Ung kvinna tittar in i kamera med palmblad i förgrunden

Förgrund, mellangrund och bakgrund – den här bilden har flera olika lager som blicken kan vandra runt bland. Läs om hur du kan åstadkomma flera lager i bilderna i den här artikeln.

© Shutterstock

Så får du mer djup i dina porträtt

Med ett enkelt kompositionsknep kan du utnyttja den tredimensionella världen som vi lever i för att ge nytt liv åt dina tvådimensionella bilder.

3 september 2019 av Sarah Marie Winter

Ordet "lager" är möjligtvis något som många förknippar med processerna i Photoshop och en del andra bildbehandlingsprogram. Men i det här fallet har det inget att göra med datorn. 

Här handlar det nämligen om en helt annan typ av lager – typen som du kan åstadkomma i en bild, t.ex. ett porträtt, genom att introducera en förgrund. Du kan använda sådant som blommor, buskar, grenar eller träd, men även andra föremål som t.ex. ett staket eller ett pärldraperi. Bara fantasin sätter gränserna.

Det viktigaste är att förgrunden är så pass oskarp att den inte stjäl fokus från huvudmotivet, utan bara ramar in det och skapar djup i porträttet. 

> Läs också: Allt som du som fotograf behöver veta om komposition

Flicka med cykel bland blommande lupiner

De färgstarka lupinerna har använts för att skapa djup i bilden av flickan. 

© Shutterstock

I bilderna i den här artikeln har fotografen dragit nytta av färgstarka omgivningar och helt enkelt gått ned på knä medan hon fotograferade.

Om du inte har någon blomsteräng alldeles runt knuten, kan du absolut åstadkomma din egen förgrund genom att t.ex. i förväg plocka en gren med några löv på inför fototillfället.

När du sedan ska ta bilderna håller du helt enkelt upp grenen framför kameralinsen, så att löven blir till oskarpa element i förgrunden.

Ett vanligt knep bland bröllopsfotografer är att använda brudens halvgenomskinliga slöja för att åstadkomma en intressantare förgrund, och du kan naturligtvis vara precis så kreativ som du vill. 

> Se video: Så justerar du dina porträtt i Lightroom

Förälskat par kysser varandra bland solrosor

Här har de stora solrosorna använts för att skapa ett lager som leder in blicken mot paret som är perfekt placerat i det gyllene snittet. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av