Isbildning på pir vid kusten

Det finns ingen anledning att stuva undan kameran på vintern, för frostgrader och is och snö ger dig massor av utmanande motiv.

© Shutterstock

Bortglömt vinterfenomen kan ge fantastiska bilder

Det är inte bara vita åkrar och skogar du kan fota under vintermånaderna. Ett naturfenomen som inte får den uppmärksamhet det förtjänar är isbildning av olika slag, något som kan ge vackra och stämningsfulla bilder.

21 januari 2020 av Sarah Marie Winter

När snön lägger sig ändrar landskapet karaktär och du får massor av fina motiv nästan gratis. Men minusgraderna skapar inte bara kritvita åkrar och snötyngda träd som du fotograferar varje år. 

Det finns faktiskt flera intressanta naturfenomen som bara uppstår när temperaturen är tillräckligt låg, och därför ser man dem bara när det är riktigt kallt. 

Ett sådant fenomen är isbildning, eller överisning. 

> Läs också: 3 tecken på att en färgstrålande himmel är på väg

Isbildning på räcken och lyktstolpar vid kusten i solnedgång

Dra fördel av himlens mjuka färger i solnedgången. De bildar en vacker bakgrund medan du placerar det överisade föremålet i förgrunden. 

© Shutterstock

Vad är överisning?

På mycket kalla dagar med kraftig vind uppstår isbildning på pirar, räcken, bänkar och andra föremål nere vid kustlinjen. De packas in i ett ibland tjockt lager av is.

Fenomenet uppstår när lufttemperaturen faller samtidigt som havstemperaturen fortfarande är så hög att vattnet inte fryser till is. När vågorna slår i mot kusten och träffar de iskalla föremålen kommer vattnet omedelbart bilda ett pansar av is på dem.

Överisning är ett fenomen som genom historien har varit kopplat till stora risker, eftersom isen kan få fartyg att kantra och flygplan att störta.

Men om du träffar på fenomenet vid kusten kan du ta bländande bilder av ett motiv som inte liknar något annat du har upplevt.

> Läs också: Så tar du snygga familjebilder på vintern

Hur fotograferar du överisning?

Bilder av solnedgångar över ­havet kan lätt bli intetsägande och banala, så här har du din chans att ta intressanta bilder av dagens sista timmar. 

Använd till exempel en överisad båtbrygga, ett räcke eller ett par lyktstolpar till att skapa en linje genom bilden, och låt inte himlen och havet ta upp så mycket plats att de blir det dominerande inslaget i bilden.

Om du fotograferar med vidvinkel är det viktigt att du placerar något i förgrunden. Vidvinkelns perspektiv skjuter allt längre bort från betraktaren och ifrån vartannat, så du måste gå närmare än vid andra objektivtyper. 

Välj en bländare på F11-F16, och lägg skärpan cirka en tredjedel in i motivet. Då får du oftast störst skärpedjup.

> Läs också: Så tar du hand om din fotoutrustning i kylan

Isbildning på telefonstolpe

Överisning uppstår i både stor och liten skala, och om du inte bor i närheten av kusten kan du i stället gå på jakt efter istappar ute i naturen eller i staden. 

© Shutterstock

Använd fantasin

Överisning är i regel mest imponerande vid kusten men fenomenet kan också uppträda inne i landet när det regnar. Då bildar regnet långa, vassa istappar, och det kan också ge upphov till fina motiv.

Leta till exempel efter telefonstolpar, cyklar eller träd som har drabbats av isbildning, och ge eventuellt bilden ett blåaktigt färgstick när du bildbehandlar. På så vis förstärker du vinterstämningen och känslan av sträng kyla.

> Läs också: 3 tips om fantastiska bilder när solen står lågt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av