Snökristaller

Snökristaller har massor av fina detaljer som du kan fånga genom att gå riktigt nära.

© Shutterstock

Bonnier Digital FOTOs adventskalender: Din fjärde julutmaning

Nu är det dags att öppna den fjärde och sista luckan i Bonnier Digital FOTOs adventskalender där vi varje söndag ger dig en fotoutmaning som vi tycker att du ska sätta tänderna i under julledigheten. Utmaningen den fjärde söndagen i advent är snökristaller.

18 december 2019 av Poul Siersbæk

I vinterkylan kan du ta väldigt annorlunda makrobilder med känsla av både vintersagor och julmys.

Om det t.ex. har snöat kan du fånga detaljerna i de små snöflingorna med snökristallernas fantastiska former. Om du vet att ett snöväder är på ingång kan du till och med förbereda dig, så att du kan ge närbilderna ett helt speciellt uttryck.

Nedan får du tre tips på olika typer av makrobilder av snö- och iskristaller, och vi hoppas att du vill dela med dig av dia resultat med oss – antingen på Instagram där du kan tagga diginordic, eller i vår återkommande fototävling.

Kanske är det just din bild av snökristaller som hamnar i tidningen eller visas på Bonnier Digital FOTOs Instagram?

> Läs också: 5 tips vid fotografering i minusgrader

1. Fotografera en enda snökristall

Snekrystal

En enda snökristall framstår tydligast mot en mörk bakgrund.

© Shutterstock

Ett makroobjektiv är optimalt för att komma nära de små snökristallerna, men om du har ett objektiv med kort närgräns kan du testa att använda det också.

I och med att även små skakningar syns tydligt när du fotograferar så nära inpå, behöver du använda stativ. Dagsljus räcker långt, men det är mörkt ute kan du placera en lampa nära motivet.

Om du vet att snö är på väg, kan du lägga ut ett mörkt tygstycke som snön kan falla på. Då blir det enklare att isolera en enda snöflinga från omgivningarna.

Åstadkom en oskarp bakgrund genom att välja en stor bländaröppning, t.ex. F4.0. Om skärpedjupet blir alltför litet, kan du blända ned till t.ex. F8.0.

> Läs också: 10 roliga makromotiv att fotografera i hemmet

2. Fånga iskristaller på fönstret

Iskristaller

Särskilt på morgonen kan du med lite tur hitta vackra isrosor på fönstret.

© JumpStory

En annan perfekt möjlighet i vinterkylan är att gå nära de vackra mönstren av isrosor på fönstret. Här är det fritt val om du föredrar att fotografera inifrån i värmen eller om du vill ge dig utomhus. 

När du fotograferar inomhus kan du åstadkomma en snygg motljuseffekt. Om du däremot går ut och fotograferar med solen i ryggen får du fram andra färger och strukturer.

Om kamerans autofokus får problem med att hitta kristallerna på fönstret, kan du fokusera manuellt. Placera kameran så att objektivets frontlins är parallell med rutan för att få bäst resultat. Men du kan naturligtvis också experimentera med vinkeln i förhållande till hur ljuset faller.

> Läs också: Inga fler oskarpa makrobilder

3. Rimfrost på blad och grenar

Rimfrost

Rimfrost på växter är också finfina motiv, och här behövs inte något makroobjektiv.

© JumpStory

Det finns ingen anledning att deppa ihop om du väntar förgäves på snön. Det finns massor av möjligheter att ta fina närbilder under vintern.

Om du ger dig ut i trädgården eller skogen vid soluppgång och minusgrader har du goda möjligheter att fotografera motiv med rimfrost. 

Beroende på vilken utrustning du använder kan du bestämma hur nära du vill komma detaljerna. Ett makroobjektiv på 90 mm är toppen, men du kan absolut ta en lyckad bild med din normalzoom.

När du fotograferar närbilder med ett makroobjektiv, bör du använda stativ. Med normalzoomen och en slutartid på 1/60 sekund i bra ljus kan du däremot absolut få fina resultat genom att fotografera på fri hand.

Du kan få snygga resultat genom att fotografera motivet rakt uppifrån. Om du använder stativ är det bra om mittpelaren kan fällas ut i vågrätt läge, och att de tre benen kan fällas ut brett.

> Läs också: Så tar du hand om utrustningen i vinterkylan

Nu är det din tur!

Vi hoppas att du nu har fått inspiration till att gå ut och ta fina bilder av is- och snökristaller. Kom ihåg att dina bilder inte behöver se ut som bilderna i den här artikeln.

Vi hoppas naturligtvis att du vill dela med dig av dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av