Din webbläsare behöver uppgraderas. Den här webbplatsen stöder tyvärr inte äldre webbläsare.
Läs merFaktiska kameror är ofta mycket bättre på att fotografera lekande barn än mobiltelefoner.
© Shutterstock.comPå redaktionen fotograferar vi väldigt ofta med våra mobiler. Den främsta orsaken är naturligtvis att vi alltid har dem till hands, och faktum är att kvaliteten också är fullt tillräcklig för många motiv.
Men: Det finns naturligtvis en lång rad situationer där vi hellre väljer en riktig kamera om vi har den med oss. Här har vi listat tre vanliga situationer där kameran är överlägsen jämfört med mobilen.
I dag har många mobilkameror en funktion för att t.ex. fotografera porträtt med en oskarp bakgrund.
Med en stor bländaröppning på t.ex. F2.8 på en kamera med en stor bildsensor, blir resultatet en oskarp bakgrund.
© Shutterstock.comPå grund av mobilens lilla bildsensor kan du däremot inte få en äkta oskarp bakgrund, utan det ordnas med hjälp av mobilens programvara.
Det är alltså en artificiell oskärpa, vilket innebär att ojämna kanter mellan för- och bakgrund ofta blir fula – i synnerhet lösa hårstrån och liknande.
Systemkameror och kompaktkameror med stora bildsensorer kan åstadkomma en snygg optisk oskärpa på bakgrunden vid de största bländaröppningarna.
Det betyder att t.ex. lösa hår tecknas knivskarpt mot den oskarpa bakgrunden.
Det har visserligen nyligen börjat komma mobiler med teleobjektiv, men de kan inte ta dig lika nära som en riktig kamera med ett teleobjektiv.
Det är lättare att hålla en riktig kamera med teleobjektiv och bildstabilisering stilla än en mobiltelefon med digitalzoom. Det bidrar också till de skarpare bilderna.
© Shutterstock.comPå många mobiler kan man zooma närmare med digital zoom, men det går ut över bildkvaliteten och ger suddiga eller pixliga bilder av avlägsna motiv.
Det får du inte med ett äkta teleobjektiv på en kompakt- eller systemkamera, utan där får du helt skarpa bilder.
I synnerhet när du fotograferar lekande barn, sport och andra actionmotiv, kommer telefonen till korta jämfört med en riktig kamera.
Kamerans autofokus är i regel snabbare och bättre på att följa motiv i rörelse. Det betyder inte bara att du får fler skarpa bilder, utan även att kameran tar bilden i samma ögonblick som du trycker på utlösaren i och med att fokusen redan ligger rätt.
Annars får du vänta på att fokusen har hittat motivet, och då är det ofta för sent.
Dessutom är det mycket enklare att ställa in bl.a. slutartiden manuellt, så att du kan vara säker på att inte få rörelseoskärpa i bilderna.
I Bonnier Digital FOTO nummer 12/2019 kan du läsa om fler situationer där vi föredrar kameran framför mobilen.
Vi har sammanställt 8 goda anledningar till att komma ihåg att ta med kameran när du är ute på språng.
Läs t.ex. om varför kameran är överlägsen i svagt ljus och om vi föredrar mobilen eller kameran när solen skiner.
Ja tack, jag vill gärna ha Bonnier Digital FOTOs nyhetsbrev med användbara artiklar och marknadsföring om Bonnier Digital FOTO via e-post.
Du kan när som helst avregistrera dig igen via avregistreringslänken. Läs mer