5 tips vid vinterfotografering

5 tips vid vinterfotografering

Kallt vinterväder öppnar upp för både annorlunda motiv och knepiga fotofällor. Här får du fem saker som du bör tänka på när du är ute och fotograferar i kylan.

Kylan är här för att stanna ett tag framöver, och förutom kalla fingrar ger det kalla vintervädret också goda möjligheter att ta snygga bilder. Här får du fem användbara tips att tänka på ute i kylan.

1. Gå närmare kristallerna

Ta närbilder av snökristaller. Använd en mörk yllefilt för att fånga upp dem, och gå sedan så nära som möjligt med ett makroobjektiv. Om det behövs kan det vara bra att beskära bilden så att bara de snyggaste kristallerna kommer med.

Kristallerna

2. Glöm inte extrabatteriet

Batteriet töms snabbare i kyla, så glöm inte reservbatteriet. Förvara det i en innerficka, så att det håller värmen.

> Bli ett ess på bildbehandling genom att prenumerera på Bonnier Digital FOTO. Du får 2 nummer av tidningen tillsammans av med boken Photoshopskolan med 142 sidor av kurser och tips för Photoshop och Lightroom för bara 49 kronor. 

3. Fotografera frusna bubblor

Passa på att blåsa såpbubblor när det är minusgrader och ta sedan bilder av de snygga frusna bubblorna. Du får bäst resultat med fina ljusreflexer om det är snö på marken. Låt såpbubblorna lägga sig på marken tills de fryser till. Så fotograferar du frysta såpbubblor

Frusna bubblor

4. Använd höstlöven

Lägg vackra och färgstarka löv i en dekorativ skål. Sedan är det bara att gå upp tidigt på morgonen och fotografera rimfrosten på löven. Mät ljuset med matrismätning för att få rätt exponering i både högdagrar och skuggor.

Höstlöven

5. Undvik kondens

Se upp när du ska gå in i stugvärmen med kameran när du har varit ute och fotograferat. Lägg kameran i en plastpåse och förslut den innan du går in. Då samlas kondensen utanpå påsen och inte inne i kameran.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av