1. En sned horisontlinje
En sned horisontlinje rubbar symmetrin och stillheten i en landskapsbild. Därför är det viktigt att du tar god tid på dig att placera stativet, så att kameran står rakt innan du trycker på utlösaren.
Om du fotograferar landskap i besvärlig terräng, kan det vara bra att använda ett litet vattenpass i blixtskon, så att du kan vara säker på att horisonten blir rak.
Och om du ändå råkar ta en fantastisk landskapsbild där horisontlinjen inte är helt vågrät, går den att räta upp i de allra flesta bildbehandlingsprogrammen.
> Läs också: 5 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

Om det inte finns något självklart element som du kan använda i förgrunden, behöver du flytta fram bakgrunden. Det kan du göra genom att lägga ett vattendrag eller en stig i förgrunden, som här. Det gör att blicken naturligt leds in i bilden.
© Shutterstock2. För litet skärpedjup
Både förgrunden, mellangrunden och bakgrunden behöver oftast ligga i kamerans fokusområde när du fotograferar landskap. Det kan du åstadkomma genom att välja rätt bländaröppning i kameran.
Ett stort skärpedjup med fokus på hela landskapet, får du oftast med en bländare på F8.0 till F11. Det är också här som de flesta objektiv tecknar landskap skarpast.
Om du är ny på landskapsfotografi, kan du använda bländarprioritet som oftast heter A eller AV på programratten. Med den här inställningen styr du kamerans bländare, medan kameran väljer en lämplig slutartid.
> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter
3. Skakiga bilder
Landskap är lämpliga motiv att börja med som fotograf, eftersom de står still. Därmed har du gott om tid på dig att hitta de bästa inställningarna för förhållandena där du befinner dig.
Tyvärr blir alltför många landskapsbilder oskarpa, men det kan du undvika genom att sätta kameran på stativ.
Då blir det inte heller några problem om du behöver använda längre slutartider, t.ex. när ljuset ändras eller du t.ex. fotograferar solnedgången.

Du kan ta bilder av landskapet och solnedgången en bra stund efter att solen har försvunnit bakom horisonten. Välj en längre slutartid i takt med att ljuset blir allt svagare.
© Shutterstock4. Tråkig komposition
En landskapsbild blir lätt intetsägande och tråkig om fotografen inte har tänkt på kompositionen.
Därför bör du fungera över hur du kan göra kompositionen intressantare.
Ett sätt kan vara att se till att ha med en för-, en mellan- och en bakgrund i bilden. Då får man en känsla av storleksförhållandet mellan olika element i bilden.
Just storleksförhållandet kan bli lidande om det saknas något element i förgrunden, som vi kan jämföra bakgrunden med. Fundera därför på hur du kan få med tre eller fler lager i bilden.
> Läs också: Det viktigaste du som fotograf behöver veta om komposition
5. Platt och tråkigt ljus
Ett dramatiskt landskap behöver en dramatisk ljussättning. Därför är det sällan man lyckas ta intressanta landskapsbilder mitt på dagen, när ljuset ofta är platt och tråkigt.
Om du däremot fotograferar i gryning och skymning, när solen kastar sitt orange ljus över fälten, bergen eller skogen, ökar sannolikheten för att bilden blir lyckad.
> Läs också: 4 tips om ljus som du behöver känna till som fotograf