Man fotograferar sig själv med sin drönare

DJI:s drönare fungerar bäst vid temperaturer mellan 0°C och 40°C. Flyg därför kortare rundor om du använder drönaren i minusgrader. Annars riskerar du att batteriet tvärdör. 

© Shutterstock

Det ska du fotografera med drönaren i vinter

På våra breddgrader påverkar årstiderna i väldigt hög grad hur landskapet ser ut, och vintern är särskilt spektakulär. När landskapet fryser till, får du fina möjligheter att ta fantastiska drönarbilder.

När vintern förvandlar landskapet och det blir allt kallare, är kanske den naturligaste impulsen att stanna inne och mysa i soffan. Men glöm inte att årstiden gör det möjligt att ta snygga bilder från luften.

I den här artikeln hittar du inspiration till tre motiv som du fotografera från luften över vinterlandskapet, och så går vi igenom vad du behöver tänka på när du tar med drönaren ut i kylan. 

Vintersolens långa skuggor från ovan

Under vintern står solen lågt, om den ens når över horisonten, och det ger långa skuggor. Det syns extra tydligt ovanifrån, vilket gör dem till ett bra motiv att fotografera med drönaren.

Skuggorna kan komma från träd, hus och människor, men du behöver se upp så att bilderna inte blir underexponerade när du fotograferar skuggor i snön.

Det vita landskapet lurar nämligen lätt drönarkamerans ljusmätare, vilket gör att snön blir mer grå än vit. Öka därför exponeringskompensationen en aning, så att den vita snön återges korrekt.

> Se videon: Morten Hilmer tipsar om snyggare drönarvideor

Cyklister fotograferade med drönare

Du kan även använda ett ND-filter, som minskar reflektionerna i snön, men tänk på att slutartiden behöver vara en aning längre; annars ger ND-filtret en mörkare exponering.

© Shutterstock

Snyggt slingrande vägar och vattendrag

Om det snöar under vintern, syns vägar och vattendrag tydligare när de fotograferas från luften. Det kan ge väldigt annorlunda och snygga bilder, där man t.ex. tydligt ser hur system av åar slingrar sig fram genom landskapet.

Problemet i många vinterlandskap är att man saknar kontrast när allt är klätt i vitt. Därför är det bra att hitta kontrastrika områden där snön inte målar hela landskapet vitt. Leta t.ex. efter områden där träd, berg eller hus kan bryta genom de vita ytorna.

> Läs också: DJI Mini 2: Lätt drönare för nybörjaren

Å fotograferad från ovan

Ett problem kan vara att snön blir en aning blå i dina bilder. Det beror på att drönarkameran har svårt att välja rätt vitbalans. Därför är det bäst att fotografera i råformat, så kan du lätt justera vitbalansen i redigeringen. 

© Shutterstock

Mysig stämning i den blå timmen

Den blå timmen vid solnedgången är en fantastisk tidpunkt att fotografera, och det gäller även för drönarfotografer. Här kan du fånga det fantastiska blå ljuset i kombination med stadens konstljus.

I och med att ljusmängden är relativt låg under den blå timmen, får du kompensera med längre slutartider för att få en välexponerad bild.

Börja med att öka slutartiden till två sekunder. Om drönarbilden är för mörk, ökar du slutartiden tills du får en välexponerad bild. Se till så att drönaren står helt stilla i luften vid fotograferingen. En del drönare har en speciell funktion som hjälper dig att ta bättre bilder när mörkret faller. Funktionen heter vanligen HyperLight.

> Se videon: Se Svalbard från ovan

Samhälle fotograferat från luften i den blå timmen

Om du fotograferar i råformat, är det lättare att justera vitbalansen i efterhand.

© Shutterstock

Bonus: Lägg samman årstiderna i en enda bild

Om du har fotograferat landskap från ovan under våren eller sommaren kan du lägga samman dessa med ditt vinterlandskap.

Det ger en snygg visuell presentation av årstiderna och hur de påverkar landskapet.

Se hur du gör en lidande övergång mellan två eller fler bilder i Photoshop Elements här.

> Läs också: Se världens bästa drönarbilder

Tre årstider fotograferade med drönare.

Du kan låta övergången mellan årstiderna vara skarp, men du kan också göra glidande övergångar, så att bilderna smälter samman.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av