Photoshop

Alla verktygen i Photoshop ligger i verktygslådan längst ut till vänster i användargränssnittet.

© Shutterstock.com / Bonnier Digital FOTO

Photoshops 5 viktigaste verktyg

Photoshop har över 60 verktyg, men som fotograf har du ofta bara användning för fem av dem. Här går vi igenom de viktigaste verktygen.

11 februari 2019 av Kristoffer Engbo

Photoshop har näst intill oändligt många funktioner för bildjusteringar, förbättringar och manipulationer, men man kan lätt bli överväldigad av alla funktionerna.

I verktygslådan, som innehåller alla redskap som du kan använda direkt på bilderna, finns det över 60 verktyg att välja mellan.

Men du klarar dig faktiskt långt med följande fem verktyg för det mesta som du behöver göra i Photoshop.

1. Verktyget Snabbmarkering

Med verktyget Snabbmarkering målar du direkt på det som du vill markera.

Snabbmarkering registrerar automatiskt delar av bilden med liknande färg och ljusstyrka som det du målar på och ser till att markera dem.

Det är överraskande exakt och kan användas på de flesta motiv, så länge bakgrunden skiljer sig något från förgrunden. 

Friläggning med Snabbmarkering i Photoshop

Du kan måla flera gånger om allt inte kommer med direkt. Om Snabbmarkering får med för mycket i markeringen, håller du ner Alt-tangenten och målar på det som inte ska markeras.

© Shutterstock.com / Bonnier Digital FOTO

2. Verktyget Beskärning

Genom att beskära bilden kan du få en bättre komposition eller bli av med t.ex. en ful lyktstolpe i kanten av bilden. 

Beskärningar görs med verktyget Beskärning.

I verktygsmenyn längst upp kan du i den första rullmenyn välja mellan olika sidoförhållanden, så att du lätt kan anpassa bilden till t.ex. tv-skärmens 16:9-format, och så kan du sedan justera utifrån utsnittet.

Verktyget Beskärning har ytterligare en smart funktion. Du kan nämligen enkelt räta upp en sned horisont genom att klicka på vattenpasset Räta upp i verktygsfältet ovanför bilden. Sedan drar du ett streck direkt på bilden längs det som ska vara vågrätt. 

Verktyget Beskärning i Photoshop

Den sneda horisonten kan lätt rätas upp genom att man väljer vattenpasset längst upp och drar ett streck utmed horisontlinjen.

© Shutterstock.com / Bonnier Digital FOTO

3. Smart lagningspensel för att ta bort fläckar

Du kan lätt avlägsna dammfläckar, kvisslor och liknande i Photoshop med hjälp av verktyget Smart lagningspensel.

När du har valt verktyget målar du bara på det som ska avlägsnas. Sedan fyller Photoshop automatiskt området med färger och strukturer som matchar de omkringliggande pixlarna.

Tänk bara på att välja Innehållsmedveten vid Typ uppe i verktygsfältet.

Fläckborttagning med Smart lagningspensel i Photoshop.

Den mörka fläcken på en någorlunda enfärgad bakgrund är lätt att avlägsna med Smart lagningspensel i Photoshop.

© Shutterstock.com / Bonnier Digital FOTO

4. Verktyget Klonstämpel för kloningar

Verktyget Smart lagningspensel är användbart när du ska avlägsna fläckar och liknande på en enfärgad bakgrund, men om bakgrunden är mer varierad behöver du använda verktyget Klonstämpel.

Med det här verktyget bestämmer du väldigt exakt ett område, som skal klonas in i en annan del av bilden. Du håller ner Alt-tangenten och klickar för att välja vilken del som du vill klona från.

Sedan målar du på det som ska avlägsnas och ersättas med den klonade delen. 

Man behöver ofta måla i små delar åt gången för att sedan välja nya delar att klona från.

5. Handverktyget kontrollerar bilden

Här på redaktionen använder vi titt som sätt verktyget Hand i Photoshop. Det har ingen effekt på bilden, men det gör det mycket enklare att arbeta med andra verktyg.

Verktyget Hand kommer framför allt till sin rätt när du zoomar in till 100 procent för att se detaljerna i bilden. Det gör du genom att klicka på 100% i verktygsfältet. Sedan kan du dra dig runt i bilden med hjälp av verktyget.

Genom att klicka på Anpassa skärm zoomar du snabbt ut igen, så att du ser hela bilden. Och du behöver faktiskt inte ens klicka på verktyget Hand i verktygslådan för att använda det.

Om du t.ex. håller på att avlägsna fläckar med Smart lagningspensel, är det bara att att hålla ner mellanslagstangenten , så aktiveras Hand-verktyget, så att du kan flytta runt i bilden. När du släpper mellanslagstangenten återgår du till Smart lagningspensel.

När du håller ner mellanslagstangenten kan du till och med högerklicka för att få fram en meny där du kan zooma in och ut.

Redaktionen rekommenderar: Bli expert på Photoshop

I boken 100 tips & kurser från gänget bakom Bonnier Digital FOTO lär du dig ännu mer om bildbehandling i programmen Photoshop, Lightroom och Elements.

Oavsett om du är nybörjare eller redan bildbehandlar alla dina bilder, kan du få ännu snyggare och intressantare bilder med hjälp av våra steg-för-steg-guider i boken.

> Nu kan du få boken 100 tips & kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Bonnier Digital FOTO 100 tips och kurser

Nu kan du få boken 100 tips & kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av