Fullmåne över berget Half Dome i Yosemite Nationalpark

Den garvade landskapsfotografen Gary Hart har tre vanor som han försöker inpränta på alla deltagarna på hans workshopar. Vi går igenom dem nedan.

© Gary Hart

3 måsten när du ska fotografera landskap

... åtminstone om du frågar Gary Hart som har fotograferat amerikanska nationalparker under fyra årtionden, och vars workshopar blir utsålda så snart han tillkännager dem.

3 juni 2020 av Sarah Marie Winter

Det är ett välkänt faktum att det krävs research och planering för att lyckas med spektakulära landskapsbilder.

Men om du vill ge dig själv ännu bättre förutsättningar för att lyckas med bilderna, är det också bra att fundera lite på vilka vanor du har som fotograf. 

Vi har pratat med den amerikanska landskapsfotografen Gary Hart om just detta. Gary har undervisat på otaliga fotoworkshopar, och gång på gång har han sett sina elever göra samma misstag. 

Nedan får du tre exempel på sådant som Gary alltid gör när han är ute och fotograferar – och som han också försöker få sina elever att ta efter.

> Läs också: 10 tips för att bli en ännu bättre fotograf

1. Använd alltid kamerastativ

Oavsett var Gary befinner sig och hur vädret är har han alltid kameran monterad på kamerastativ.

Det är inte så mycket för att undvika att skaka kameran, utan för att inte behöva kompromissa med kamerainställningarna.

Han vill nämligen kunna välja bländaröppning efter vad som krävs av landskapet och inte efter vad som krävs för att han ska få en tillräckligt kort slutartid.

Samtidigt ger kameratstativet honom möjlighet att sänka farten och utvärdera bilderna efter hand som han tar dem. 

När kameran står på egen hand kan han nämligen ta bilden, gå tillbaka och titta på den och sedan ändra inställningarna utan att kompositionen påverkas.

> Läs också: Det viktigaste du behöver veta om komposition

Solnedgång över Horsetail Falls i Yosemite Nationalpark

En bild som denna skulle vara omöjlig att ta utan ett kamerastativ. Men det finns fler bra skäl till att alltid ha med ett stativ.

© Gary Hart

2. Fotografera alltid på manuellt program

När Gary fotograferar vill han ha så mycket kontroll som möjligt över exponeringen. Därför använder han alltid det manuella programmet.

Många nybörjare blir överväldigade över alla valmöjligheterna, men det är inte särskilt komplicerat, försäkrar Gary. 

Man behöver bara fråga sig själv: Vid vilket ISO-värde ger kameran bäst resultat? Oftast är det ISO 100. Vid vilken bländaröppning ger kameran bäst resultat? I regel är det F11 eller däromkring. 

När du har valt de inställningarna, vrider man helt enkelt på ratten eller trycker på knappen som bestämmer slutartiden, tills exponeringen blir rätt.

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Blixtnedslag i berget Half Dome i Yosemite Nationalpark i Kalifornien

Det är inte alls särskilt komplicerat att använda manuellt program som man kanske skulle kunna tro. Oftast är det mer eller mindre samma kamerainställningar som du behöver använda. 

© Gary Hart

3. Kolla histogrammet

Misstaget som Gary oftast kommer på deltagarna på hans workshopar med, är att kolla exponeringen utifrån hur bilden ser ut på kamerans skärm. 

LCD-skärmarna på de allra flesta kameror återger nämligen bilden ljusare än vad den faktiskt är, så skärmen ska bara användas för att bedöma kompositionen.

Den mest exakta sättet att se till så att delar av bilden inte fräter ur eller blir helt svarta, är att titta på histogrammet. 

> Läs också: 6 saker du inte visste om ISO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av