Photoshops användargränssnitt
© Shutterstock.com

7 hemligheter som gör dig snabbare på Photoshop

Med hjälp av olika snabbkommandon och inställningar kan du öka farten på bildbehandlingen, så att det blir roligare att använda Photoshop.

1. Städa i Photoshops verktygslåda

Verktygsfältet till vänster i Photoshops användargränssnitt är fylld av verktyg som du kan använda när du bildbehandlar. Men det finns säkert en hel del verktyg som du aldrig använder.

Om du väljer Redigera och Verktygsfält..., eller Edit och Toolbar... i den engelska versionen, kan du själv välja vilka verktyg som ligger i verktygsfältet. Dra helt enkelt bort verktygen som du aldrig använder till det högra fältet.

> Läs också: Dessa är Photoshops 5 viktigaste verktyg

Verktyg i Photoshop

Här har vi flyttat över verktyg som vi ändå aldrig använder till höger, så att de inte längre är i vägen i Photoshops användargränssnitt.

2. Du kan blixtsnabbt justera penseln

När man använder penslar eller t.ex. klonar i Photoshop kan man högerklicka på bilden och justera penselstorleken och hur mjuk eller hård kant penseln ska ha.

Men det finns en ännu snabbare och enklare metod. Genom att hålla ner Alt-tangenten på en Windows-dator och högerklicka kan du nämligen justera penselstorleken genom att flytta musmarkören åt sidorna, och så kan du ändra hårdheten genom att flytta markören uppåt och nedåt.

På en Mac håller du ner tangenterna Ctrl och Alt medan du vänsterklickar. Sedan kan du justera penseln genom att flytta på musmarkören.

> Se videon: Så byter du ut bakgrunden i Photoshop.

3. Hoppa över Photoshops startskärm

De senaste versionerna av Photoshop visar i standardläget en särskild startskärm, som bland annat visar de senaste filerna du har använt, när du öppnar programmet.

Om du bara vill komma igång kan du skippa den här startskärmen genom att välja Redigera, Inställningar och Allmäna..., eller Edit, Preferences och General... i den engelska versionen av Photoshop, och välja Avaktivera hemskärmen eller Disable the Home Screen.

Ändringen aktiveras nästa gång du öppnar Photoshop.

4. Stäng enkelt alla öppna dokument i Photoshop

Du kan använda snabbkommandot Ctrl + W för att stänga den aktuella bilden i Photoshop, men om du har ett flertal öppna filer som du vill stänga krävs det många tryck på tangenterna.

Om du vill stänga alla öppna bilder, håller du bara ner Shift-tangenten medan du klickar på krysset vid någon av bilderna. På en Mac är det Alt-tangenten som du ska hålla ner.

När du håller ner Shift-tangenten på en Windows-dator och Alt-tangenten på en Mac medan du klickar på krysset vid en bild, stänger Photoshop alla öppna bilder.

5. Du kan justera allt på samma plats

Oftast behöver man öppna olika dialogrutor när man ska justera t.ex. ljushet, färger, kontrast eller skärpa, men det går faktiskt att göra allt i en och samma ruta.

Om du väljer du Filter och Camera Raw-filter... får du däremot åtkomst till alla justeringar som du kan använda för att förbättra bilderna på en och samma plats. Även om filtret från början är utvecklat för råfiler, kan du absolut öppna andra filtyper.

> Se videon: Så anpassar du Photoshop

6. Du kan kolla detaljerna genom att dubbelklicka

För att se om skärpan ligger rätt bör man zooma in till 100 procent i bilderna. Det kan man göra med Zoomverktyget, eller Zoom Tool, som man klickar med flera gånger i bilden, tills man kommer in på 100 procent.

Det finns dock en betydligt smartare metod. När du dubbelklickar på Zoomverktyget i verktygsfältet visas bilden nämligen i 100 procent. Om du vill zooma ut igen och visa hela bilden, dubbelklickar du bara på Handverktyget, Hand Tool i den engelska versionen.

Läs också: 5 fel som alla fotografer har gjort i Photoshop

7. Skapa dina egna snabbkommandon i Photoshop

Om det finns vissa funktioner som du ofta använder, kan du ge dem ett kortkommando eller ändra de befintliga, så att de passar bättre för dig.

Välj Redigera och Kortkommandon..., eller Edit och Keyboard Shortcuts, så kan du välja kategori i den övre rullmenyn. Markera sedan funktionen i listan och ange ditt snabbkommando.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av