3 hemliga tips vid fotografering av norrsken

Du har inte tid med att fumla med tekniken när det förtrollande gröna ljuset dansar fram över himlen. Vi bjuder på tre tips som kan vara bra att känna till.

© Shutterstock

3 tips för norrsken som du (nog) inte känner till

Norrsken är ett fenomen som står högt upp på många fotografers önskelista. Här får du tre tips som du kanske inte har hört förut, och som kan ge dig fantastiska bilder av det flyktiga ljuset.

13 oktober 2020 av Sarah Marie Winter

Norrsken är det mest förtrollande naturfenomenet av alla, och om du har koll på kameratekniken, kan du ta imponerande bilder av en lysande grön himmel. 

I likhet med andra nattliga fenomen, kräver norrskenet att du släpper in massor av ljus till sensorn, och det betyder att du behöver välja en relativt lång slutartid, blända upp ordentligt och öka ISO-värdet. 

Men allt det vet du säkert redan om du är intresserad av norrsken. Men här kommer några knep som du kanske inte kände till. 

> Läs också: Det kan du se på himlen i år

1. Håll dig till den bra kompositionen

De flesta som ser norrsken för första gången reagerar genom att rikta kameran rakt mot det för att få med så mycket av det vackra ljuset som möjligt i bilden.

Problemet är att landskapet då lätt blir till en liten rand längst ner i bildkanten, och det ger en tråkig komposition som inte ens det vackraste norrskenet kan råda bot på. 

Det är med andra ord viktigt att ta med ett eller flera element i förgrunden, så att blicken har något att fokusera på utöver norrskenet. Det ger bilden djup och gör att man inte tröttnar på den i första taget.

När du har hittat ett intressant utsnitt, fortsätt att rikta kameran mot det, även om norrskenet är på en helt annan del av himlen. 

Norrskenet rör sig nämligen snabbt och kan ändra riktning inom loppet av 30 sekunder. Om du bara följer det med kameran, riskerar du att missa de bästa bilderna.

> Läs också: Ta perfekta bilder av stjärnor

2. Håll löpande koll på resultaten

Norrskenet skiftar inte bara riktning, det kan också skifta i intensitet och färg. Kolla därför regelbundet att bilderna är korrekt exponerade. 

Om de blir för ljusa, välj en lite kortare slutartid. Om de blir för mörka, öka ISO-värdet något. 

Tänk på att det här inte betyder att du ska detaljgranska varje bild du tar. Norrskenet kan vara över på ett par minuter, så lägg inte mer än några få sekunder på varje bild.

Aktivera eventuellt högdagervarning, så att du genast kan se om delar av bilden blir utan detaljer.

> Läs också: Så tar du fina bilder av månen

3. Gör två exponeringar

Om norrskenet är kraftigt, kan kontrasten mellan himlen och landskapet vara enorm och göra det väldigt svårt att åstadkomma en balanserad exponering av båda delarna i en och samma bild.

Lösningen är att ta en bild där du exponerar efter himlen, och en bild där du exponerar efter landskapet. Du kan sedan lägga samman bilderna i Photoshop, men det går även att åstadkomma i enklare bildbehandlingsprogram.

Kameran har också en funktion som gör jobbet åt dig – så kallad auto-bracketing. Den kan du emellertid inte använda när du fotograferar norrsken, för här bestämmer kameran inställningarna, och vid norrsken är det avgörande att du själv har full kontroll över slutartiden.

> Läs också: Så tar du perfekta HDR-bilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av