Tips som ger bättre kvällsbilder av staden

Du kan inte fotografera Vintergatans stjärnor inne i staden, men det finns massor av andra intressanta motiv som visar sig när mölrkret faller.

© Shutterstock

6 tips som ger bättre kvällsbilder av staden

Staden ändrar helt karaktär när dag blir till natt, och det kan ge färgstarka och stämningsfulla bilder. Här får du våra bästa tips som ger glittrande bilder i stadens ljus.

18 november 2020 av Sarah Marie Winther

Många fotografer stuvar undan kameran när mörkret faller, för bilderna blir ju ändå bara skakiga, korniga eller underexponerade utan det naturliga ljuset.

Men det är ett stort misstag, för många städer lever inte upp på riktigt förrän när mörkret faller och skyltfönster, gatubelysning och bilarnas strålkastare lyser upp och skapar färgstarka reflektioner.

Att fotografera på natten är dock en annorlunda upplevelse än att fotografera i dagsljus, så här får du våra bästa tips till att tackla stadens mörker. 

> Läs också: Ta fina bilder av månen

1. Aktivera bildstabiliseringen

Om kameran eller objektivet har bildstabilisering, kom ihåg att aktivera den när du fotograferar på fri hand – då kan du välja en längre slutartid, och därmed också ett lägre ISO-värde. 

Bildstabilisering heter oftast IS, VR, VC eller OSS.

2. Ställ in vitbalansen manuellt

Stadens blandljus kan förvirra den automatiska vitbalansen i kameran, vilket ofta ger bilder med ett gultonat färgstick.

Om du fotograferar i råformat, kan du lätt korrigera detta i råkonverteringen, men vissa färger kan med en felaktig vitbalans bli så mättade att du förlorar detaljer, t.ex. rött. 

En bra utgångspunkt för en neutral vitbalans är 2600–3700 K. Inställningen Volfram/Tungsten på 3200 K är ofta ett bra val, men du kan även välja att ställa in värdet manuellt.

Det viktigaste är att du kontrollerar färgernas temperatur i varje enskilt motiv och justerar vitbalansen efter vad som ser naturligast ut eller ger den snyggaste effekten. 

> Läs också: 5 snabba tips för fotografering i den blå timmen

Ta bättre kvällsbilder av staden

Ljusstreck från bilar är ett av motiven som visar sig först när mörkret faller på.

© Shutterstock

3. Fokusera i förväg

Mörkret kan ställa till med problem för autofokusen, så du kan med fördel lägga fokuspunkten på ett kontrastrikt område i närheten av det som du vill fokusera på, t.ex. kanten av en gatlykta eller ett fönster.

4. Glöm inte motljusskyddet

När du går runt i staden och fotograferar, kan du råka ut för att den perfekta vinkeln är precis under en gatlykta, vilket kan ge oönskade reflexer i bilden.

Lösningen är lyckligtvis enkel – ett motljusskydd åtgärdar nämligen de flesta problem av den här typen. Ofta ingår motljusskyddet när man köper objektivet, men de kan också köpas separat för några hundra kronor.

5. Använd ett bordsstativ

Med ett kamerastativ kan du välja längre slutartider, men det ger också tyngre packning och är opraktiskt när du ska gå runt i staden.

Överväg därför att investera i ett bordsstativ. Modellen 3T-15K från Sirui väger mindre än 200 gram, men kan bära upp till 5 kg, och så kostar det bara cirka 1000 kronor. Placera det på marken, på en bänk eller ett trappsteg.

> Läs också: Så använder du ISO-inställningarna

Få bättre kvällsbilder av staden

Många områden som annars är rätt tråkiga, blir betydligt intressantare när konstljuset tänds.

© Shutterstock

6. Använd förinställningar eller funktionsmakron

Om du redigerar dina bilder i Lightroom eller Photoshop, så var inte rädd för att använda förinställningar eller funktionsmakron för att framhäva den speciella stämningen i bilderna.

Förinställningar och funktionsmakron är en rad olika justeringar som ligger samlade under ett enda klick. En enda förinställning kan t.ex. lägga ett färgat filter över bilden, öka färgmättnad och kontrast och skärpa upp bilden.

Du kan ladda ned förinställningar och funktionsmakron från internet. Vissa är gratis, medan andra kostar en slant. Här på Bonnier Digital FOTO gillar vi t.ex. pluginen Nik Collection från DxO. 

> Just nu kan du också ladda ned en rad förinställningar och funktionsmakron från Fördelszonen. 

Mycket mer om nattfotografi i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 18/2020 visar vi hur du kan använda det tilltagande vintermörkret för att ta stämningsfulla bilder av det glittrande och färgstarka ljuset i staden.

Vi ger inspiration till motiv, och så kan du se hur det gick för oss när vi packade ner en vidvinkel, ett tele och ett stativ och drog ut i mörkret.

Naturligtvis får du också massor av råd och tips på hur du ska hantera kamerainställningar, komposition och bildbehandling.

> Läs också: Lär dig tekniken bakom vitbalansen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av