Om du har en bild där både motivet, färgerna och skärpan är rätt, men som ändå inte är vidare kul att titta på, är det förmodligen kompositionen som fallerar.
Kompositionen är sättet som olika element i bilden är placerade. Det är ett rätt abstrakt begrepp, så det finns inte någon facitlista över lyckade kompositioner och därför kan det vara svårt att veta vad som funkar bäst för just ditt motiv.
Vi har emellertid försökt att göra det lite enklare för dig, så här kommer tre enkla metoder som du i princip alltid kan använda när du fotograferar landskap.
1. Leta efter lager i landskapet
Om du ska fotografera ett imponerande landskap, kan det vara bra att leta efter lager som du kan använda för att skapa djup i bilden. Det kan t.ex. vara alléer, kullar, bostadshus eller något helt annat.
Här är det en stor fördel om du har ett teleobjektiv, i och med att det komprimerar motivet, så att element långt bort ser ut att befinna sig närmre. Detta gör det enklare att skapa lager i bilden.
På bilden nedan stod vi över 100 meter från viken, men med ett 70–300 mm-objektiv fick vi de små revlarna att se ut som om de låg närmare varandra än i verkligheten, vilket ger ett intryck av lager.
> Läs också: Förstå det gyllene snittet

Den här bilden är väldigt enkel, men tack vare de flera olika lagren i kompositionen, hög kontrast och fina färger, blir den inte tråkig.
© Bonnier Digital FOTO2. Zooma med kroppen
I stället för att bara zooma in eller ut, bör du vänja dig vid att komponera om genom gå framåt, bakåt eller åt sidan. Ibland är det också väldigt effektivt att gå ned på knä för att bli av med störande element.
På bilden nedan ville vi dölja ett vitt staket och några gravstenar, så vi satte oss på huk för att få ett lägre perspektiv – och därmed slapp vi att avlägsna de störande elementen i bildbehandlingen.
Om du fotograferar byggnader med vidvinkel, kan det vara bra att hålla upp kameran över huvudet, så att sensorn blir lite mer parallell med byggnaden. Då får du inte lika besvärande störtande linjer som i vanliga fall.
> Läs också: 3 kompositionsregler som du kanske inte känner till

Genom att sätta oss på huk, lyckades vi "rensa bort" störande element ur landskapet, så att man bara lägger märke till kyrkan när man tittar på bilden.
© Bonnier Digital FOTO3. Skippa den tråkiga himlen
Om himlen inte är vidare spännande när du är ute och fotograferar, kan du helt enkelt utelämna den ur kompositionen. Himlen kan nämligen störa helhetsintrycket, så genom att exkludera den kan du åstadkomma ett stramare och mer grafiskt uttryck.
Det här låter kanske helt uppåt väggarna om du är van vid att ha med himlen i dina bilder, men det handlar mest om att zooma in lite mer eller rikta kameran en aning nedåt mot själva landskapet.
I bilden nedan var himlen gråmulen och tråkig, så vi zoomade mer in på konstruktionen och måsen. Nu fångas blicken av de elementen snarare än en intetsägande himmel.
> Läs också: Så använder du lager för att skapa mer djup i porträtten

Genom att beskära bilden så tätt att himlen inte är med, har vi skapat en lugnare komposition som leder blicken mot de båda huvudmotiven.
© Bonnier Digital FOTO