Få snyggare astrobilder med hjälp av stacking

Stacking innebär att man lägger bilderna ovanpå varandra, och det är användbart om du t.ex. har tagit bilder av natthimlen vid högt ISO.

© Shutterstock

Så blir dina astrobilder bättre med stacking

Många astrofotografer använder en teknik som kallas för stacking för att åstadkomma snyggare och brusfria bilder av natthimlen. Det är inte vidare svårt att komma igång, och nedan visar vi hur du gör.

8 december 2020 av Sarah Marie Winter

Om du någonsin har fotograferat stjärnor eller andra motiv på natten, vet du säkert att det är väldigt svårt att undvika brus i bilden.

För att få ut något av det svaga ljuset på natthimlen krävs det nämligen både ett högt ISO-värde och en lång slutartid, och båda de här parametrarna ger brus i bilderna.

Man kan ställa in många kameror så att de reducerar förekomsten av brus vid tagningen, och man kan också göra bilderna snyggare i t.ex. Lightroom, men inte utan att förlora en viss detaljgrad.

> Läs också: Det kan du se på himlen

Ger renare bilder av Vintergatan

Därför använder många astrofotografer sig av tekniken stacking, som går ut på att man tar en hel serie bilder av samma motiv vid samma inställningar, som sedan läggs ovanpå varandra i stapel (stack) i et bildbehandlingsprogram.

Bruset varierar nämligen från bild till bild, så när man har ett konstant motiv, kan programmet registrera och ta bort bruset, så att du slutligen får en ren bild.

Tekniken är särskilt populär bland fotografer som har Vintergatan som motiv, i och med att det ofta krävs höga ISO-värden för att fånga de svaga gasmoln som ligger i galaxens mitt. 

> Läs också: Så tar du fascinerande bilder av norrsken

Ta snyggare astrobilder med hjälp av stacking

Den här bilden består av flera hundra korta exponeringar. Det har gett täta stjärnspår. Ju fler exponeringar, desto tätare blir de.

© Shutterstock

Stacking kan även användas till stjärnspår

Tekniken kan även användas för att ta imponerande bilder av stjärnspår. För att fånga de här spåren som beror på jordens rotation kring sin egen axel, behöver du nämligen använda extremt långa slutartider, vanligen minst 30 minuter.

Vid så långa slutartider blir sensorn väldigt varm, vilket ger en hel del termiskt brus i bilden. 

En alternativ metod är därför att ta en serie av bilder med en kortare slutartid, t.ex. 30 sekunder, och sedan stapla bilderna. Som bonus får du här inte bara en renare bild, utan även tätare stjärnspår. 

Det beror på att du vid en enda lång exponering behöver vänta på att varje stjärna ska flytta sig några få centimeter över himlen. Om du däremot tar flera kortare exponeringar kan du lägga samman stjärnornas spår.

> Läs också: Ta fina bilder av månen

Ta snyggare astrobilder med hjälp av stacking

Den här bilden togs vid en lång exponering på över en halvtimme. Det har gett få men långa stjärnspår, men även en hel del brus. 

Gratis program är lätt och snabbt

Du kan absolut använda Photoshop för att lägga samman bilderna, men om du har över 100 bilder, kan det ta mer än en timme för programmet att bearbeta dem.

Därför rekommenderar vi programmet StarStaX som kan laddas ned gratis här till både Windows och Mac. Eftersom det uteslutande är anpassat för stacking, tar det inte mer än 10–20 sekunder att lägga samman hundratals bilder.

> Läs också: Det bästa programmet för dina råfiler

Stor guide till stjärnspår i Bonnier Digital FOTO

Stjärnspår är ett motiv som väldigt många fotografer drömmer om, men som få faktiskt lyckas med. Det tänker vi göra något åt. 

Därför får du i Bonnier Digital FOTO nummer 19/2020 en utförlig guide till hur du fångar de snygga spåren – från vilken punkt du ska rikta kameran mot, till vilka inställningar som du ska använda för att ta din bildserie. 

Vi visar också hur du åstadkommer en intressant komposition och hur du justerar bilderna i Lightroom och lägger samman dem i StarStaX. 

Om du inte prenumererar ännu, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO och en flexibel fotoryggsäck för bara 118 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter! Ryggsäcken har smarta justerbara skiljeväggar, och det finns plats för  kamera, objektiv, extrabatterier och en varm tröja. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av