En dator med Photoshop

Få bättre översikt över Photoshop med de här användbara knepen

Photoshop blir lätt oöverskådligt med alla sina lager och funktioner. Här får du fyra tips som ger större översikt när du använder Photoshop.

5 februari 2020 av Jeppe Vestergaard

Photoshop är tveklöst det bästa programmet när du vill manipulera bilder och skapa kreativt innehåll. Dessutom är det ett bra program för vanlig bildbehandling.

Men alla som har använt Photoshop vet också att programmet snabbt kan bli en aning oöverskådligt att hitta i.

Så behöver det dock inte vara. Här får du fyra användbara knep som hjälper dig att få bättre översikt i Photoshop.

1. Skapa översikt över dina lager

I Photoshop kan lagren snabbt bli många, vilket gör att allt blir oöverskådligt. Men som tur är finns det ett enkelt knep som ger bättre översikt.

I panelen vid lagren ligger en liten ikon med fyra vågräta ränder. På bilden nedan ser du var du hittar ikonen.

Klicka på ikonen och välj Panelalternativ.... I dialogrutan som visas kan du ändra storleken på ikonen som visar vad lagren innehåller. En större ikon underlättar att se vilka element som finns i de enskilda lagren.

Fyll eventuellt också i rutan Lagergränser. Då zoomar Photoshop in på elementet i lagret, så att du bara ser det och inte resten av innehållet i bilden.

> Läs också: 7 knep som gör dig snabbare i Photoshop.

Skärmbild från Photoshop

Klicka på ikonen som den röda pilen pekar på. Sedan väljer du Panelalternativ.... Här kan du välja hur dina lager ska se ut. Större ikoner kan bl.a. ge en bättre översikt över lagren.

2. Zooma snabbt in och ut

Om du har förstorat bilden rejält för att arbeta med små detaljer i Photoshop, är det lätt att tappa det övergripande perspektivet.

Om du håller ned H-tangenten på tangentbordet och samtidigt trycker ner och håller in den vänstra musknappen, visas en ram i bilden.

Du kan flytta runt den här ramen, så länge du håller ner den vänstra musknappen. När du släpper knappen zoomar Photoshop in där du har placerat ramen.

> Läs också: Snabb friläggning i Photoshop.

3. Visa bara ett lager i taget

Om du jobbar med flera olika lager, är det fiffigt att isolera lagren, så att du bara ser ett lager i taget.

Håll ner Alt-tangenten på tangentbordet medan du klickar på det lilla ögat till vänster om lagret som du vill koncentrera dig på. Nu visar Photoshop bara det valda lagret. Om du klickar på ögat igen visas de övriga lagren igen.

> Läs också: 5 fel som alla fotografer har gjort i Photoshop.

Skärmbild från Photoshop

Håll ner Alt-knappen på tangentbordet och klicka på ögat, som här är markerat med en röd cirkel. Då visas bara det valda lagret. Klicka på ögat igen medan du håller ner Alt-tangenten för att visa de övriga lagren igen.

4. Anpassa bilden efter skärmen

Om du använder Photoshop för bildbehandling, finns det ett smart knep som du kan använda för att snabbt zooma in till 100 procent och sedan komma ut till full storlek igen.

I Photoshop behöver du bara trycka på Ctrl+1 på en Windows-dator eller CMD+1 på en Mac, så zoomar programmet in till 100 procent. Om du vill se bilden i full storlek igen, trycker du på Ctrl+0 på en Windows-dator eller CMD+0 på en Mac.

> Läs också: Photoshops fem viktigaste verktyg.

Få de bästa Photoshop-kurserna med ny e-bok

Vi har nyligen släppt en ny e-bok med våra 24 bästa kurser som visar intressanta bildbehandlingsmetoder i Photoshop.

Du lär dig bland annat att skapa stämningsfyllda ljuseffekter, att blåsa liv i dina gamla svartvita familjebilder samt att ge dina porträtt en snygg bokeh-effekt.

> Du hittar e-boken "Bli bättre på Photoshop" här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av