Klimatförändringarna gör att vädret i framtiden blir varmare, våtare och mer extremt, något som vi redan sett prov på under de senaste årens allt fler och våldsammare oväder.
Om det är bra eller dåligt tar vi inte ställning till – men det ger otvivelaktigt flera möjligheter att ta imponerande bilder. Här är fem tips som är bra att känna till innan du ger dig ut i ovädret.
> Läs även: Det här kan du se på himlen i år
1. Kolla väderprognosen
Det är viktigt att du håller dig informerad om vädret, så att du är redo att ge dig ut när ovädret slår till. På smhi.se kan du se väderprognoser för den närmaste framtiden.
I menyn Väder kan du navigera fram till en väderkarta där pågående åskväder med blixtar markeras med röda kors. Du kan ligga i framkant genom att spana efter fuktig och instabil atmosfär, kall- och varmfronter från Atlanten och värmeåskväder, frontåskväder och nattåska.
2. Få ännu mörkare himmel med filter
Om himlen är för blek kan du med fördel använda ett så kallat graderat filter, som är mörktonat på ena halvan och transparent på den andra.
Det får himlen att avbildas mörkare än förgrunden, och på så sätt kan du få regnmolnen att se tyngre och mer dramatiska ut.
3. Ge himlen gott om plats
När molnen verkligen är imponerande bör du se till att ge dem massor av plats i din komposition. I bästa fall ska landskapet fylla ungefär 1/3 av kompositionen och himlen 2/3. Det ger det mest intressanta resultatet.
Om du behöver hjälp med ögonmåttet kan du i många kameror aktivera ett rutnät som delar upp bilden i tredjedelar. Rutnätet kan normalt aktiveras både i sökaren och på skärmen på kamerans baksida.
> Läs även: Här är det viktigaste du behöver veta om komposition

Så länge du tar hand om dig själv och din dyrbara kamerautrustning kan du fotografera ute i ovädret.
© Shutterstock4. Skydda utrustningen mot vatten
Långt ifrån alla kameror och objektiv är väderbeständiga – och även om de är det innebär det inte att de tål massor av vatten. Därför är det bäst att inte byta objektiv när du står ute i regnet.
Du bör även rengöra kameran och objektivet när du har varit ute i oväder. Om ditt objektiv kan zooma bör du zooma in helt och torka bort droppar och fukt. Låt gärna objektivet stå fullt utdraget en stund så att fukten kan avdunsta.
5. Tänk på din egen säkerhet
Att jaga en storm kan få adrenalinet att pumpa, men blixtarna under ett åskväder är ofta dödliga och därför bör du aldrig söka upp farliga situationer, som till exempel att ställa dig på toppen av en kulle eller under ett träd.
Du kan naturligtvis vistas utomhus, men gå inte längre bort från din bil än att du hinner in i den på några sekunder om det börjar regna. Det är nämligen ett tecken på att ovädret närmar sig.
Om håren på dina armar börjar resa sig bör du omedelbart sätta dig i en bil eller gå inomhus. Om det inte är möjligt, sätter du dig på huk så lågt du kan och böjer huvudet nedåt.
Vidrör inte några elektriska ledare, till exempel kamerastativet. Se till att bara den främre delen av foten vidrör marken och vrid dina fötter så att hälarna vidrör varandra.
> Läs även: Här är det bästa programmet för dina råfiler
Tips 1: Din position Om du ska fotografera blixtar är det bra att hitta en höjd att stå på. Stå inte under blixtovädret. Om du kan se var det slår ner har du en riktigt bra utgångspunkt.
Tips 2: Stativet Använd ett stativ för stabilitet. Placera benen bredare än i vanliga fall; ofta står du på en plats med ojämnt underlag.
Tips 3: Exponering Se till att ha en kamera som är bra på långa exponeringar, minst 10-15 sekunder.
Tips 4: Blixttrigger Överväg att skaffa en blixttrigger som berättar för kameran när en blixt slår ner, så att den tar bilden vid rätt tillfälle.
Tips 5: Timelapse och stillbilder Använd flera kameror. Ställ upp en för att göra timelapse, och ha en i handen för att ta stillbilder med.
Tips 6: Skippa extrautrustningen Strunta i att ta med dig allt för mycket extrautrustning. I slutänden distraherar det mer än vad det hjälper. Du har bara ett fåtal minuter på dig att ta rätt bild, och det är allra bäst att bara ha med en kamera och ett stativ.
Tips 7: Var inte för försiktig med utrustningen Var inte alltför försiktig med utrustningen. Många kameror klarar mycket väl några regndroppar, bara de inte hamnar på frontlinsen och förstör bilden.