bästa fotoutrustningen som gör att du kan få med alla detaljerna i de små motiven.

En makroskena ger dig bäst kontroll vid fotograferingen

En makroskena ger dig kontroll med millimeterprecision när du fotograferar. Du monterar skenan på ditt vanliga kamerastativ, och sedan kan du med hjälp av skenan flytta kameran från sida till sida och närmare motivet med väldigt små rörelser.

Vid makrofotografering är skärpedjupet ofta på bara någon millimeter, och det räcker absolut inte för att få skärpa på en hel blomma eller insekt. Men du kan ändå lyckas med en bild med skärpa på hela motivet med hjälp av makroskenan och tekniken focus stacking, eller fokusgaffling.

Fokusgaffling går ut på att man tar en serie bilder med olika fokuspunkter över motivet, och då är makroskenan till väldigt stor hjälp. När du har tagit bilder med fokuspunkter över hela motivet kan du sedan lägga samman bilderna i t.ex. Photoshop till en enda bild med perfekt skärpa över hela motivet.

Börja med att fokusera manuellt på punkten i motivet som är närmast kameran. Sedan flyttar du fram kameran och därmed fokus cirka en halv millimeter åt gången. Det gör genom att vrida på en ratt på makroskenan. Du behöver alltså bara fokusera manuellt på den första bilden.

När du har tagit alla bilderna är du redo att lägga in dem i Photoshop. Då klickar du på Arkiv i den översta menyraden. Klicka sedan på Skript och avsluta genom att klicka på Läs in filer i stapel.

Om du inte har Photoshop, kan du ladda ned focus stacking-programmet Helicon Focus för en gratis provperiod på en månad. Även här går det bra att lägga samman dina makrobilder.

> Läs också: Allt som du behöver veta om makrofotografi

Makroskena

Det finns makroskenor där du kan flytta kameran både från sida till sida samt fram och tillbaka.

© Shutterstock

Kontrollera ljuset med en diffusor

Om du använder blixt när du fotograferar makro, bör du se upp så att ljuset inte blir för hårt och kallt. Om du råkar ut för detta kan du använda en diffusor som sprider ljuset för att dämpa kontrasten och motverka hårda skuggor.

Det finns flera olika typer av diffusorvarianter, bland annat sådana som man fäster på själva blixten och sådana som man sätter på en ställning på objektivet, så att blixten fyras av genom ett vitt tyg som sprider ljuset. Alternativt kan du tillverka din egen diffusor genom att tejpa fast ett stycke vitt tyg eller plast på blixten eller helt enkelt använda en vit plastpåse.

> Läs också: Välj rätt blixt

Kamerautrustning och diffusor

Det vita tyget sprider ljuset. Du kan köpa en diffusor i en kameraaffär, men du kan också tillverka en med enkla hjälpmedel som ett stycke vitt tyg och tejp.

© Shutterstock

Lägg till små vattendroppar i motivet

Med en blomspruta kan du åstadkomma ännu mer effektfulla bilder. Använd blomsprutan både inomhus och utomhus om du vill ha mikroskopiska droppar på t.ex. blomman som du fotograferar.

Du kan eventuellt lägga till lite glycerin i vattnet för att få vattnet att sitta bättre fast på motivet. Använd i så fall två delar vatten och en del glycerin. Använd inte glycerinblandningen när du ska fotografera insekter; det kan täppa till trakéerna på bakkroppen så att de kvävs.

Om du har plockat en blomma och tar med den inomhus kan det vara bra att fixera motivet med små klämmor, så att du kan sköta kameran med båda händerna.

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Blomma med små droppar.

Med en blomspruta kan du lägga till pyttesmå droppar när du fotograferar makro.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av